Спецпроєкти

Відсьогодні в Україні антибіотики продаватимуть за рецептом: що потрібно знати


З 1 серпня українці будуть отримувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 

МОЗ дає відповіді на поширені питання про антибіотики.

  • Чому не можна самостійно купувати антибіотики без призначення лікаря?

Антибіотик – серйозний рецептурний лікарський засіб, який має призначатися виключно лікарем. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків може зашкодити здоровʼю  і спричинити антибіотикорезистентність, внаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування.

  • Які лікарі будуть виписувати е-рецепти на антибіотики?

Електронний рецепт можна отримати на прийомі у лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною для лікарів державних і приватних закладів. Ррецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог та ін.

Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

  • В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

На перехідному періоді можна придбати в будь-якій аптеці. Потрібно предʼявити фармацевту інформаційну довідку як підтвердження виписки е-рецепта або паперовий рецепт.

  • Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта? Які інші умови?

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря.

Українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт без декларації.

  • Як отримати та погасити рецепт на антибіотик у селах, де є обмежений доступ до медичних послуг?

На час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики.

За відсутності аптеки у сільській місцевості купити антибіотики можна у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів сільських, дільничних лікарень, амбулаторій.

  • Як отримати потрібний антибіотик на територіях, де ведуться бойові дії/які перебувають в окупації?

Для аптек в районі проведення бойових дій або на територіях в тимчасовій окупації, оточенні буде діяти виключення – там відпускатимуть рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Перелік таких населених пунктів затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

  • Як волонтери зможуть здійснювати закупки антибіотиків?

Як і попередньо волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта.

  • Як можна придбати антибіотик для домашніх тварин? 

 Лікарські препарати для тварин як і попередньо можна придбати за ветеринарним рецептом.

Якщо у вас є додаткові питання, що стосуються відпуску антибіотиків за електронним рецептом, телефонуйте 1677 (гілка 7).

Раніше ми повідомляли, що

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь