Спецпроєкти

Зникнення з мапи світу: міста, які можуть повністю піти під воду до 2030 року


Через глобальне потепління і, як наслідок, кліматичну кризу льодовики зараз тануть активніше щороку. Через це підвищується рівень води у Світовому океані, і деякі міста (а, можливо, згодом і країни) можуть за кілька років опинитися під водою.

Climate Central оприлюднив звіт, в якому йдеться про міста, що потенційно залишаться під водою вже до 2030 року. Ось які це міста:

Венеція (Італія)

Про затоплення Венеції говорять вже багато років, і не дарма: час від часу місто на воді потерпає від повеней. Крім того, за даними Timeout, Венеція щороку опускається на 2 мм, і потрібно вживати активних заходів вже зараз, аби незабаром вона повністю не опинилася під водою.

Амстердам (Нідерланди)

Одне з улюблених міст для подорожей багатьох людей з усього світу, Амстердам також ризикує не дожити до 2030-го. Підвищення рівня моря є прямою загрозою Амстердаму. у зоні ризику є й інші міста Нідерландів, зокрема Роттердам і Гаага.

Новий Орлеан (США)

Колись населення Нового Орлеану значно скоротилося через руйнівний ураган Катріна. Та найближчими роками на місто може чекати ще одне лихо: збільшення рівня води, яке матиме катастрофічні наслідки. І попри наявну непогану систему дамб, Новому Орлеану явно знадобляться значно потужніші заходи, щоби запобігти лиху.

Басра (Ірак)

Головне портове місто країни на березі ріки Шатт-ель-Араб, яка впадає до Персидської затоки. Басру часто порівнюють з Венецією – і, на жаль, так само як і Венеція, місто вже до кінця цього десятиліття може частково чи повністю піти під воду.

Калькутта (Індія)

Місто, в якому більшу частину життя провела Мати Тереза, має багато проблем – бідність населення, забруднення, перевантаженість автівками і, як наслідок, дорожні затори. А ще до 2030 року Калькутта може зіштовхнутися із серйозними повенями, які поховають місто під водою.

Хошимін (В’єтнам)

Більша частина східних районів міста, які є болотистими і знаходяться біля річки Меконг, під загрозою затоплення. У гіршому випадку під водою залишиться весь Хошимін. У кращому – тільки деякі райони, та все одно місто є небезпечним для життя його мешканців: надто часто тут відбуваються повені і шторми.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь