Спецпроєкти

6 речей, які має спробувати підприємець у Дія.Бізнес


Якщо ви мрієте про власний бізнес, то перш ніж записатися на платні онлайн-вебінари та курси, де вчать заробляти мільйони, загляньте на Дія.Бізнес. Це проєкт, який ініціювала Мінцифра, і він існує у двох форматах – онлайн-портал та офлайн-центри Дія.Бізнес. 

Портал Дія.Бізнес – це оne stop-shop для малого та середнього бізнесу. Тут доступні безплатні консультації для підприємців, онлайн-курси та темплейти документів.  

Розберімося, що ж корисного ви можете тут зробити для свого бізнесу. 

1. Знайти ідею

Ви виграли лотерею, отримали спадщину від далекої родички, відкладали – не важливо, як  – ви маєте стартовий капітал. 

Але куди його вкласти і не прогоріти? Відкрити кав‘ярню, фотостудію чи взагалі зайнятися землеробством? Підказки з аналітикою вже є на порталі, у розділі «Знайти ідею». Тут понад 100 ідей для нового бізнесу. Але не просто абстрактні, а із прорахованими капіталовкладенням, переліком необхідних документів та покроковою інструкцією дій. 

Крім популярних ідей – відкрити перукарню чи кав’ярню – є і неочікувані, але не менш перспективні. Наприклад, вирощування лікарських рослин. Інвестувавши в гектар кропиви 210 тисяч гривень, наступного року можна реалізувати продукції на 300 тисяч. Тобто ви отримаєте близько 90 тисяч грн доходу. 

Рентабельність такої незвичайної культури сягає 42% в перші два роки. А на третій рік при поточних інвестиціях 90 тисяч можна отримати продукції на 200 тисяч, тобто більш ніж подвоїти свої внески. 

Якщо ви ще маєте сумніви: що обрати, на Дія.Бізнес є показові історії успіху українських підприємців, які покроково діляться тим, як створювати бізнес. Зокрема, історія Остапа Павлюка – СЕО та співзасновника компанії Growness Group, яка за три роки діяльності посіла третє місце серед ключових експортерів лікарських рослин України.

Остап Павлюк
СЕО та співзасновник компанії Growness Group
Якщо зараз наша країна експортує лікарських рослин на 500 млн гривень, то, за оцінками експертів, у нас є всі ресурси, щоб експортувати на більш ніж 5 млрд гривень. А це означає зростання ринку в 10 разів.

2. Навчитись бізнесу

Будемо відвертими – семінари та лекції не зроблять із вас успішного підприємця. Адже своя справа – це насамперед своя відповідальність. 

Але в кожного підприємця є запитання, і на більшість з них відповіді можна знайти на Дія.Бізнес. Як вести бухгалтерську звітність? Які документи подавати в податкову та які дозволи отримати в держорганах? Як правильно продавати і презентувати свою продукцію? 

Звісно, ви можете одразу найняти спеціалістів, які виконають роботу за вас, але часто на початкових етапах власного бізнесу засновник є людиною-оркестром, виконуючи всі функції одночасно. Так чи інакше ви несете повну відповідальність за свою справу, отже, маєте розумітися принаймні базово на усіх процесах, аби не потрапити в халепу. Ви можете безкоштовно дізнатися про підводні камені та специфіку всіх цих нюансів на Дія.Бізнес. Зазирніть у розділ «Сервіси та можливості».

На порталі також є «Національна онлайн школа для підприємців». Конкретні та без «води» онлайн-курси для тих, хто має капітал у 100 000 грн для своєї першої справи та вже для досвідчених інвесторів-мільйонерів.

3. Перетворити хобі на бізнес

Не будемо розповідати очевидні речі про те, як любов до справи може приносити гроші. Просто почитайте історію Дмитра Геращенка, який створив бізнес, коли бігав.

Power Space Team – це проєкт, який проводить марафони і тріатлони у незвичайних місцях нашої країни. На дистанції від 7 до 52 км. Нещодавно таким місцем став острів Джарилгач. Але Дмитро не просто бізнесмен, а ще й екоблагодійник. Адже під час забігу учасники збирають сміття, яке потім утилізують. На виручені кошти Дмитро закуповує дерева і з учасниками марафону висаджує їх на пустих ділянках землі, де проходив забіг, озеленюючи нашу планету.

Ще одна фішка бізнесу – переможців Power Space Team нагороджують екологічно чистими медалями. Дмитро – один із тренерів Дія.Бізнес з ціннісного інтелекту. На своєму прикладі він навчає, як зробити бізнес із того, що любиш.  

4. Йти за готовим планом

Для тих, хто й гадки не має, у що вкласти гроші, на Дія.Бізнес розділ «Сервіси та можливості» із шаблонами документів та навіть бізнес-проєктами, які можна адаптувати під ваш бюджет і умови. 

Якщо вагаєтесь, у розділі є навіть «Тест на готовність стати підприємцем».  Це  дає можливість ще на старті оцінити свої перспективи. 

Маєте запитання, відповідей на які немає на порталі? Запитуйте!

Звісно, усіх відповідей на запитання «Як робити бізнес?» на порталі не буде. Адже сервіс зроблений не для теоретиків, а практиків. 

Але класною фішкою є те, що Дія.Бізнес має безліч міжнародних і українських фахових консультантів, які допоможуть розібратися з онлайн-курсами та усіма додатковими запитаннями. Заходьте у розділ «Отримати консультацію»

Ось що каже про свій досвід з Дія.Бізнес власниця школи іспанської мови:

Катерина Зайцева
засновниця школи з вивчення іспанської мови TuProfe de español
За 30 хвилин ми окреслили всі проблеми школи, визначили їх пріоритетність і за кілька годин після консультації я вже отримала дорожню карту для їх вирішення. У документі було близько 30 посилань на матеріали (статті, документи, курси), що допомогли мені глибше вивчити кожне питання, проаналізувати свою ситуацію й підготуватися до наступних консультацій. Зокрема, перша консультація у мене була з написання дієвих скриптів продажів, адже в школі ми саме зараз налагоджуємо роботу відділу продажів. Ця консультація допомогла розібратися мені з етапами й техніками продажів та змінити погляд на продажі загалом, змінивши фокус з «продати» на «допомогти знайти», що, впевнена, якісно покращить спілкування з потенційними клієнтами.

Виходить, перед нами безплатний інструмент удосконалення своїх підприємницьких знань та навичок. І це створено державою для розвитку малого та середнього підприємництва.

5. Знайти гроші

Звісно, бізнес – це не тільки знання, але і гроші. Але якщо їх немає? У Дія.Бізнес готові підтримати тих, хто має лише ідею.

На порталі, у розділі «Кейси та новини» оберіть «гранти», ви можете спробувати свої сили та отримати додаткове фінансування для реалізації своїх задумів. Це не вигадки – ось приклад грантової пропозиції для представників кондитерського та крафтового бізнесу від програми USAID з аграрного і сільського розвитку. 

Тобто, наприклад, ви займаєтесь своєю маленькою справою з виготовлення крафтової продукції чи кондитерки – це ваш шанс революційно розширити бізнес. Співфінансування з боку підприємця всього 10% – це гроші для реалізації вашого потенціалу. Спробуйте свої сили в цьому чи інших грантових проєктах – їх десятки, тож точно знайдете якийсь для себе. І якщо ваша ідея дійсно варта уваги, маєте всі шанси отримати грант.

6. Знайти клієнта

Є ідея, є гроші – немає покупця. Не хапаємося за голову, а заходимо на портал. У Дія.Бізнес, в розділі «Кейси та новини» оберіть «продажі» чи «експорт». Тут знайдете чимало порад та інструментів, які допоможуть знайти покупця. Насамперед це досвід тих, хто вже досяг успіху в своїй справі. Підприємці і тренери допоможуть вийти і на міжнародні ринки або просто почати продавати на eBay. Останнє у форматі відеоуроку.

Навіть більше – у Дія.Бізнес вже є готові покупці! 

Наприклад, Лікарські трави Остапа Павлюка – (СЕО та співзасновник компанії Growness Group) шукає виробників лікарських трав, і готовий стати експортером продукції. Ось готовий покупець на вашу продукцію. 

Якщо ж ви маєте невеликий бізнес у сфері ІТ і хочете вийти на міжнародний рівень, – то на Дія.Бізнес є рішення і для вас. Одна з таких можливостей – секторальна освітня програма для компаній ІТ-сектору – Export Evolution IT, що стартувала у вересні 2021 року. Тож головне бажання – можливості завжди знайдуться.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь