Спецпроєкти

Імбир – чим корисний і куди його краще додавати


Імбир

Імбир – це багаторічна трав’яниста рослина із сімейства Імбирні. Зазвичай у їжу вживають корінь імбиру.

Імбир чим корисний? У ньому є такі необхідні нам штуки, як магній, цинк, ефірні олії та амінокислоти. Всі ці корисні речовини в імбирі допоможуть вам захиститися від застуди та покращити обмін речовин. У корені імбиру містяться вітаміни А, В, С, яких узимку нам особливо не вистачає. Тож відповідь на питання, для чого імбир, зрозуміла – загалом вона підтримує імунітет

Цілющі властивості імбиру – лише міф: від серйозних проблем не вилікує, хоча загалом є досить корисним.

Як приймати імбир?

Імбир часто кладуть у їжу – і не тільки в чай. Його додають у багато страв як приправу – він надає пікантну гострину. Наприклад, його часто використовують при приготуванні картоплі – вареної, запеченої чи смаженої – у м’ясних чи рибних стравах.

Як вживати імбир? По-перше, не варто їсти його окремо від інших страв: імбир досить їдкий, і ваш ШКТ спасибі не скаже. У страви класти багато імбиру теж не радимо – він перебиватиме смак їжі, а не підкреслюватиме її.

Як правильно вживати імбир? Кладіть його трохи в чай, відрізуючи невеликі шматочки від кореня. Якщо від чаю роз’їдає всі начинки, значить, ви трохи перестаралися. У страви варто додавати ложки тертого імбиру залежно кількості інших інгредієнтів.

Ось як можна приймати імбир – незвичайні рецепти з імбиром:

Імбірне морозиво

Дуже незвичайно, але так смачно та корисно. Якщо ви хочете здивувати себе та друзів, тоді спробуйте цей рецепт імбирного морозива.

Змішати склянку цукру, склянку води, трохи кукурудзяного сиропу та 3–4 чайні ложки тертого імбиру. Варити кілька хвилин у каструлі, при цьому не забувайте постійно помішувати. Потім охолодіть отриману суміш і додати склянку натурального йогурту, склянку знежирених вершків, 3-4 столові ложки лимонного соку і трохи лимонної цедри.

Після цього потрібно ретельно перемішати, перелити в морозиво, поставити в морозильник і дати морозиві охолонути – вже через кілька годин можна подавати до столу дієтичне, корисне та смачне частування.

Імбирний сироп

Усі корисні властивості імбиру в одній пляшечці. І приготує сироп зовсім не складно.

У 250 мл води додати 200 г цукру та. Поки суміш доводитиметься до кипіння, очистити корінь імбиру (достатньо 200 г) і нарізати його тонкими скибочками. Коли солодка вода закипить, потрібно додати до неї скибочки імбиру і варити на слабкому вогні 20–30 хвилин.

Потім сироп потрібно процідити, охолодити і розлити по стерилізованих ємностях так він зможе зберігатися довгий час.

Маринований імбир

Перед тим, як готувати таку варіацію імбиру, важливо знати, що вона протипоказана людям із шлунково-кишковими захворюваннями через свою гостроту. Але якщо вам до душі маринований імбир, то рецепт.

Для великої банки маринованого імбиру знадобиться 200 мл рисового оцту (замінюється яблучним або винним, 3 столові ложки цукру, 2 чайні ложки солі, 8-9 столових ложок води і 200 г попередньо натертого сіллю свіжого імбиру. і потримати у киплячій воді 1-2 хвилини.

Потім потрібно перекинути імбир у друшляк, дати стекти воді і перекласти скибочки імбиру в чисту суху банку і залити маринадом. Для маринаду потрібно ретельно перемішати оцет, воду, сіль та цукор. Дати банку охолонути і поставити в холодильник. За кілька днів у вас вже буде готовий домашній маринований імбир.

Зацукрований імбир

Це дуже смачний, солодкий та головне низькокалорійний десерт. Його можна подавати до чаю, а можна взагалі класти прямо в напій. А на його приготування не потрібне ні багато часу, ні інгредієнтів. Вам знадобляться 250 г імбиру та 400 г цукру.

Очистити корінь і нарізати на кружальця 2-3 мм. Обдати окропом, промити під струменем холодної води та обсушити. Цукор всипати у велику каструлю і залити окропом. Довести до кипіння та покласти нарізаний імбир. Варити протягом 1-2 хвилини, потім зняти з вогню і дати настоятися протягом 8-12 годин. Потім знову довести до кипіння та варити імбир ще 5 хвилин. Викласти шматочки імбиру на пергаментний папір. Сироп варити до загусання, потім вилити поверх імбиру і дати охолонути.

Імбір для схуднення

Імбир, як ми згадували, покращує травлення, тому може сприяти схуднення. Саме тому він – основна складова багатьох детокс-коктейлів.

Як приготувати імбир для схуднення? Спробуйте детокс-напої. Принадність таких напоїв у тому, що тут немає хитромудрих і складних рецептів. Поєднуйте імбир напій для схуднення з улюбленими фруктами чи навіть овочами.

Імбир можна додавати у звичайну воду (теплу, але не окріп!), а також додавати туди лимон. Краще відмовитися від підсолоджувачів – цукру та меду, – оскільки вони мають високий глікемічний індекс. До того ж, якщо бажаєте пити імбир для схуднення, ви не прискорите цукром процес скидання ваги.

Пийте детокс-напої не частіше одного-двох разів на добу. Якщо ж у вас проблеми з шлунково-кишковим трактом, печінкою або системою кровообігу, краще не використовувати імбир для схуднення. Замість того, щоб гуглити “як приготувати імбир для схуднення”, порадьтеся з лікарем – він допоможе підібрати потрібні варіанти скидання ваги. До того ж, можливо, з вашою вагою насправді все гаразд.

Імбір мед лимон протипоказання

Імбир мед лимон протипоказання – це алергія на якийсь із компонентів (а лимон і мед – досить поширені алергени), проблеми з ШКТ, серцем, печінкою, цукровий діабет (ми вже згадували, що у меду високий глікемічний індекс) тощо . Перед тим, як вживати детокс-напої з медом, лимоном та імбиром, ще раз радимо звернутися до лікаря, щоб зрозуміти, чи немає протипоказань.

Імбір чай

Імбирний чай можна робити з натертого імбиру або додавати шматочки імбиру в напій. Туди ж можна додавати заварку (або робити чай тільки з імбиру, меду та лимона за бажанням).

Як зберігати імбир?

Якщо у вас сушений, зберігайте його в щільно закритій упаковці – пакетику, скляній ємності з кришкою тощо. Якщо це корінь, зберігайте його у сухому темному місці та стежте, щоб місце зрізу не засихало.

Чим корисний імбир?

Чим корисний імбир ми розповідали вище. Ще раз нагадаємо – він багатий на вітаміни, які нам необхідні, покращує травлення і підвищує імунітет. Втім, корисні властивості імбиру не варто переоцінювати.

Давайте згадаємо і про шкоду імбиру. Кому шкідливий імбир? Людям, у яких проблеми з ШКТ, печінки та жовчного міхура. Не варто вживати багато імбиру людям із серцево-судинними захворюваннями – він посилює кровотік, тому почуватись ви будете не дуже добре.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь