Спецпроєкти

Як обрати графічний планшет


Незамінним гаджетом для професійного художника чи дизайнера є графічний планшет. Проте далеко не всі графічні планшети рівні за своїми характеристиками та можливостями. Тож як обрати правильний девайс для своїх потреб та бюджету? Про це розповімо в матеріалі.

Чим графічний планшет відрізняється від звичайного та як він працює?

Графічний планшет, який також називають планшетом для малювання, є пристроєм для введення, який переводить інформацію з ручного стилуса на екран.

Принцип роботи графічного планшета цілком простий: стилус використовується як ручка, олівець або пензлик.

Пристрій також можна використовувати замість комп’ютерної миші.

Для чого ще потрібен графічний планшет?

Графічний планшет – це, мабуть, один із найцікавіших і універсальних гаджетів, якщо ви хочете розвивати свою креативність у галузі графіки або дизайну.

Планшет справді частіше асоціюється з мобільним пристроєм із сенсорним екраном, що для багатьох людей є практичною альтернативою настільному або портативному комп’ютеру. Використовуючи його, ви також можете легко перевірити свою пошту чи повідомлення у соцмережах майже з будь-якого місця.

Графічний планшет також можна використовувати для збору підписів користувачів. Це використання подібне до підписних майданчиків, які можна знайти в багатьох магазинах, де ви б писали свій підпис після використання кредитної картки для здійснення покупки.

Найчастіше користуються графічним планшетом:

  • Архітектори та інженери;
  • Художники;
  • Карикатуристи;
  • Проєктувальники;
  • Модні дизайнери;
  • Графічні дизайнери;
  • Ілюстратори;
  • Фотографи;
  • Викладачі.

Скільки коштує графічний планшет

Ціни на графічні планшети сильно різняться, як і кількість брендів, що пропонують нові моделі кілька разів на рік. Його придбання є довгостроковою інвестицією, тому важливо звернути увагу на різні критерії, коли ви збираєтесь купити графічний планшет.

Вартість графічних планшетів в Україні варіюється від їх технічного наповнення та ваших потреб. Графічні планшети для початківців коштують менш ніж 100 доларів, тоді як планшети професійного рівня з більш розширеними функціями можуть коштувати у три-чотири рази більше.

Додаткові засоби – мультитач чи розпізнавання нахилу пера – не мають великої різниці в тому, що ви можете створити за допомогою графічного планшета для малювання. Тож спочатку ви можете купити простіший графічний планшет. А згодом вдосконалюватись та придбати трохи кращий, рухаючись вперед зі своїми роботами.

Як зробити графічний планшет зі смартфону

Перш ніж придбати графічний планшет, спробуйте використовувати свій пристрій Android. Усе, що вам знадобиться – це стилус і сторонній додаток для дзеркального відображення ПК з Windows на пристрої Android.

Для малювання на смартфоні встановіть додаток Chrome Remote Desktop від Google – популярну заміну TeamViewer. Це дозволить вам керувати домашнім або робочим комп’ютером із віддаленого пристрою. У нашому випадку використовуватимемо його для доступу до ПК з ОС Windows зі смартфона Android.

Як зробити графічний планшет зі звичайного планшета

Аби ваш планшет на базі Android працював як альтернативна площадка для малювання на ПК, вам знадобиться:

  • Планшет з Android;
  • Java;
  • Встановити додаток для малювання для планшетів (будь-який, що доступний у Google Play);
  • Використовувати робочий комп’ютер або ноутбук з Windows.

Який графічний планшет обрати

Рекомендуємо звертати увагу на такі характеристики:

Розмір графічного планшета

Як і вибір монітора чи ноутбука, вибір розміру планшета для малювання залежить від ваших уподобань та потреб. Невеликі графічні планшети, такі як Wacom Intuos S, розміром приблизно з килимок для миші (з активною площею близько 6:4) є портативними. Такий графічний планшет може поміститися поруч із клавіатурою і працюватиме наче трекпад.

Середні (8 на 5 дюймів) та великі (10:6) графічні планшети для малювання мають ширину приблизно як клавіатура, тому вони краще підходять для спеціальної графічної роботи.

Активна область

Це місце, де ви малюєте, Якщо ви натиснете, наприклад, у нижньому лівому куті планшета, курсор перейде в нижній лівий кут екрану. Незалежно від розміру монітора, коли ви пересуваєте перо на планшеті від лівого краю до правого, курсор переміщується від крайнього лівого краю екрана до крайнього правого краю, навіть якщо у вас кілька дисплеїв.

Чим менша активна область, тим менше ваша рука повинна рухатися, щоб маніпулювати курсором на екрані. Так руки будуть менше втомлюватися. Але коли ви працюєте на великих (або декількох) дисплеях, можливо, вам доведеться збільшити масштаб, щоб працювати з дрібними деталями або зіставити активну область з частиною екрана.

Якщо ви звикли робити великі штрихи або віддаєте перевагу повноекранному режиму роботи на моніторі розміром понад 20 дюймів, планшет більшого розміру може підійти вам краще.

Тип стилуса

Незалежно від того, чи є стилус акумуляторним або такий, що потребує зарядки, змінюється лише підйом пера. Важливо, щоб стилус крім тиску розпізнавав ступінь нахилу.

Вибірка, тобто частота зчитування положення стилуса, повинна бути якомога більшою. Цей параметр безпосередньо відображається на точності картографування рухів та комфорті розташування рук. Нині стандарт становить 200 PPS, але він буде нижчим для графічних планшетів з дисплеєм.

Для стилуса графічного планшета принцип такий же, як і для його роздільної здатності пристрою: чим вища точність (мінімальна точність 0,5 мм і оптимальна точність 0,25 мм) і чим більше рівнів тиску, тим краще.

Більш точний стилус дозволить краще відтворити деталі. Мета стилуса – точно показати ваш проєкт, а кінцевий результат буде залежати від ваших навичок та досвіду, а також від можливостей планшета та його стилуса.

Купуючи найкращі планшети для малювання, варто переконатися, що ви знаєте, що шукаєте. Скільки вам потрібна роздільна здатність, чи потрібні вам додаткові функції? Крім того, майте на увазі – деякі моделі представлені на ринку без стилуса, тож його треба купувати окремо.

Якщо у вас все ще залишилися сумніви щодо вибору моделі графічного планшета, ви можете подивитися огляди техноблогерів на ютубі.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь