Спецпроєкти

Топ-20: фільми-катастрофи, які вселяють жах


2

(Оновлено 04.08.2021) 2019-й и 2020-й наблизили нас до розуміння справжнього значення слова «катастрофа». Саме за минулі два років все стали частіше дивитися фільми жахів і катастрофи, щоб впоратися з викликами реальності. Ми зібрали фільми-катастрофи, в яких певні обставини ставлять під загрозу існування всього людства.

Фільми-катастрофи

Армагеддон (1998)

До вирішального зіткнення Землі з астероїдом залишилися лічені дні. Прийшов час трагічного фіналу світової історії. Щоб запобігти катастрофі, необхідно об’єднати силу і знання кращих з кращих разом з технологічною міццю всього створеного людиною.

Головні ролі у фільмі грають Брюс Вілліс і Лів Тайлер. Фінал і музика Aerosmith проб’ють на сльозу навіть найскептичніших і не особливо чутливих глядачів.

Післязавтра (2004)

Землі загрожує глобальна екологічна катастрофа. В одному кінці планети гине все живе від посухи, а в іншому повені зносять міста.

Неминуча біда змушує вченого Джека Холла (Денніс Куейд), який намагається знайти спосіб зупинити глобальне потепління, відправитися на пошуки зниклого сина (Джейк Джилленхол) в Нью-Йорк, в якому настав новий льодовиковий період. Хол-старший дає синові, його дівчині і друзям інструкції з виживання до того, поки він не прибуде.

Війна світів (2005)

За сюжетом кранівник Рей Ферриер (Том Круз) залишається зі своїми двома дітьми – 16-річним Роббі і 10-річною Рейчел, поки його колишня дружина їде до батьків разом з новим чоловіком. Сімейний вікенд НЕ вдається – на небі з’являється дивна грозова хмара, земля розверзається під ногами, а прибульці знищують всіх, хто попадеться їм на шляху.

Фільм Стівена Спілберга заснований на однойменному романі Герберта Уеллса.

Цікавий факт: практично на початку фільму по телевізору в будинку головних героїв показують Україну, в якій пропала електрика.

Імла (2007)

Над невеликим містом несподівано нависає надприродній туман, який відрізає мешканців від зовнішнього світу. Групі людей, які опинилися в цей момент в супермаркеті, доводиться вступити в нерівний бій з монстрами в тупані.

Фінал передбачувано трагічний – але спойлерити не будемо, тому що це одна з кращих екранізацій творчості Стівена Кінга. Якщо буде бажання, можете почитати «Туман» – повість, яка, власне, і лягла в основу сюжету фільму-катастрофи.

Явище (2008)

Біда приходить нізвідки, наздоганяє раптово, змушуючи людей по всьому світу здійснювати самогубства. Ось дві дівчини просто мирно сидять на лавці, читаючи одну і ту ж книгу – і буквально за мить одна з них встромляє собі в горло шпильку для волосся. Що це таке – страшна напасть, епідемія або нова хвороба?

Історія розгортається навколо групи людей, яка намагається втекти від загрози, що загрожує всьому людству. Серед цих людей – пара з труднощами у стосунках, яких відіграють Марк Уолберг і Зоуї Дешанель.

Насправді, будемо чесними, не найкращий фільм Шьямалана, однак для ознайомлення подивитися варто.

Монстро (2008)

Коли прощальна вечірка на честь переїзду Роба до Японії переривається дивним риком, нічим хорошим це закінчитися не може. Щось невідоме атакувало Нью-Йорк, сіючи паніку, руйнуючи і пожираючи людей.

Армія безсила проти гігантського монстра, Манхеттен оголошений закритою зоною, але десь недалеко від Центрального парку в біду потрапила дівчина Роба.

Дорога (2009)

На Землю звалилися жахливі катаклізми, цивілізація знищена, як і практично все життя на планеті. Запаси їжі майже вичерпані, тому що крихти людства розділилися на канібалів і їхню здобич.

В центрі сюжету батько з сином, які намагаються дістатися до теплих місць, щоб вижити і попутно не попастися в руки людожерів.

2012 (2009)

За прогнозами індіанців Майя, 2012 рік мав стати останнім для Землі, тому що планети сонячної системи опиняться на одній лінії одна з одною. Це призведе до глобальних природних катаклізмів: сильні землетруси, цунамі і виверження вулканів перетворять країни і цілі континенти в руїни. Вчені підтвердили, що цей міф може стати реальністю.

У фільмі зіграли Джон Кьюсак, Аманда Піт, Іскандер Чиветел і Денні Гловер.

Шторму назустріч (2014)

Досить одного дня, щоб навала смерчів практично стерла з обличча землі містечко Сільверстон. Всі його мешканці були віддані на розтерзання непередбачуваним і смертельно небезпечним торнадо, і при цьому метеорологи кажуть, що найгірше ще попереду.

Поки одні шукають притулок, інші намагаються зробити той самий знімок усього життя. Можливо, цей фільм в своєму роді став пророчим, адже зараз на створення тих самих фото люди також готові піти на безумство.

Геошторм (2017)

На планету обрушився ряд стихійних лих. Після цього лідери світових держав об’єднали зусилля, щоб створити розгалужену мережу орбітальних супутників по контролю над кліматом для запобігання природних катаклізмів.

За класикою жанру, щось пішло не так – тепер сама система є загрозою.

Фільми-катастрофи на реальних подіях

Титанік (1997)

У 1912 році британський трансатлантичний пароплав «Титанік» прямував в Нью-Йорк. Це був його перший і останній рейс: корабель, який вважався одним з найнадійніших і непотоплюваних, зазнав аварії і буквально за кілька секунд пішов на дно. Під час його краху загинуло +1496 осіб.

У 1997-му на екрани вийшов однойменний фільм-катастрофа, присвячений «Титаніку». Сюжет знайом нам з дитинства – ось тільки в ньому левова частка екранного часу присвячена все-таки не катастрофі, а придуманій історії кохання Роуз Дьюітт Бьюкейтер і Джека Доусона. Втім, той, хто не плакав, спостерігаючи за стосунками Рози і Джека, той, швидше за все, просто не дивився фільм.

Вежі-Близнюки (2006)

11 вересня 2001 року – один з найчорніших днів американської історії. Саме тоді у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру врізалися два літаки, які керували терористами. Висотні будівлі обвалилися, теракт привів до загибелі майже трьох тисяч чоловік.

Фільм заснований на реальних подіях. У центрі сюжету – офіцери поліції портового управління Нью-Йорка і Нью-Джерсі, які намагаються врятувати тих, хто залишився в баштах. Двох поліцейських грають Ніколас Кейдж й Майкл Пенья.

Неможливе (2012)

Фільм заснований на реальній історії колишнього іспанського докторки Марії Белен Альварес, яка відпочивала в Таїланді з чоловіком (у фільмі його грає Юен Макгрегор) і синами. Всі п’ятеро пережили цунамі, але Марії довелося гірше всіх – вона втратила половину ноги і опинилася на межі смерті.

Події розгортаються на тлі землетрусу в Індійському океані в 2004 році. Тоді в Таїланді стихія забрала життя понад 200 тисяч людей.

Проти шторму (2016)

І знову в списку історія про катастрофу. У 1952-му нафтовий танкер «Пендлтон» розколовся надвоє під час сильного шторму. Це сталося біля узбережжя Нової Англії.

Носова частина корабля майже відразу затонула, і моряки, що залишилися на кормовій частині, чекали допомоги. За сюжетом фільму допомагати потерпілим відправляються представники берегової охорони – Боцман Берні Веббер і троє його товаришів. Шторм не вщухає, і рятувальники прекрасно усвідомлюють ступінь небезпеки, але вчинити інакше не можуть.

Вогнеборці (2017)

В цьому році в багатьох країнах вирували пожежі. Це лихо, на жаль, не щось нове – влітку 2013-го Арізонські ліси також були охоплені вогнем. В тому році пішли з життя 19 пожежників, які боролися зі стихією.

Фільм Джозефа Косинські розповідає історію команди пожежників Granite Mountain Hotshots, які боролися з вогнем, підступаючим до Ярнелл.

Нові фільми-катастрофи

Хижаки (2019)

Головна героїня, яку грає Кайя Скоделаріо (можете пам’ятати її за роллю Еффі в Skins), їде до свого батька. На жаль, це не рядова сімейна зустріч: у Флориді лихо, і дівчина хоче врятувати родича, який не бере слухавку.

Батько поранений, і головна героїня навіть не може його врятувати: дощ ніби збожеволів, будинок затоплює, і він оточений алігаторами, що втекли з розваленої фермами.

Фільм, до речі, досить страшний, якщо ви чутлива людина, подумайте кілька разів перед тим, як дивитися його на ніч.

Лінія горизонту (2020)

Так співпало, що колишні кохані Сара і Джексон возз’єднуються – правда, ненадовго. Вони відправляються разом на весілля друзів, яке проходить на далекому острові. Туди їм доводиться добиратися на приватному літаку їх приятеля.

Коли літак пролітає над океаном, у пілота трапляється інфаркт. Парі доводиться брати в свої руки керування літаком, а тим часом в небі продовжують згущуватися хмари.

Centigrade  (2020)

Сімейна пара – письменниця Наомі і її чоловік Метті – подорожують по Норвегії. В один непрекрасний день вони вирішують залишитися на ніч біля пустельної дороги.

Після нічної бурі машину завалює снігом, і пара не може вибратися. В автомобілі моторошно холодно, їжа швидко закінчуються, і Наомі з Метті кидають всі сили на спроби вибратися. Не обходиться без скандалів – а ще гірше ситуація стає через те, що письменниця чекає дитину.

Рожева хмара (2021)

Дебют – і цілком успішний – режіссерки і сценаристки Юлі Жербазі, високо оцінений кінокритиками.

За сюжетом волелюбна Джованна заводить собі коханця на одну ніч, яким виявляється хлопець Яго. З ранку новоспечені коханці не можуть покинути будинок – на вулиці з’явилося отруйна рожеве хмара.

Джованна, яка не хотіла серйозний відносин, змушена ділити побут з випадковим партнером – і все через таємничого погодного явища, яке, по суті, заганяє її в любовну пастку.

Ті, хто бажають моєї смерті  (2021)

Пожежна Ханна (її грає Анджеліна Джолі) страждає від жахливих спогадів, навіяних пережитою трагедією. Зі своїми страхами вона залишається на лісовій оглядовій вишці, де змушена якийсь час працювати.

Життя Ханни змінює 12-річний Коннор, якого вона знаходить брудним і закривавленим. Виявляється, що за хлопчиком полюють найманці, які до цього вбили її батька. Тепер Ханні доведеться рятувати дитину і саму себе – причому не тільки від кілерів, а й від страшної лісової пожежі.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь