Як вберегтися від харчових отруєнь: поради експертів
Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Тому Держпродспоживслужба пояснює, як вберегтися від отруєнь.
Поради від експертів:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати продукти і напої, якщо є сумніви в їхній якості або вони прострочені;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку повторного споживання піддати вторинній термічній обробці.
- зберігати виготовлені страви без холоду не більше двох годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потрібно зберігати в холодильнику);
- не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
- у туристичних мандрівках для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати запас питної води;
- купатися і відпочивати тільки на офіційно дозволених пляжах.
За перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні або поліклініки.
Раніше ми повідомляли, що у Дарницькому районі Києва зафіксований випадок ботулізму.
Також ми розповідали, що кілька десятків людей у столиці отруїлися шаурмою.