Спецпроєкти

Протести за безпечний Поділ: ми поспілкувалися з обома сторонами конфлікту, публікуємо думки та вимоги


29 листопада біля будівлі Міністерства внутрішніх справ України відбувся мітинг, на якому були присутні ультраправі активісти та представники подільської громади. Перші хотіли, щоб поліція розібралася з нічними клубами, кафе та ресторанами Подолу, у яких, як вони вважають, продаються наркотики. Другі бажають, щоб Поділ став безпечним простором для громадян, і зазначають, що поліція нічого не робить, щоб запобігти нападам ультраправих на заклади.

Журналіст bit.ua побував на акції протесту й поспілкувався з мітингарями «по обидва боки барикад».

Що передувало акції?

Заклади на Подолі нерідко стають об’єктами для нападу ультраправих.

Перший інцидент відбувся 6 листопада. Під удар потрапили нічний клуб «Closer» та бар «Хвильовий». Активісти заблокували вхід у двір бару, кидали димові шашки та петарди й розмальовували стіни з боку Верхнього Валу. Акцію організували представники націоналістичного руху «Катарсис», лідер С14 Євген Карась та активіст Крістіан Ударов.

Згодом, 9 листопада, ультраправі розмалювали двір «Хвильового» гомофобними написами.

26 листопада відбувся найгучніший напад на «Хвильовий». Приблизно 12 людей забігли у двір «Хвильового» і почали трощити вікна та меблі закладу. Проти охорони та відвідувачів застосували сльозогінний газ і телескопічні кийки.

Як відбувалася акція?

Учора, 29 листопада, біля будівлі МВС зібралося не більш як 500 осіб. Значна частина з них – це були представники саме подільської громади. Останні визначили час зібрання людей о 18:30, ультраправі вирішили зібратися раніше – о 17:00. Поліція зробила все можливе, щоб запобігти будь-яким провокаціям із того чи іншого боку. Всіх учасників розділили на дві частини, а правоохоронці встановили між ними умовний кордон. Водночас будь-хто з охочих міг потрапити на «‎територію противника» без жодних проблем. Фізичних зіткнень не було, а всі суперечки відбувалися за допомогою музики та мікрофонів.

Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
01/6
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв

Ультраправі голосно вмикали «Сокиру Перуна», «Кому вниз» та крики півнів із курками, а представники подільської громади – електронну музику. Гаслами акцій були: «Наркотики – зло», «Наркотики – смерть», «Безпека на Подолі» та «Make Podil Save Again».

Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
01/4
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв
Фото – Дмитро Шутаєв

Один із відвідувачів «Хвильового» Борис розповів нам про свою мотивацію відвідати цю акцію.

«Для мене “Хвильовий” – це місце, у яке я прийду, і до мене точно ніхто не полізе. Усі люди в ньому максимально відкриті та добрі. А коли відбуваються погроми, то це неприємно. Жодного разу я не бачив і не чув, щоб у “Хвильовому” продавали наркотики. Деяка частина громадян України вживає наркотичні речовини. Чи могло подібне відбуватися у “Хвильовому”? Так. Але це могло відбуватися і в інших барах, кафе, ресторанах Києва. Це особиста справа кожного, і за цим ніхто не слідкує.

Я не чув гіпотезу, що приміщення за допомогою праваків хочуть віджати, але я чув, що цих праваків “кришують” поліціянти», – говорить Борис.

Водночас не тільки відвідувачів барів на Подолі хвилює ситуація з нападами ультраправих. Один із учасників акції, який не захотів відрекомендуватися, розповів, що живе на Подолі, і його турбує те, що під вікнами постійно відбуваються протести, шум та галас.

«Мене не турбує музика з барів чи ресторанів, оскільки її загалом не чути. Але коли вечорами під вікнами чути крики, відбуваються агресивні акції, то якось страшно навіть вийти в магазин», – розповідає він.

Крістіан Ударов вважає, що ультраправі «виконують обов’язки поліції в боротьбі з наркопритонами Києва».

«Жодні погроми – це не дуже добре.  Але коли йдеться про боротьбу з наркопритонами та іншими кримінальними зонами, то поліція повинна виконувати свою роботу, як, наприклад, з «Хвильовим». Хоча я не знаю, що там відбулося», – говорить Крістіан Ударов.

Слово організаторам

Фото – Дмитро Шутаєв

Представники подільської громади висунули вимоги Міністру внутрішніх справ України Денису Монастирському та керівнику київської поліції Івану Вигівському:

  • звільнити та притягнути до відповідальності голову Подільського управління поліції Павла Василенка за бездіяльність та покривання злочинності;
  • публічно звітувати за справами, які наразі відкриті. Зокрема й щодо невідомих нападників на «Хвильовий» 26 листопада;
  • публічно презентувати системний план відновлення безпеки в Києві, зокрема на Подолі.

«Ми працюємо на Подолі вже шість років. Це легальний бізнес, у якому залучено більш ніж 30 людей. Нас відвідують тисячі гостей щороку. Вони приходять до нас із Києва, приїжджають з інших міст, навіть з-за кордону. Ми такий собі туристичний центр Подолу, де відбуваються різноманітні заходи, на яких виступають провідні українські та міжнародні артисти.

Останні місяці нас активно тероризують різні сили. Я не можу сказати хто це. Це покидьки, це бандити, ці люди блокують нашу роботу, псують майно, вандалять стіни, б’ють і залякують відвідувачів та команду закладу. Все почалося 6 листопада 2021 року, коли в межах “хрестового походу” до нас прийшло 150 агресивно налаштованих молодиків, які впродовж 5 годин блокували роботу закладу. Закидували нас борошном, яйцями та петардами. Намагалися “викурити” людей за допомогою димових шашок. Вони тримали наших людей у заручниках упродовж всього цього часу.

Що робила поліція, яка супроводжувала цю так звану “мирну акцію”? Вона стояла й дивилася на це. Вона не заважала розмальовувати стіни, не заважала псувати майно. Ми викликали поліцію всередині. На 50 наших викликів не приїхало жодного патрульного авто. Після цієї акції до нас приходили різні люди, прибігали невідомі, які вандалили нам стіни образливими написами й погрозами смерті. Поліція продовжувала ігнорувати ці правопорушення впродовж трьох тижнів. Вона дозволяла їм відбуватися на очах. Як сказали працівники поліції, це недостатньо вагоме правопорушення. А що зробили б із вами та з нами, якби ми закидали цю будівлю (МВС, – прим. ред.) прямо зараз? Нас так само відпустила поліція?

Ми намагалися діяти в межах закону. Подали позови в різні державні органи, і я знаю, що по цих заявах були відкриті кримінальні провадження. Але впродовж трьох тижнів по цим справам не відбулося жодного руху. Нікому не оголосили підозру. Не були запрошені жодні свідки, нічого не відбувалося. У п’ятницю ми дійшли до точки біфуркації. У п’ятницю, 26 листопада, близько 30 осіб прорвалися на територію нашого двору.

Андрій Янковський. Фото – Дмитро Шутаєв

Вони побили працівників нашої охорони телескопічними кийками, розтрощили меблі на літньому майданчику, розбили вікна та двері і забризкали перцовим газом відвідувачів «Хвильового», які тримали двері бару. Впоралися вони за 2,5 хвилини, і так само швидко покинули територію. Тільки тепер, коли все це сталося, коли майно розтрощили й люди отримали тілесні ушкодження, поліція звернула увагу на цю проблему. Нас запросили на зустріч із керівником Національної поліції міста Києва, його заступником та працівниками від МВС. На цій зустрічі вони висловили глибоке занепокоєння цією ситуацією. Це величезне зрушення за весь час взаємодії з поліцією. Водночас нам недостатньо занепокоєння. Ми вимагаємо дуже конкретних дій від МВС і Національної поліції м. Києва», – співвласник «Хвильового» Андрій Янковський.

Водночас один із лідерів ультраправих Євген Карась вважає, що Поділ став центром розповсюдження наркотиків у Києві. Усі місця, на які були вчинені напади, беруть участь у тому, що, на думку Євгена, «вбивають українську молодь».

«Коли були затримані нападники на “Хвильовий”, я сказав власникам зробити заяву, що вони проти наркотиків. Вони відповіли, що “не можуть”. Вони прекрасно розуміють, що наркотики – це частина їхньої ідеології. Коли ця наволоч каже, що має працювати поліція, так поліція не працює. Вони мають бути закриті. Ми опублікували інформацію, що в цих клубах повно малолєток. Дивишся Instagram, а там 17-річні дівчата та хлопці з клубів Closer, K41. Вони придумали термін “рейв-культура”, яка, по суті, є наркоманією.

Євген Карась. Фото – Дмитро Шутаєв

Їхні пабліки “Вісник Подолу” та “Рупор” повністю присвячені наркотикам. Зараз вони кажуть, що націоналісти придумали про наркотики. Ти заходиш на їхні пабліки, читаєш інформацію за жовтень, а там про метамфетамін та кокаїн. Вони цього не приховують. Вони діють безкарно. І їх напрягло, що там поліція загребла якогось наркомана. Одного з тисячі нарків затримали, і їх це напрягло. Вони пішли вимагати, щоб Поділ зробили вільною зоною. Я підтримую вимогу громадян мутантів, трансгендерів, поліморфів, зоофілів, педофілів, наркобариг та наркоманів, що треба реструктуризувати систему громадської безпеки Подолу. Треба ваші клуби залити бетоном, а вас відправити в наркодиспансери.

У їхніх пабліках можна прочитати, що їхня єдина вимога – це щоб можна було на Подолі мирно та безкарно убиватися наркотою, торгувати та підсаджувати на наркоту малолєток. І це в них рука об руку йде з ЛГБТ. Усе в них буде чудово. Бариги заробляють, дебіли помирають, тільки Україна гине. Через рік-два в молоді під наркотою в голові взагалі нічого не лишається. Наркота – це проблема для молоді, а сучасна наркота – тим паче», – вважає Євген Карась.

Після завершення мітингу учасники спокійно розійшлися. Спочатку пішли ультраправі, а потім – представники подільської спільноти. Про конфлікти в цей день учасників акції на вулицях міста не повідомлялося.

До речі

Схожий мітинг проти поліційного свавілля влаштовували 21 травня. Тоді приводом виходити на вулиці стало побиття на Подолі музиканта.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь