Спецпроєкти

Дослідження: чи може волосся, яке посивіло через стрес, відновити свій колір?


Учені з Колумбійського університету провели дослідження щодо впливу стресу на появу сивого волосся.

Про це пишуть на сайті Колумбійського університету.

Чи може зникнути сиве волосся?

У дослідженні вчених взяли участь 14 людей, які ведуть особисті щоденники. Саме так вони могли краще оцінити свій рівень пережитого стресу на кожному тижні, які цікавили вчених.

Добровольці надали вченим зразки свого волосся, а ті розділили ці шматки на фрагменти по 50 мікрометрів (що приблизно дорівнює росту волосся за годину). Так біологи визначили інтенсивність пігментації за встановлений час.

Учені дійшли висновку, що сильний стрес може призвести до посивіння волосся. Виявилося, що чим вищий рівень стресу, тим менше пігменту в його волоссі.

Проте коли стрес закінчиться, організм прийде в норму, а волосся поверне первинний колір. Так і сталося в декількох учасників цього дослідження.

З віком через низку біологічних факторів волосся втрачає здатність відновлювати свій колір. Основною причиною втрати пігменту є дисфункція мітохондрій у клітинах фолікул (волосяних цибулин).

«Не думаю, що зниження стресу в 70-річної вже багато років сивої людини, допоможе волоссю потемніти. Або що стресу буде достатньо, щоб десятирічна дитина посивіла», – додає автор дослідження Мартін Пікард.

Раніше ми розповідали, чи варто завжди уникати стресу. 10% добровольців не поскаржилися жодного разу на стрес, тому мали гарний настрій упродовж дня. Але водночас ці учасники показали нижчі результати в тесті на когнітивні здібності й рідше повідомляли про пережиті позитивні моменти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь