Спецпроєкти

Індекс борщу: наскільки подорожчали складові борщового набору?


Індекс вартості приготування українського борщу під час війни зріс на 27%. Про це повідомляє всеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

Подробиці

Аналітики сервісу проаналізували зростання цін у столичних супермаркетах та підрахували, скільки наразі в середньому коштує приготувати борщ на сім’ю вдома.

Майже всі інгредієнти борщу зросли у ціні: від незначних 7% до істотних 114%.

Понад вдвічі підскочила ціна на ріпчасту цибулю – на 114%, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 42,8 грн/кг.

Картопля у середньому подорожчала на 40%, морква  – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%. Також значно зросла ціна на томатну пасту – на 54%, станом на 31 серпня вона вартує в середньому 49,5 грн за 350 г (порівняно з 32 грн в лютому). На поличках українських супермаркетів спостерігається відчутний дефіцит томатних соусів та пасти: Херсонська область, головний виробник помідорів, кетчупів і томатної пасти, частково знаходиться в окупації. 

Найменше з борщового набору подорожчала соняшникова олія – на 7%. Сметана з лютого по серпень підскочила у ціні на 32% та коштує в середньому 36 грн за 400 г у пакетованому вигляді. 

Капуста та буряк подешевшали на 1% та 41% відповідно. 

Скільки коштує приготувати борщ на сім’ю

Для визначення вартості за основу було взято найбільш класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літра. 

Станом на 31 серпня 2022 року кастрюля червоного борщу за традиційним рецептом в середньому обійдеться майже у 144 грн, що на 27% дорожче, ніж у довоєнний період станом на 23 лютого та на 52% – ніж у серпні 2021 року.

Собівартість страви без м’яса в середньому становить 58 грн – на 23% більше, ніж в лютому. Порівнюючи з минулорічною ціною у серпні, вартість пісного борщу зросла на 90%. 

Довідка. «Індекс борщу» — середня сума вартості, в яку обійдеться приготування традиційної страви за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією до міжнародного індексу БігМака.  

Благодійний фест «Веган Вікенд» у «Хвильовому». Мета – зібрати кошти на веганські пайки для ЗСУ

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь