Спецпроєкти

Садибу Барбана знову збираються знести: активісти побудували барикаду й заблокували техніку


Готується демонтаж будівлі 19 століття, відомої як садиба Барбана, що розташована на вулиці Обсерваторній поблизу Львівської площі. Люди намагаються зупинити техніку власними силами. 

Про це пише юрист й активіст «Мапи Реновації» Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook. 

Подробиці

Зранку 21 січня Дмитро Перов повідомив, що з боку Бульварно-Кудрявської вулиці збираються молодики спортивної статури для знесення садиби Барбана. Пізніше активіст написав, що люди побудували барикаду, яка блокує техніку. 

Історична садиба була побудована у 1891 році для титулярного радника Олександра Андрійовича Барбана. У різні часи в будівлі розташовувалася дитяча соматична лікарня та редакція газети «Культура і життя». У післявоєнні роки там мешкала родина академіка-драматурга Олександра Корнійчука. З 2020 року власник садиби – ТОВ «Інформаційна група „Агентство столичних повідомлень“».

У 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести цей будинок до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Обґрунтовували своє бажання тим, що це рідкісний взірець садибного будинку, прикрашений неокласичним декором – русти, лиштви, складний карниз.

20 серпня 2021 року дворова частина будівлі була незаконно знесена. Мер Києва Віталій Кличко тоді пояснив, що Міністерство культури не внесло пам’ятку до відповідного державного реєстру, тому юридично не було закріплено її історичної цінності, а отже садиба може бути демонтована. Тоді ж, у серпні, Рада нацбезпеки та оборони на своєму засіданні ухвалила рішення відновити зруйновану частину садиби Барбана. 

Проте за пів року садиба так і не набула охоронного статусу. Депутатка Київради Аліна Михайлова повідомила, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба Барбана через «відсутність у кримінальному провадженні даних, які б виправдовували подальше втручання у правомірне володіння земельною ділянкою та будинком».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь