Спецпроєкти

Злочини рф проти медіа в Україні: у Києві відкрилася фотовиставка The War Is Not Over Yet


23 червня о 13:00 у Києві в Парку імені Тараса Шевченка відкрилася фотовиставка The War Is Not Over Yet («Війна ще не закінчилася»). Її мета – розповісти про журналістів і журналісток, завдяки яким світ знає про війну, яку розвʼязала рф проти України. 

Подробиці

Відкривали виставку медійники, які представляли своїх загиблих колег або розповідали власні історії роботи на війні.

Журналістка, кореспондентка телеканалу «Україна 24» Анастасія Блищик говорила про свого нареченого, журналіста й військовослужбовця Олександра Махова, який загинув на Харківщині 4 травня 2022 року. Він багато років працював на телеканалах «Україна» та «Україна 24» на посаді воєнного кореспондента і висвітлював війну на сході України. Потрапивши в зону бойових дій спершу як журналіст, у 2015 році він добровільно став до лав ЗСУ.

Олександр Махов повернувся на фронт як військовослужбовець у перший день повномасштабного російського вторгнення. Мав позивний «Журналіст». У квітні йому виповнилося 36 років.

Про специфіку роботи під час війни говорив і кореспондент Радіо Свобода Марʼян Кушнір. 11 березня 2022 року він зазнав контузії внаслідок російського ракетного удару в Баришівці на Київщині. Протягом останніх місяців Кушнір працює у Харківській та Донецькій областях.

«Ми втрачаємо колег, але, йдучи на цю війну знімати її, ми знали, що не всі з нас повернуться. Війна ще не закінчилася, не всі з нас повернуться, на жаль… Я не думаю, що варто зараз стояти і плакати. Закінчиться війна, ми усвідомимо, поплачемо і будемо рухатися далі, розвиватися і розвивати нашу журналістику», – переконаний Марʼян Кушнір.

01/4

 

Головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва говорила про свого одногрупника, американського журналіста Брента Рено, який загинув 13 березня 2022 року в Ірпені на Київщині. Того дня він разом із колегою знімав евакуацію мешканців Ірпеня. Після перетину блокпосту машину з журналістами розстріляли росіяни.

Брент Рено був смертельно поранений у шию. Його колега вижив.

На церемонії також згадували фотожурналіста Макса Левіна. 13 березня Левін разом з військовим Олексієм Чернишовим, колишнім фотографом, вирушив на авто до села Гута Межигірська, щоб відзняти там наслідки російського вторгнення. Вони вийшли з авто і пішли в бік села Мощун, після чого зв’язок з обома зник. 1 квітня їхні тіла знайшла поліція. За власним розслідуванням організації Репортери без кордонів, обох чоловіків могли стратити російські військові.

Цьогоріч журі Премії імені Георгія Ґонґадзе присудило Максу Левіну спеціальну відзнаку «За визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу».

Фотовиставку The War Is Not Over Yet можна відвідати в Парку імені Тараса Шевченка до 6 липня. Після цього її буде представлено в Боярці, рідному місті вбитого журналіста і фотокореспондента Макса Левіна.

Раніше ми повідомляли, що Київ ухвалив заборону продажу та запуску феєрверків і пересування містом автомобілів без глушника.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь