Спецпроєкти

В Україні почали розробляти екологічний водневий двигун. Чому це важливо


Українське підприємство розпочало розроблення водневого двигуна. Розповідаємо, для чого це потрібно та чому це важливо.

Про це йдеться на сайті Укроборонпрому.

Деталі

Над розробленням екологічного водневого двигуна працює державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», що входить до складу ДК «Укроборонпром». Будування двигуна відбувається за власні обігові кошти підприємства.

На сьогодні підприємство працює над створенням випробувального стенда для розроблення дослідних зразків, випробувань та одержання робочих зразків камер згоряння для серійних та перспективних газотурбінних двигунів власного виробництва.

Чому це важливо?

«Розробка водневих двигунів та їх подальше впровадження у промислових масштабах може покращити енергетичну безпеку Україну та якість повітря, яким ми дихаємо. Перехід до водневої економіки вже розпочався у всіх розвинених країнах світу, Україна не пасе задніх. Вже сьогодні «Зоря»-«Машпроект» працює над тим, щоб зменшити залежність від імпорту енергоносіїв. На сьогодні ми робимо це за власні обігові кошти, втім, сподіваємось, що цей водневий напрямок буде підтриманий і на державному рівні», – пояснює генеральний директор ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» Олексій Жуковець.

Наразі Україна задовольняє свої енергетичні потреби переважно за допомогою традиційних видів палива – вугілля, газу, нафти та нафтопродуктів – значна частина яких імпортується. Утім, майбутнє за відновлюваними джерелами енергії з низьким вмістом вуглецю.

Завершити роботи зі створення стенда підприємство планує у ІІІ кварталі 2022 року, а виготовити робочий зразок камери згоряння на водневому паливі для газотурбінного двигуна потужністю у 25 МВт – у 2023 році.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь