Спецпроєкти

Коли гаджет цікавіший за життя. Що таке фабінг і чому він став епідемією нашого часу?


У кожного з нас є друг чи колега, який під час зустрічі раптом починає скролити стрічку у фейсбуці або читати новини в телеграмі. Цілком можливо, ви самі і є цей друг.

Чи страждають ваші близькі від фабінгу та що із цим робити?

Що таке фабінг?

Термін «фабінг» вперше з’явився у 2012 році. Назва є похідною від англійських слів «телефон» (phone) і «зневажливе ставлення» (snubbing). Значення відповідне: потяг до електронних девайсів, який настільки сильний, що змушує зневажливо ставитися до оточення або навіть повністю ігнорувати його.

Інформаційну кампанію проти фабінгу Stop Phubbing запустили та підтримали ЗМІ. Вона закликала людей приділяти більше уваги живому спілкуванню. No Tweeting, No Facebook, No Instagram, No Foursquare, No Sexting: respect the food, the music and the company you’re in – ідеться на сайті кампанії.

Вражаючі факти публікуються на офіційному сайті кампанії:

  • Протягом однієї вечері у середньостатистичному кафе фаббінг трапляється близько 36 раз.
  • 97% людей, які практикують фаббінг під час їжі, визнають, що їхні страви смакують гірше.
  • 87% підлітків між спілкуванням онлайн та в реалі обирають онлайн.

Про те, якими руйнівними можуть бути наслідки фабінгу, свідчать дані досліджень Бейлорського університету (Техас).

Джеймс Робертс і Мередіт Девід у 2016 році досліджували вплив фабінгу на стосунки у парах. Для цього вчені провели опитування.  Майже 47% респондентів розповіли, що зазнавали фабінгу з боку своїх партнерів, у майже 23% респондентів були через це конфлікти, а майже 37% зазначили, що фабінг ставав для них причиною депресії.

Фабінг може викликати ланцюгову реакцію: людина помічає ігнорування з боку співрозмовника та вирішує також пошукати інтерес у соцмережах.

Отже, головні «симптоми» фабінгу:

–       ви в гаджеті під час їжі;

–        ви не ховаєте телефон у сумку чи кишеню в магазині, по дорозі – раптом щось важливе;

–       одразу берете до рук смартфон, щойно почули звукове сповіщення, навіть якщо ви працюєте, перебуваєте за кермом або говорите з кимось;

–        ви боїтеся пропустити щось важливе у стрічці новин чи в соцмережах.

Що робити, якщо не хочеш бути фабером?

Якщо ви помічаєте, що берете до рук телефон, коли нудьгуєте чи тривожитесь, завантажте собі книжки чи подкасти та слухайте їх. Тобто проводьте час у гаджетах корисно, а не безцільно скролячи стрічку.

Забороніть собі залипати у смартфон під час їди. Це справді не здорово й не корисно. По-перше, ви з’їдаєте зайве. По-друге, мозок не може одночасно концентруватися на смаку та насиченні й обробляти повідомлення в чатах.

Давайте собі змогу не відповідати на повідомлення миттєво. Зведіть беззмістовні переписки до мінімуму й будьте лаконічними у відповідях.

Будьте присутніми та усвідомленими. Частіше запитуйте себе, що зараз зі мною відбувається, що я роблю, чи так вже важливо оновити стрічку в інстаграмі, чи роблю я зараз кориснішу й цікавішу справу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь