Спецпроєкти

Як обрати стиглий авокадо + 5 простих рецептів


Як обрати стиглий авокадо і що з нього приготувати? Насправді, нічого складного у виборі авокадо немає. Є лише два нюанси, на які варто звернути увагу, коли ви перебираєте авокадо на ринку або в супермаркеті.

Як обрати стиглий авокадо

Нюанс перший

Здавіть авокадо пальцями – воно має бути м’яким. Не зовсім квашня, звичайно, але досить податлива. Сильно м’яке авокадо означає, що воно або перезріло, або згнило. Дуже тверде говорить про те, що воно ще зелене.

Нюанс другий

Хвостик. Повинен легко відокремлюватися від авокадо, а колір під ним має бути світло-жовтим, із зеленуватим відтінком. Якщо хвостик відвалився сам, а шкірка під ним темного кольору, авокадо краще не брати. Є ризик, що воно буде таким самим темним усередині.

Авокадо: як їсти

Що робити, якщо не пощастило

Що ж робити, якщо авокадо переспів або, навпаки, зелене? З перестиглим уже нічого не зробиш. Якщо воно ще не потемніло, його потрібно лише швидко їсти. Якщо ж м’якуш став коричневого кольору, то доведеться авокадо викинути (на жаль, але так). А ось із зеленими авокадо теж є кілька нюансів.

Не варто залишати його на сонці – наприклад, на підвіконні або на столі біля вікна. Є ризик, що воно просто згорить, тобто затвердіє і почорніє. Загорніть авокадо в кілька шарів паперу (крафт, газета, непотрібні документи) і залиште в темному місці за кімнатної температури. Через пару-трійку днів авокадо дійде до потрібної кондиції, і його можна буде їсти.

Що готувати з авокадо

Найпростіше, що можна приготувати з авокадо – це сніданок. Про сніданки, які можна приготувати з авокадо за десять (а то й загалом за п’ять!) хвилин, ми вам уже розповідали, добірку рецептів можна подивитися тут.

Друга найпростіша річ, яку можна приготувати з авокадо, – це салати. Через свій нейтральний смак авокадо відмінно поєднується як з овочами в солоних салатах, так і з фруктами та ягодами у солодких десертних салатах. Про класичне поєднання авокадо+лосось говорити не будемо, даємо вам кілька небанальних поєднань: з ягодами, апельсином, куркою, виноградом, томатами та кукурудзою.

Авокадо+томати+кукурудза. Авокадо та томати ріжемо невеликими кубиками, складаємо в глибоку миску, додаємо консервовану кукурудзу. Солимо, перчимо на смак, збризкуємо лимонним соком і олією.

Авокадо+виноград+рукола. Авокадо ріжемо великими кубиками, виноград миємо і підсушуємо рушником. Якщо ягоди великі, можна розрізати їх навпіл. Складаємо в глибоку миску авокадо і виноград, додаємо жменю руколи і за бажанням червону цибулю, нарізану тонкими кільцями. Солимо, перчимо на смак, збризкуємо лимонним соком або бальзамічним оцтом і олією.

Авокадо+горіхи+ягоди. Авокадо ріжемо невеликими кубиками, складаємо в глибоку миску, додаємо столову ложку горіхів, улюблені ягоди – малину, полуницю, ожину, чорниці, лохину – і жменю бебі-шпинату. У невелику банку наливаємо 3 ст. л. олії, 1 ст. л. гірчиці, 2 ст. л. меду і вичавлюємо сік із четвертинки лимона. Додаємо шепотку солі та трохи меленого чорного перцю. Накриваємо банку кришкою і інтенсивно трясемо п’ять секунд. Отриманою сумішшю поливаємо салат.

Авокадо+апельсин. Авокадо ріжемо часточками, складаємо в миску. Апельсин чистимо, видаляємо білі плівки так, щоб залишилася тільки м’якоть і додаємо до авокадо. Додаємо мікс-салату та зерна гранату. Збризкуємо лимонним соком і поливаємо олією.

Авокадо+курка. Щоб приготувати цей салат, вам знадобиться печена чи відварена курка та дуже стиглий авокадо. Курку дрібно ріжемо або поділяємо на волокна. Авокадо ріжемо маленькими кубиками. Змішуємо в глибокій мисці, за бажанням додаємо дрібно рубану кінзу і синю цибулю. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком і добре перемішуємо – заважаємо до тих пір, поки маса не стане однорідною та кремовою. Такий салат можна подавати як закуску або мазати на хліб.

Раніше ми вже писали, як обрати вдалі пози для фотосесії.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь