Спецпроєкти

Зради та перемоги українського ресторанного бізнесу у 2021 році


За 2021 рік кількість ресторанів і кафе збільшилась приблизно на 1000. Такі дані опублікувала Ольга Насонова, директорка компанії «Ресторанний консалтинг», співзасновниця Асоціації ресторанного бізнесу України. Тільки в Києві відкрилося 282 заклади. Водночас закрилося приблизно 150.

2021 рік – постковідний час, який продемонстрував ріст після важкого для багатьох закладів харчування 2020-го. Відкривалися, за словами Насонової, насамперед мережеві заклади. Саме вони бачили для себе перспективи розвитку.

Найактивніше заходили на ринок невеликі кав’ярні, точки з їжею навинос, служби доставки, фестивальні точки продажу їжі та стріт-фуд.

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» щодо того, як українці проводили час у 2021 році, показало, що 30% часто або іноді відвідували кафе та ресторани. 20% робили це досить часто.

Карантинні обмеження навесні 2021-го, а потім й обов’язковість вакцинації для співробітників створювали певні труднощі з веденням бізнесу.

Водночас у соцмережах палко обговорювали порушників карантинних обмежень, які попри заборони працювали та приймали гостей. Серед таких відзначились «Редкая птица», «Хлебный», Holy Burger. Штрафи за ці порушення становили від 17 до 34 тисяч гривень.

Ще один скандал довкола ведення ресторанного бізнесу по-українськи розгорівся у травні – потрапив у нього знову ж таки «Хлебный». Співробітниця мережі пекарень розповіла, що пригостила продукцією закладу друзів, використавши корпоративну знижку. Після цього її звільнили й не виплатили заробітну платню за 2 місяці.

Спливли подробиці: дівчина не була офіційно працевлаштована. Через це на «Хлебный» посипався шквал критики.

28 листопада щорічна ресторанна премія СІЛЬ визначала найкращих у 17 номінаціях. 145 закладів різного цінового сегмента та напрямку боролися за звання найкращих. Фіналістів оцінювали за 4 напрямками: кухня, сервіс, атмосфера та спеціалізація.

Переможці Національної ресторанної премії СІЛЬ 2021:

  • Найкращий ресторан української кухні – Ресторація Бачевських (Львів);
  • Найкращий м’ясний ресторан – Steak House (Київ);
  • Найкраща кав’ярня – Foundation Coffee Roasters (Одеса);
  • Найкращий ресторан національної кухні – Fratelli (Одеса);
  • Найкращий ресторан з винною картою – Vino e Cucina (Київ);
  • Найкращий пивний ресторан – THIS IS ПИВБАР (Київ, Лісківська, 9а/22);
  • Найкращий бар – Parovoz Speak Easy (Київ);
  • Найкраще міське кафе – Жизнь Замечательных Людей (Київ);
  • Найкращий ресторан при готелі – Panorama, Edem Resort Medical Spa (Львів);
  • Найкращий заміський ресторан – Terrace by the lake, Edem Resort Medical Spa (Львів);
  • Найкращий пивний бар – Varvar Bar (Київ);
  • Найкраще кафе-пекарня – Paul (Київ, Городецького, 6);
  • Найкращий ресторан азійської кухні – Тайський Привіт (Київ);
  • Найкраща кондитерська – SHOco (Львів, Угорська, 12);
  • Найкращий винний бар – Win Bar (Київ);
  • Вибір журі – Fish&Pussycat Sushi Bar (Київ);
  • Відкриття року – Fenix Asia, Fenix Italia (Київ).

За прогнозами експертів, вплине на майбутнє ресторанного бізнесу наступного року також підвищення комунальних платежів.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь