Бельгійські вафлі: рецепти королівських солодощів
Ароматні, м’які, але з підсмаженою скоринкою бельгійські вафлі підкорили серця гурманів на всій планеті. Традиційні бельгійські вафлі – це випічка прямокутної форми з характерною ребристою поверхнею. Подають класичні бельгійські вафлі зі свіжозбитими вершками та полуницею. Також вафлю можна заправити розтопленим шоколадом, карамеллю, сиропом, прикрасити кулькою морозива або кокосовою стружкою.
Хочете навчитися пекти солодкі бельгійські вафлі? Шукаєте ідеальний рецепт? Розповімо все, що ви повинні знати про ці солодощі.
Вафлі бельгійські: історія десерту
Перші вафлі почали пекти ще в Середньовіччі, але рецепт тіста на бельгійські вафлі до нашого часу суттєво змінився. Коли ця випічка тільки-но «народилася», вафлі були як тонке хрустке печиво з прісного тіста, замішаного на вівсяному та ячному борошні. Але вже у ХVI–XVII століттях бельгійські вафлі перестали мати схожість із коржиками та максимально наблизилися до сучасної версії.
У Європі бельгійські вафлі вважали розкішним десертом і подавали лише королям і представникам шляхетного стану. Рецепт бельгійських вафель зберігався за сімома печатками, а за його розголос передбачалося суворе покарання.
Згодом рецептура все ж поширилася світом і набула колосальної популярності. Бельгійські вафлі для дітей стали улюбленими ласощами, які готують до святкового столу, а для дорослих – якоюсь непристойною розкішшю. Відомо, що навіть Гете, Шопен, Штраус, Нобель і Фрейд були великими шанувальниками бельгійських вафель.
Кумедний факт: у Бельгії назві «бельгійські вафлі» дивуються й досі. На батьківщині десерту існує два види місцевих вафель: брюссельські та льєзькі.
Брюссельські вафлі мають форму прямокутника. Завдяки високому вмісту дріжджів або розпушувача й круто збитих білків, мають пишну та м’яку структуру. Ці вафлі у світі й називають бельгійськими. Льєзькі, навпаки, круглі та тверді. Згідно з легендою, льєзькі вафлі з’явилися в XVIII столітті, коли Принц Льєзький дав своєму кухареві розпорядження приготувати не звичайні бельгійські вафлі на сніданок, а особливий здобний десерт. Кухар додав у тісто великі кристали цукру, через що вафля вийшла досить пружна й карамелізована.
Бельгійські та віденські вафлі: у чому різниця
Говорячи про бельгійські, неможливо обійти їхніх «побратимів» – віденські вафлі, або, як їх називають ще, вафлі австрійські. Бельгійські та віденські вафлі часто плутають, хоча відмінностей у десертів досхочу. Отже, чим відрізняються бельгійські вафлі від віденських? Головна відмінність – наявність у віденських вафлях начинки. Це може бути згущене молоко, фрукти, збиті вершки, сир або навіть бекон. Окрім цього, австрійські вафлі більш пористі, їх подають холодними. Вони, на відміну від бельгійських вафель, мають круглу форму. Втім, віденські та бельгійські вафлі все ж є «родичами».
Як зробити бельгійські вафлі: рецепти та способи приготування
Найчастіше ці вафлі готують у вафельниці або хоча б у бутербродниці. Але якщо на вашій кухні немає такої техніки – не біда. У Середні Віки з легкістю обходилися без спеціальних приладів і не відмовляли собі в такому задоволенні як приготувати бельгійські вафлі.
У ХVI–XVII століттях тісто на бельгійські вафлі заливали в товсті металеві пластини, скріплені між собою шарнірами, ставили форму на вогонь і перевертали в міру приготування. Справжні бельгійські вафлі можна приготувати як на сковорідці, так і в духовці.
Як зробити бельгійські вафлі на сковорідці? Спочатку потрібно приготувати тісто. Знадобляться:
- 250 мл мінеральної газованої води;
- 250 г вершкового масла;
- 70-130 г цукру (залежно від того, наскільки солодким ви хочете отримати десерт);
- 0,5 кг борошна та 0,5 чайної ложки розпушувача;
- 5 великих курячих яєць;
- 500 мл молока.
Змішайте міксером до отримання однорідної маси. Вилийте на розпечену сковорідку порцію тіста. Зменште вогонь і смажте вафлю до появи на поверхні невеликих бульбашок. Потім переверніть та обсмажте її з іншого боку. Потрібно враховувати, що на сковороді вафлі виходять не такими товстими та пишними, як в електровафельниці, але на смак зовсім не програють класичному рецепту.
М’які бельгійські вафлі: рецепт для духовки
Щоб приготувати ласощі в духовці, потрібно придбати силіконові або інші форми для вафель. У них залити тісто й поставити в розпечену до 220°С духовку. Випікати 8 хвилин, а потім акуратно перевернути форми та викласти вафлі. Випікати ще 5 хвилин до рум’яної скоринки.
Рецепт тіста для випікання в духовці дуже простий. Вам знадобиться:
- 100 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 2 столові ложки цукру;
- сіль на смак;
- 2 чайні ложки розпушувача для тіста;
- 240 г борошна;
- 410 г молока.
Збийте яйця із цукром і сіллю до стійких піків. Додайте тепле попередньо розтоплене вершкове масло й молоко, ще раз збийте. Змішайте борошно з розпушувачем і просійте. Акуратно з’єднайте яєчну суміш із борошном і ретельно перемішайте.
Звичайно ж, класикою є випікання у вафельниці. Рецепт передбачає використання розпушувача або дріжджів. Якщо ви віддаєте перевагу дріжджам – їх варто додавати на тому ж етапі, що й розпушувач. Отже, якщо ви вирішили спекти бельгійські вафлі в електровафельниці, підготуйте:
- 180 г борошна;
- 2 яйця;
- 100 г вершкового масла;
- 230 мл молока;
- 100 г цукру;
- 8 г ванільного цукру;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- сіль на смак.
Усі продукти перед початком процесу повинні бути кімнатної температури. Відокремте білки від жовтків. Білки приберіть у холодильник, а до жовтків додайте цукор і сіль, збийте суміш. Якщо маса виходить аж надто густою – додайте до неї 2 столові ложки молока. Також додайте ванільний цукор і м’яке вершкове масло.
Розітріть до однорідності виделкою або лопаткою. Влийте молоко та добре розмішайте. У масляну суміш внесіть просіяне разом із розпушувачем борошно. Вимішайте однорідне тісто. Дістаньте з холодильника білки та збийте їх до стійких піків із дрібкою солі. Лопаткою акуратно вмішати збиті білки в тісто.
Готове тісто на бельгійські вафлі у вафельниці повинно вийти ніжним і кремоподібним. Після того, як електровафельниця нагріється, влийте три столові ложки у форму. Простежте, щоб кути теж були добре заповнені тістом. Оскільки всі прилади різні, час випікання дуже умовний. Орієнтуйтеся на колір випічки – вона повинна набути карамельного відтінку.
Гарячі вафлі можна прикрасити фруктами, топінгом або шоколадом і подавати до столу, поки страва ще парує.
Незвичайні рецепти бельгійських вафель
Для тих, хто хоче поласувати пишними та смачними вафлями, але не любить солодку випічку, є безліч оригінальних варіацій солоних бельгійських вафель.
Якщо йти простим шляхом, то просто зробіть бельгійські вафлі несолодкими, виключивши зі складу цукор. А можна знайти оригінальні рецепти з додаванням спецій, прянощів, солоного сиру або корнішонів. Ось найоригінальніші рецепти тіста для приготування бельгійських солоних вафель.
З бринзою або солоним сиром
- 140 г борошна;
- 2 яйця;
- 100 мл молока;
- 10 мл оливкової олії;
- 70 г бринзи або солоного сиру;
- ½ чайної ложки солі;
- ¾ чайної ложки розпушувача для тіста;
- ½ чайної ложки суміші гострих спецій;
- 2 зубчики часнику, натертого на дрібній тертці;
- зелений базилік на смак.
Із зеленою цибулею та сиром
- 200 мл кефіру середньої жирності;
- 150 г твердого сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 столова ложка соняшникової олії рафінованої;
- 1 куряче яйце;
- 120 г борошна пшеничного;
- степір’я зеленої цибулі – маленький пучок;
- свіжа петрушка – маленький пучок;
- 1 чайна ложка розпушувача для тіста;
- дрібна сіль на смак;
- ½ чайної ложки соди харчової.
Подавати несолодкі вафлі можна зі скибочками бекону, тертим сиром, м’яким солоним сиром, із зеленню й навіть зі стейком або курячим м’ясом як гарнір.
Цю випічку подають у бістро, ресторанах, її можна купити в кіосках швидкого харчування й у супермаркетах. Дегустуйте різні варіації в кафетеріях або ж спробуйте зробити бельгійські вафлі вдома.
Нагадаємо, раніше ми писали про 5 сніданків для тих, хто дбає про імунну систему.