Спецпроєкти

5 сніданків для тих, хто дбає про імунну систему


Від харчування залежить багато процесів в організмі, зокрема стан імунної системи. Тому варто подбати, щоб на вашому столі були максимально корисні продукти. Ми підготували для вас сніданки, які допоможуть зміцнити імунітет і покращити здоров’я.

Корисні сніданки

Сирники з ягодами

У домашньому сирі містяться пробіотики, які допомагають сформувати міцну імунну систему. Також у ньому є вітаміни А, В2, В6, В9, В12, Р, D, Е, С. А ще в сирі багато кальцію, фосфору та заліза.

Найбільший плюс сиру – засвоєння корисних елементів. Організм отримує аж 90% усього корисного з порції домашнього сиру. Для порівняння – з молока лише 30%.

Рецепт сирників

Потрібно:

  • 1 кг сиру;
  • 2 яйця та 2 жовтки;
  • дрібка солі;
  • 2 столові ложки цукру;
  • борошно (100 г).

Сформуйте сирники та запаніруйте їх у борошні або манній крупі.

Страву можна приготувати класичним способом – посмажити на невеликій кількості олії. Щоб це були корисні сніданки – запекти в духовці за 180 градусів 15-20 хвилин.

Додайте до страви свіжі ягоди – чорницю, смородину, вишню чи виноград. У них міститься велика кількість антиоксидантів. Вони борються з вільними радикалами. Це допомагає менше хворіти та уповільнює старіння.

Омлет із морепродуктами

Для імунітету дуже важливі білки. Вони складаються з життєво важливих амінокислот, одна з них – лізин. Отримати її можна тільки з їжі, адже організм не виробляє цю амінокислоту самостійно.

Лізин підтримує здоров’я кишківника та допомагає засвоєнню всіх необхідних елементів із їжі, що своєю чергою сприяє міцному імунітету.

Велика кількість лізину міститься в яйцях та морепродуктах. Тому поєднання цих продуктів принесе масу користі.

Риба та морепродукти також містять велику кількість жирних кислот Омега-3. Вони важливі для захисних функцій організму та мають протизапальні властивості.

Рецепт омлету з морепродуктами

Потрібно:

  • 3 яйця;
  • третина склянки молока;
  • столова ложка борошна;
  • свіжий лосось (100 гр);
  • креветки (50 гр);
  • вершкове масло;
  • оливкова олія.

Яйця, молоко й борошно ретельно перемішайте, посоліть і поперчіть за смаком.

На розігріту пательню покладіть чайну ложку вершкового масла та чайну ложку оливкової олії. Викладіть нарізаний кубиками свіжий лосось та креветки.

Коли морепродукти будуть готові, залийте їх яєчною сумішшю й обсмажте омлет з обох боків.

Готову страву посипте свіжою зеленню чи натертим сиром.

Вівсянка з медом та горіхами

Головні герої цієї історії – саме мед та горіхи. Додати їх можна також до граноли чи сиру, якщо ви не любите вівсянку.

Мед – дуже важливий продукт для нашої імунної системи. У ньому є вітаміни групи В, провітамін А, К, С, Е. У меді ці вітаміни поєднані з мінеральними солями, тому й користь від них набагато більша, ніж від добавок.

Також мед багатий на магній, кальцій, калій, фосфор, залізо та цинк. А ще він має протизапальні властивості – це прискорює одужання від вірусних та бактеріальних захворювань.

Горіхи багаті на вітамін Е та на Омега-3. Кедрові горіхи містять велику кількість цинку, необхідного для імунітету. Найбільше ненасичених жирних кислот є у фісташках, які також багаті на калій. Джерело природного антиоксиданту – вітаміну Е – мигдаль.

Корисними є волоські горіхи, фундук, пекан та макадамія. Головне – віддавайте перевагу несолоним.

Зверніть увагу, що мед та горіхи досить висококалорійні. Додавайте до своєї звичної порції каші одну чайну ложку меду та не більш ніж 30 грамів горіхів.

Смузі

Смузі містять клітковину з фруктів, що корисна для кишківника. А він відіграє важливу роль у формуванні імунітету.

Ми вибрали два найкорисніших – банан-апельсин та яблуко-шпинат. Такий сніданок підійде для тих, хто не любить багато їсти зранку.

Банан містить вітамін В1, В2, В6, С, РР. А також залізо, калій і магній, що допомагають нормалізувати рівень гемоглобіну в крові.

В апельсині є велика кількість вітаміну С, який важливий для формування імунної системи. Також у фрукті – бета-каротин, фолієва кислота, магній, цинк, калій, фосфор і натрій. Апельсин має протизапальну та антимікробну дію, він добре тонізує – що важливо зранку.

Яблука також містять вітамін С і мають високу антиоксидантну властивість. Ці фрукти багаті на А, Е, РР, В1, В2, калій, залізо, йод і селен. Вітаміни та мікроелементи надають енергію та допомагають впоратися зі стресом, який шкодить імунітету.

Шпинат – справжня вітамінна бомба – С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К. У ньому багато йоду, заліза, цинку та магнію. Усі ці елементи допомагають зміцнити імунітет, позбутися холестерину та запобігти хворобам серця.

Рецепт смузі простий: інгредієнти просто змішайте в блендері в пропорціях, які вам до вподоби – і сніданок готовий!

Зверніть увагу: якщо ви маєте підвищену кислотність шлунка, краще виберіть інший варіант сніданку.

Шипшиновий чай

Шипшина підвищує імунітет та покращує здатність організму протистояти інфекціям. Також вона має протизапальну та загоювальну дію.

Приготуйте собі на сніданок тост із цільнозернового хліба з вершковим сиром. Покладіть на нього свіжу кінзу та руколу, які, до речі, також відіграють важливу імуномодулювальну роль.

Сніданки будуть повноцінними із чашкою шипшинового чаю. Він допоможе здобути заряд енергії та наповнить організм вітамінами Р та Е.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь