Як приготувати сирники, щоб сподобались і на смак, і на вигляд
Їсти сирники любить чи не вся наша редакція. Це помітно по тому, що ми замовляємо на обід в офіс. Хтось любить сирники солодкі, хтось – без цукру. Хтось їсть їх зі сметаною, хтось – з джемом, а хтось взагалі фанат солоних.
Якось ми обговорювали кулінарні вподобання – і наговорили на окремий матеріал. Тут усі секрети, як приготувати смачні сирники. Поправка: смачні, красиві, пухкі сирники. Тут знайдете й класичний рецепт: з манкою, солоні сирники, і веганський.
Де взяти смачний сир для сирників?
Сир. Краще взяти домашній, звісно. Але де ж його взяти, якщо ми живемо в місті, а востаннє корову бачили може кілька місяців чи навіть років тому під час поїздки куди-небудь у Карпати?
Є лайфхак. Треба перепробувати багато різних сирів на ярмарках і взяти номер телефону в тієї продавчині чи продавця, у кого вам сир таки сподобався. Щоб замовляти собі справжній домашній сир.
Цей лайфхак найважчий, тому з нього й почали. Але загалом можна призвичаїтись і до будь-якого магазинного сиру – з нього теж можна приготувати смачні пишні сирники.
Цікаво, що навіть із сиру однакової жирності й того самого бренду можуть виходити різні сирники. Отже, можна читати, як приготувати домашні сирники, повторювати ті самі маніпуляції й мати різний результат.
Не переймайтеся, якщо у вас щось часом не вдається, хоча ніби зробили все, як і минулого разу.
Використовувати блендер, чи ні? Тут наша редакція теж не дійшла одностайності. Хтось любить приготувати ніжні сирники, а хтось, навпаки, цінує «грудочки» сиру в цій страві.
Якщо хочеться однорідної консистенції – змішайте інгредієнти блендером. Якщо навпаки – звичайною виделкою. Не вирішили, як любите – спробуйте міксером із насадкою для тіста.
Як приготувати сирники: легкий рецепт
Цей рецепт ще можна назвати класичним. «А якщо ви захочете його прокачати, спробуйте приготувати сирники з маком», – радить Євген Клопотенко.
Потрібно взяти:
- 400 г сиру 9% жирності;
- 1 яйце;
- 4 столові ложки борошна пшеничного вищого сорту;
- 3 столові ложки цукру;
- дрібка солі;
- 10 г ванільного цукру;
- 3-4 ложки рафінованої олії для смаження.
У глибокій мисці розмішайте весь сир. Додайте 3 столові ложки борошна, потім – цукор, сіль, ванільку та яйце. Ще 1 ложку борошна розсипати по дерев’яній дощечці.
Руки трішки намочіть олією, щоб менше прилипала маса. Наробіть кульок діаметром 3-4 см і викладайте їх на дощечку із борошном. Треба їх злегка приплюскувати та панірувати в борошні.
Розігрійте пательню з антипригарним покриттям, додайте 3-4 ложки олії. Смажити потрібно на середньому вогні. Якщо хочеться видалити зайву олію з готових сирників, перекладіть їх спочатку на паперовий рушник. Подавати можна із цукровою пудрою, сметаною, корицею – кому як до смаку.
Як приготувати сирники з манкою, рецепт
Якщо не хочете додавати борошно, його можна замінити на манку. Такий рецепт сирників ми знайшли в Даші Малахової. Вона рекомендує подавати сирники з полунично-розмариновим джемом.
Потрібно взяти:
- 200-250 г сиру;
- 1 яйце;
- 4-5 столових ложок манки;
- 4 столові ложки цукру;
- дрібка солі;
- борошно для панірування;
- олія для смаження.
Спочатку перемішайте сир, яйце та цукор. Потім візьміть міксер і збийте цю масу з манкою та дрібкою солі.
Наступний крок – формувати кульки із цього тіста та обваляти їх у борошні, формуючи пласкі сирники.
І насамкінець, як приготувати солодкі сирники: обсмажити їх на пательні з двох боків до золотистого кольору. Щоб позбутися зайвої олії, сирники можна викладати на паперову серветку чи одноразовий кухонний рушник. Подавати сирники теплими.
Веганські сирники з тофу
Якщо ви шукали рецепт веганських сирників, то цей варіант для вас.
Потрібно взяти:
- 300 г тофу (зернистий варіант);
- 40 г цукру з тростини;
- ваніль на свій смак;
- 1-2 столові ложки борошна;
- кукурудзяна олія для смаження;
- веганська сметана.
Тофу треба розім’яти. Та й взагалі краще підійде той варіант сиру, який найбільш м’який та схожий на зернистий одночасно. Перемішайте із цукром і ваніллю. Потім треба сформувати кульки та сплюснути їх, на секунду опускати в борошно.
Смажити з обох боків до золотавого кольору. І краще – саме на кукурудзяній олії. Подавати з веганською сметаною.
Шоколадні сирники з рикоти з бананом
Для тих, хто любить поекспериментувати й хоче спробувати сирники, не схожі на сирники, пропонуємо ще один рецепт.
Потрібно взяти:
- 500 г рикоти;
- 1 яйце;
- 3 столові ложки борошна;
- 3 столові ложки цукру;
- 1 столова ложка какао;
- 2 банани;
- вершкове масло для смаження;
- цукрова пудра для декору.
Беремо рикоту (італ. Ricotta) та 2 столові ложки борошна, додаємо яйце, цукор, какао й ретельно перемішуємо. Потім формуємо кульки, а з них – пласкі сирнички, обсипаємо борошном.
Смажити треба з обох боків на вершковому маслі. Викладати гарячими відразу на тарілку. Потім порізати банани скибочками й викласти на тарілку поряд із сирниками.
Можна посипати цукровою пудрою на свій смак.
Солоні сирники: рецепт
А цей рецепт ми підгледіли в Маші Сердюк, яка радше по котлетках, і вона назвала їх навіть напівсирниками-напівкотлетками.
Потрібно взяти:
- 1 кг сиру (можна м’якого з пачок або зернистого домашнього, головне – з високим відсотком жирності);
- 2-3 яйця;
- сода на кінчику чайної ложки;
- чайна ложка оцту;
- 3 жмені борошна;
- пучок зеленої цибулі;
- пучок зелені (шпинат, укроп, петрушка, базилік, кінза – на смак);
- 3-4 зубчики часнику;
- сіль і перець;
- рафінована олія для смаження.
До сиру додати яйця, сіль і перець. Соду погасити оцтом й теж додати до маси. Дрібно нарізати зелень, видавити часник і гарно все перемішати. Потім сформувати котлетки й обваляти їх у борошні. Обсмажувати у великій кількості олії на середньому вогні.
Як правильно приготувати сирники на пательні
Не зменшуйте вогонь під час смаження, так ваші сирники приготуються якнайкраще. Ну й варто слідкувати, щоб сирники не пригоріли. Не відходьте від плити, щоб вчасно помітити, який із сирників варто перевертати, а який уже просмажився до готовності.
Звичайно, варто використовувати пательню з антипригарним покриттям. А хіба існують ще інші?
Ще одна порада, як приготувати пишні сирники на сковороді – не можна накривати їх кришкою.
Як приготувати сирники в духовці
У духовку відправляють готові сирники, щоб тримати їх теплими до подачі на стіл. Тоді вони стають м’якими. Якщо додати сметани, то вони ще й ніби додатково протушкуються.
Але є цілком повноцінний спосіб, як приготувати смачні сирники в духовці. Рецепт вибираєте той, який вам більше до душі, але, замість смаження в олії, викладаєте всі сирні котлетки на пергамент. Так не буде зайвої олії, не буде диму від смаження та й процес готування стане ніби простішим.
Чи підійде будь-яка духовка? Краще, звісно, з конвекцією. Але, за теорією, без неї всі інгредієнти теж приготуються.
Варто запікати сирники за температури 180°C впродовж 20 хвилин. Це оптимальні умови, які ми можемо порадити, щоб відповісти на запитання, як приготувати пишні сирники в духовці.