Спецпроєкти

Дослідники розробили систему для управління роботами силою думки


Дослідники розробили систему для управління роботами за допомогою думок. Це працює на базі штучного інтелекту.

Про це повідомляє ScienceDaily.

Про винахід

Дві групи дослідників EPFL (Федеральна політехнічна школа Лозанни) об’єднали свої сили для розроблення програми машинного навчання, яку можна під’єднати до людського мозку та використовувати для керування роботом.

Учені розробили комп’ютерну програму, яка може керувати роботом за допомогою електричних сигналів, що випромінюються мозком пацієнта. Жодного голосового управління чи сенсорної функції не потрібно, оскільки пацієнти можуть переміщувати робота просто своїми думками. Цю систему створили на базі штучного інтелекту.

«У нашому дослідженні ми запрограмували робота так, щоб він уникав перешкод, але ми могли вибрати будь-який інший вид завдання, наприклад наповнити склянку водою, штовхнути або потягнути об’єкт», – розповідає керівник лабораторії алгоритмів та систем навчання EPFL Од Біллар.

Алгоритм, який розробили винахідники, було під’єднано до головного убору, обладнаного електродами для виконання сканування електроенцефалограми (ЕЕГ) мозкової активності пацієнта.

Щоб запустити систему, пацієнту достатньо подивитися на робота й подумати про конкретну дію. Якщо ж робот зробить неправильний хід, мозок пацієнта видасть «повідомлення про помилку» за допомогою чітко ідентифікованого сигналу. Тоді робот вловить цей сигнал і зрозуміє, що він робить щось неправильно.

Поки що алгоритм працює за методом спроб і помилок. Робот пробує робити різні рухи, щоб побачити, які з них правильні. Наразі розробники бачать значні успіхи: роботу потрібно всього три-п’ять спроб, щоб виконати завдання людини.

Читайте також

Майже як ВОЛЛ·І: у Дубаї створили робота, який садить насіння в пустелі – фото. 

Hyundai створила робота-офіціанта, який ніколи не розіб’є ваші склянки – відео.

Учені навчили роботів прибирати житло так, як подобається власникам. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь