Спецпроєкти

Як вберегтися від харчових отруєнь: поради експертів


Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Тому Держпродспоживслужба пояснює, як вберегтися від отруєнь.

Поради від експертів:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати продукти і напої, якщо є сумніви в їхній якості або вони прострочені;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку повторного споживання піддати вторинній термічній обробці.
  • зберігати виготовлені страви без холоду не більше двох годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потрібно зберігати в холодильнику);
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
  • у туристичних мандрівках для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати запас питної води;
  • купатися і відпочивати тільки на офіційно дозволених пляжах.

За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні або поліклініки.

Раніше ми повідомляли, що у Дарницькому районі Києва зафіксований випадок ботулізму.

Також ми розповідали, що кілька десятків людей у столиці отруїлися шаурмою.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь