Спецпроєкти

Як не стати жертвою кіберзлочинів і коли штучний інтелект захопить світ? ТОП-5 подкастів про технології


За останній місяць я послухала дуже багато різних подкастів про технології. Для мене це один із способів споживання контенту за кермом, під час готування їжі, на прогулянці, у подорожах. Коли є змога лише слухати, а не дивитися, або коли немає інтернету. 

З особистого досвіду знаю, що розібратися в технологіях нелегко. Тема технологій досить широка: тут і штучний інтелект та кіберзлочинність, і віртуальна реальність та IT-продукти. Тому подкасти про технології стали для мене ще одним способом знати і розуміти більше про цю галузь.

Я зібрала тут п’ять найкращих подкастів про технології. І поділилася своїми улюбленими епізодами.

ТОП-5 подкастів про технології

Онлайн [за]хист

Це новенький подкаст про безпеку в інтернеті, різновиди кіберзлочину, з порадами про те, як безпечно купувати в інтернеті, як захистити свої персональні дані і не піддаватися маніпуляціям.

У 2020 році кіберзлочинцям вдалося вкрасти понад 252 мільйонів гривень. Ви спитаєте як? Просто! Зараз існує безліч різних видів шахрайств в інтернеті. Про ці види детально з прикладами розповідають в першому епізоді цього подкасту.

Наприклад, про соціальну інженерію. Це такий вид шахрайства, завдяки якому злочинці ловлять когось на гачок і людина добровільно віддає їм гроші, думаючи, що це родичі, поліція чи банк. 

Або про кіберсквотінг. Коли злочинці підробляють відомий веб-ресурс або онлайн-магазин. Вони використовують схожий домен (назву сайту), копіюють дизайн і начебто продають товар. Людина, яка переходить на цей сайт, може не помітити, що це фейк, і залишити гроші та свої дані злочинцям.

Схожий випадок такого кібершахрайства трапився із сайтом Дія. Фішинговий сайт, який мав вигляд платформи «Дія», збирав дані банківських карток українців, пропонуючи їм оформити карантинні виплати.

Його зареєстрували за адресою hXXps://diia8000gov[.]me. На сайті пропонувалося  відвідувачам ввести свій ІПН, щоб перевірити, чи передбачено для них отримання карантинної виплати в розмірі вісім тисяч гривень. 

У подкасті Онлайн [за]хист розповідають, як вберегтися від такого шахрайства і захистити свої дані.

Apple Podcast

Google Podcast

Веб-сторінка

Проєкт Інтелект

Це подкаст про штучний інтелект, міфи навколо нього, алгоритми, стартапи, діпфейки. Тут також є місце кіберзлочинності, але в дещо іншому сегменті. Наприклад, за допомогою голосових діпфейків злочинці можуть створити голос ваших рідних або колеги по роботі, які попросять у вас скинути гроші на карту або ухвалити корпоративне рішення. 

Перший епізод присвятили штучному інтелекту, чи замінить він людей, чи навпаки створить нові робочі місця. 

У подкасті дискутують на різні теми журналіст Андрій Бродецький та розробник Олександр Гончаренко. Автори також пропонують підписатися на телеграм-канал подкасту, де публікують додаткову пізнавальну інформацію про штучний інтелект, і все, що з ним пов’язано. 

Apple Podcast

Google Podcast

Веб-сторінка

Homo codeus

Це подкаст для тих, хто любить дізнаватися про досвід інших людей. Кожен випуск присвячений іншій темі, але поєднує їх одне — українці. 

Українці з різних точок світу розповідають про свій досвід роботи у великих компаніях, наприклад Google, Facebook, Uber, Amazon, Netflix, Spotify чи SpaceX. Герої розповідають, як вони отримали цю роботу, про корпоративну політику, бізнес-моделі і, звісно, роль технологій.

Наприклад, українці діляться власними знаннями і досвідами, куди ж рухаються алгоритми і що нас чекає у майбутньому.

Apple Podcast

Google Podcast

Веб-сторінка

DOU Podcast

Це подкаст про розвиток і реальність української IT-індустрії. Одним із моїх улюблених випусків є історія українського IT від 90-их і до сьогодні. У гості запросили програміста Діму Малєєва, який свого часу встиг попрацювати з різними іноземними компаніями. 

Вони розповіли про появу інтернету в Україні, перші зачатки IT-індустрії, перші комп’ютери, інтернет-кафе, офіси компаній у квартирах і багато іншого.

Ще одним із моїх улюблених є епізод про створення дев’яти українських IT-компаній. Наприклад про український стартап, який купив Snapchat за 150 мільйонів доларів.

Окрім ностальгії, у цьому подкасті розбирають дуже багато тем, у контексті України і світу. Про безпеку в Інтернеті тут теж є. І про Дія City, українську освіту, зарплати і ком’юніті. 

Думаю, цікаво буде не лише айтішникам.

Apple Podcast

YouTube

Веб-сторінка

Laba. Умных любят 

Цей подкаст складається з трьох під-тематик: про бізнес, книги і життя різних компаній. Але про технології тут також дуже багато є.

Наприклад, одним із останніх епізодів, є історія українського стартапу Grammarly, Inc. Хто не знав, це онлайн-сервіс на основі штучного інтелекту для допомоги у написанні текстів англійською мовою. У гості прийшов керівник відділу продажу Grammarly Ігорь Карпець. 

А одним із моїх улюблених, є епізод, що ж нас чекає у майбутньому. Тут і про роботів, і і про віртуальний світ або іншими словами метавсесвіт, і про біохакінг, і про ресурси Землі.

Apple Podcast

Google Podcast

Веб-сторінка

Бонус

Якщо ви раптом не знали або забули, у bit.ua також є подкаст. І як бонус ось вам епізод про віртуальних інфлюенсерів. У гостях CEO компанії FFFACE Дмитро Корнілов розповів про українську віртуальну інфлюенсерку Astra Star. Якщо вам також, як мені, цікаво, як розвивається ця ніша технологій, то вам сюди:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь