Спецпроєкти

Мінкульт підписав меморандум із громадськими організаціями задля збереження пам’яток архітектури


Мінкульт підписав меморандум із громадськими організаціями, які захищають пам’ятки архітектури та мистецтва у всій Україні.

Про це повідомив Міністр культури Олександр Ткаченко.

Що змінить цей меморандум?

Громадські організації дістануть гарантовану підтримку Мінкульту. Також вони можуть створювати робочі місця в областях, вносити до реєстрів об’єкти культурної спадщини другої половини XX століття, які до сьогодні ніде не зафіксовані.

«Тарілка на Либідській, будівля «Квіти України», безліч фантастичних мозаїк по всій країні… цей список можна продовжувати довго. Але для того, щоб зберегти їх, громадським організаціям доводиться пройти чимало», – пояснив міністр.

Мінкульт разом із громадськими організаціями також захищатиме будівлі від забудови. Водночас вони працюють над створенням єдиного електронного реєстру пам’яток мистецтва та архітектури України.

«Це буде “живий” перелік об’єктів у вільному доступі. Переконаний, що він стане ефективним інструментом для обліку та захисту пам’яток, у тому числі й об’єктів культурної спадщини другої половини XX століття», – додав Ткаченко.

Меморандум підписано з громадськими організаціями Запоріжжя, Полтавщини, Вінниччини, Луганщини та інших областей.

Ми розповідали, чому потрібно зберегти будівлю «Квіти України». За первісною функцією «Квіти України» – це оранжерея, місце колективної пам’яті киян. Коли ініціативна група провела першу акцію, багато киян ділилися особистими історіями: розповідали, як приходили сюди з батьками, навчалися вирощувати рослини.

Друга функція будівлі – навчально-методичний центр, тобто дослідницька потужна база. І третє – магазин квітів. Це було місце соціальної активності району.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь