Спецпроєкти

Добірка: українські книги, які рекомендують прочитати іноземцям


Американський книжковий портал LitHub зробив добірку з 10 українських книг, які варто прочитати англійською мовою.

Про це пише LitHub.

Які книги увійшли в список?

Carbide (Карбід), Андрій Любка

Це історія про вчителя із закарпатського селище, який вирішує прокласти тунель і вивести Україну в Європу. В цьому йому допомагають контрабандисти, яких дещо інші плани. Трагікомедія відбувається після Революції гідності у 2014 році.

Our Others: Stories of Ukrainian Diversity (Наші інші. Історії українського різноманіття), Олеся Яремчук.

Поетична проза, де авторка досліджує різноманітність України, яку вперто не помічають. Це історія регіону, яка сповнена війною та насильством щодо національних меншин.

Life Went On Anyway: Stories, Олег Сенцов

Оповідання Олега Сенцова, про якого у світі дізналися після окупації Росією Кримського півострова. Олега заарештували за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. У російській в’язниці він провів 4 роки, а 145 днів голодував.

Absolute Zero (Точка нуль), Артем Чех.

Книга написана на основі щоденника Артема Чеха, який він вів будучи на війні на Сході України. Письменник досліджує банальність війни, не описує битви, а звертає увагу на моментах між ними.

Grey Bees (Сірі бджоли), Андрій Курков.

Головний герой книги Сергій Сергійович жив у сірій зоні, у селі, яке розділяли український та російський фронти. Він має бджіл і вирішує знайти їм більш безпечний притулок, тому переїжджає в Крим. Але там він розуміє, дивлячись на гноблення кримських татар, що фронти в російсько-українській війні численні.

Fieldwork in Ukrainian Sex (Польові дослідження з українського сексу), Оксана Забужко.

Цю книгу Оксани Забужко називають «найвпливовішою українською книжкою часів незалежності». Оповідачка виступає на лекції в Гарварді і у своїй промові намагається зрозуміти, як вона опинилася у токсичних стосунках. Через образ героїні простежується наратив України, спроби знайти свій шлях, усвідомлення цінності мови.

A Biography of Chance Miracle (Біографія випадкового чуда), Таня Малярчук.

У книгі авторка порушує питання корупції, націоналізму та неефективної бюрократії держави. Головна героїня Лєна із західноукраїнського містечка «Сан-Франциско», виступає проти несправедливості, намагається жити свідомо і допомагати іншим.

The Moscoviad (Московіада), Юрій Андрухович.

Історія одного дня з життя студента літературного інституту в Москві Отто фон Ф у 1991 році на тлі розпаду Радянського союзу. Автор досліджує місто, злих людей, які тут живуть і можливість України йти окремим шляхом від Росії.

A New Orthography (Новий правопис), Сергій Жадан

Це книга поезії, які складається з віршів Жадана з кількох останніх збірок.

Winter letters (Зимові листи та інші вірші), Василь Махно.

Родом із Чортків, Василь Махно протягом останніх двох десятиліть називав Америку своїм домом. Почуття простору та часу в його творчості величезне, оскільки він, як і багато авторів-іммігрантів, намагався краще зрозуміти свою нову країну, підтримуючи зв’язки з батьківщиною.

«Незважаючи на виклики, з якими зіткнулася Україна через тридцять років після здобуття незалежності, а саме: триваючу війну з Росією та соціально-політичні розбрати – спостерігається сплеск національної гордості, а разом з нею – літературної сцени. Останніми роками багато сучасних українських авторів зверталися до цих питань у своїх працях. Західним читачам може бути просто корисно прочитати те, що говорять самі українці про сучасну реальність життя в країні, замість того, щоб виявляти інтерес лише тоді, коли це стосується безпосередньо американської політики – або ще гірше, потрапляти на величезні підступи російської пропаганди», – зазначають у виданні.

Раніше ми розповідали про п’ять книг біографій найвпливовіших людей зі світу диджиталу й технологій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь