Спецпроєкти

Коли занадто плекали внутрішню дитину: що таке інфантилізм і чи є він небезпечним


«Ти інфантильний/-а» – такий собі евфемізм фрази «ти поводишся як дитина». Це рідко звучить як комплімент: кажучи про інфантильність, зазвичай натякають на незрілість людини, небажання нести відповідальність за вчинки. 

Чи варто переживати, коли близька людина впадає в дитинство, сприймати це як розлад чи ні? Відповіді на ці та інші запитання про дитячу поведінку дорослих – у матеріалі.

Що таке інфантилізм?

Якщо шукати інфантилізм у медичних виданнях, натрапимо здебільшого на публікації середини-кінця минулого століття. Зараз інфантилізм – застарілий термін. Цим словом загально описують різні порушення розвитку – фізичні та/або психологічні.

У сучасних статтях замість інфантилізму використовують термін «розлад незрілої особистості» – він, до речі, є в МКБ-10.

Як розпізнати розлад незрілої особистості? Люди із цим діагнозом погано переносять стрес і тривожні стани, уникаючи їх. Вони можуть захищатися від негативних емоцій як діти – адже не є емоційно зрілими.

Сюди ж належать такі симптоми як прагнення уникнути відповідальності за вчинки – теж такий собі захисний механізм.

Причинами розладу можуть бути нейробіологічна незрілість мозку, травми родом із дитинства або інші чинники.

Розлад незрілої особистості – не те саме, що загальна нездатність до навчання (або розумова відсталість), ці поняття не варто плутати.

Збуджуватися від підгузків: про парафільний інфантилізм

Згадаймо фільм «Дівчина з води» Ш’ямалана. В одному з епізодів головний герой прикидається дитиною: вкладається на ліжку, піджавши ноги, п’є молоко так, щоби воно залишилося на вусах, та дриґає ніжкою.

Подібна поведінка притаманна за парафільного інфантилізму. За одним лише винятком – це сексуальний фетиш. Люди з парафільним інфантилізмом збуджуються, прикидаючись немовлям: носять підгузки, повзають підлогою, сплять у дитячих ліжках тощо. 

Цей розлад може підштовхнути на сексуальні ігри з партнером/-кою, де партнер/-ка є Домінантом-дорослим. Людина з парафільним інфантилізмом виступає в ролі Сабміссіва-дитини.

Люди з парафільним інфантилізмом – не педофіли: їх приваблюють не діти, а бажання відчути дитиною себе. Втім, це все одно є розладом. Особи з парафільним інфантилізмом можуть зазнавати труднощів у стосунках, проблем з роботою тощо – тому для терапії потрібен досвідчений спеціаліст. 

Вічні діти, або кідалти

У 1985 році колумніст The New York Times Пітер Мартін вперше вжив термін kidult (kid + adult). 

Мартін назвав так дорослих людей, які зберігають дитячі захоплення: колекціонують іграшки, грають в ігри, носять одяг із персонажами мультфільмів тощо.

Ще до нього психолог Дейл Карнегі описував «синдром Пітера Пена». Якщо знаєте цю казку, пам’ятаєте, що Пен не хотів дорослішати, вічно залишаючись маленьким хлопчиком. Карнегі говорив про чоловіків, які не здатні брати відповідальність, бувши дорослими, і відкидають патерни поведінки зрілої людини.

Звісно, подібна «дитяча поведінка» притаманна не лише чоловікам – жінки так само можуть уникати відповідальності й не хотіти дорослішати.

У «Пітерів Пенів» та кідалтів немає психічних розладів – це радше психологічні терміни. Саме собою захоплення іграми чи носіння одягу з Мікі Маусами не є чимось страшним. Проблеми починаються, коли незрілі люди перекладають всю відповідальність на близьких, не беруть участі в стосунках, не хочуть ухвалювати важливих рішень. Та напряму з дитячими чи підлітковими захопленнями це не пов’язано.

Загалом, якщо ваша близька людина є інфантильною, і це заважає стосункам, варто обговорити з нею похід до сімейного психотерапевта. Не плекайте марні надії, що ви можете перевиховати дорослого чоловіка чи дорослу жінку, позбавивши їх дитячих патернів. Із цими проблемами мають працювати професіонали. І, звісно, якщо ваша друга половинка не горить бажанням до них звертатися, примусити ви її до цього не можете. Річ у тім, чи погодитеся ви продовжити стосунки, у яких вам некомфортно.

Читайте також:

Не треба так, мамо. Як розпізнати токсичних батьків і як із ними поводитися

Все задовбало? Ось 5 небанальних способів зняти стрес

Як зрозуміти, що ви жертва газлайтингу та покінчити із цим?

Як порозумітися з підлітком: інструкція від дитячого психолога

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь