Спецпроєкти

«Цитрус» vs Корбан: що відомо про корпоративну війну інтернет-магазину


Учора сайт інтернет-магазину «Цитрус» перестав працювати. Це один із результатів корпоративної війни, яка відбувається наразі в компанії. Що про неї відомо та хто винен? Доступно розповідаємо в нашому матеріалі.

Цитрусові війни

Мережу магазинів гаджетів та аксесуарів «Цитрус» заснували у 2000 році. На березень 2021 мережа налічувала 63 торгові точки в Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Львові, Запоріжжі, Полтаві, Миколаєві, Черкасах, Херсоні, Чернігові, Краматорську (Донецька обл.), Ізмаїлі та Чорноморську (обидва – Одеська обл.).

Керівною компанією «Цитрусу» є ТОВ «ЗТ-ІНВЕСТ». Саме на неї зареєстровані торгові марки мережі. Заснували її бізнесмени Григорій Топал та Дмитро Зінченко, розподіливши між собою частки по 50%. Вони й були до 2021 року кінцевими бенефіціарами. Водночас у лютому 2021 року Зінченко перестав бути співзасновником, а потім і кінцевим бенефіціаром компанії. Його місце зайняв бізнесмен і політик Геннадій Корбан.

У липні 2020 року співзасновник мережі «Цитрус» Зінченко заявляв про спробу рейдерського захоплення компанії з боку партнера Топала. Із цього й розпочалася корпоративна війна в «Цитрусі». Протистояння Зінченка з Топалом продовжив Корбан. Конфлікт посилюється.

Докладніше про сторони конфлікту

На своїй сторінці Геннадій Корбан заявив, що влітку 2020 року один із керівних партнерів компанії, Григорій Топал, вирішив позбавитися свого партнера з бізнесу Дмитра Зінченка. Зробив він це, за словами Корбана, рейдерським шляхом, позбавивши його права власності на половину корпоративних прав групи компаній «Цитрус».

«Попри це торгова марка залишалася у власності обох партнерів. Керівний партнер Григорій Топал досі одноосібно та безкарно продовжує операційну діяльність, незважаючи на те, що в низці ЗМІ було опубліковано інформацію про те, що він зловживає своєю владою в компанії, оптимізуючи податкові платежі та занижуючи митні збори», – говорить Корбан.

Якщо звернутися до Opendatabot, то можна знайти інформацію, що Дмитро Зінченко був видалений із реєстру юридичних осіб як засновник у лютому 2021 року, а як бенефіціарний власник – у жовтні 2021 року.

Цікавий той факт, що у 2019 як бенефіціарний власник ТОВ «ЗТ-ІНВЕСТ» був видалений і Григорій Топал. Попри це він досі значиться в реєстрі як бенефіціар. Важко сказати: це помилки в реєстрі чи проблеми в системі Opendatabot, чи вже тоді почалася корпоративна війна між Топалом і Зінченком, яка завершилася взаємними видаленнями з реєстру.

25 лютого 2021 року ці 50% придбав Геннадій Корбан, який зайняв місце Зінченка як засновник.

Компанія «Цитрус» подала позов про визнання недійсним Акту приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «ЗТ-ІНВЕСТ». Господарський суд Одеської області 14 вересня 2021 року задовольнив позов «Цитруса». У результаті надбання частки Корбаном є недійсним, а отже його не можна вважати засновником компанії. Водночас реєстр юросіб надає нам іншу інформацію.

У 2021 році Корбан подав сумарно чотири судові позови більш ніж на 1 млрд грн до партнера – співвласника компанії «Цитрус» Григорія Топала та групи афілійованих юросіб за нібито незаконні операції, які в компанії заперечують.

12 жовтня 2021 року Господарський суд Одеської області зобов’язав стягнути з ТОВ «ЦЕ ТЕХНО» (ще одна юрособа мережі «Цитрус», їй належать магазини «Цитрус» в Одесі) на користь ТОВ  «ГАДЖЕТ ТРЕЙДІНГ» заборгованість у розмірі 991 073  530 грн 82 коп., а також 794  500 грн 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Що відбувається наразі?

Учора за рішенням суду перестав працювати сайт інтернет-магазину «Цитрус». Як зазначає Корбан на своїй сторінці Facebook, «4 січня 2022 року Господарський суд Києва за позовом одного з акціонерів виніс ухвалу, заборонивши «Цитрусу» користуватися торговою маркою компанії. Згідно з вердиктом суддів, сайт та домен компанії має бути заблокований до вирішення спору по суті. Роздрібна мережа підприємства має припинити торгівлю під торговою маркою „Цитрус“. Господарський суд також прийняв інші обмеження використання торгової марки».

Позов до Господарського суду міста Києва подала компанія «Е-Тікетс Сервіс Україна», яка вважає, що вона є власником виключних майнових прав на торговельні марки «Цитруса». Вважаючи, що право власності може перейти до інших компаній, «Е-Тікетс Сервіс Україна» як забезпечення позову попросила суд заборонити Державному підприємству Укрпатент вносити будь-які зміни до Державного реєстру на зазначені торгові марки. Також мережа підприємств повинна припинити торгівлю під торговою маркою «Цитрус».

Окрім того, суд зобов’язав хостингову компанію «Інтернет Інвест» встановити в Реєстрі доменних імен режими clientHold та serverHold для доменного імені citrus.ua, а також заборонити будь-які дії із сайтом.

Суд задовольнив вимоги позивача й ухвалив запобіжні заходи до прийняття рішення по суті.

Наразі представники «Цитруса» вважають, що Геннадій Корбан працює над рейдерським захопленням мережі. Вони зазначають, що ухвалу Господарського суду міста Києва оскаржують у Південно-західному апеляційному господарському суді.

У компанії заявляють, що Геннадій Корбан вводить в оману українців, оскільки в ухвалі суду йдеться не про назву «Цитрус», а про старі логотипи «Цитрус».

Геннадій Корбан у своєму пості не зазначив про заборону використання назви «Цитрус». Окрім того, в ухвалі суду йдеться про заборону використання саме торгової марки і її логотипи, зокрема старі.

Висновок

Наразі найкращий варіант – це моніторинг ситуації без спроб зайняти одну з конфліктних сторін. У цій ситуації дуже багато «білих» плям. А тому кожен намагається грати якомога чорніше, щоб отримати свої дивіденди.

Як ми можемо помітити, кожна сторона конфлікту залишила по собі ситуації, про які замовчує (борг у майже 1 млрд грн, визнання судом придбання з боку Геннадія Корбана частки компанії недійсним і т. д.). Водночас ця корпоративна війна демонструє, як можна легко завдати значної шкоди величезній компанії в Україні.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь