Спецпроєкти

Як приготувати сирники, щоб сподобались і на смак, і на вигляд


Їсти сирники любить чи не вся наша редакція. Це помітно по тому, що ми замовляємо на обід в офіс. Хтось любить сирники солодкі, хтось – без цукру. Хтось їсть їх зі сметаною, хтось – з джемом, а хтось взагалі фанат солоних.

Якось ми обговорювали кулінарні вподобання – і наговорили на окремий матеріал. Тут усі секрети, як приготувати смачні сирники. Поправка: смачні, красиві, пухкі сирники. Тут знайдете й класичний рецепт: з манкою, солоні сирники, і веганський.

Де взяти смачний сир для сирників?

Сир. Краще взяти домашній, звісно. Але де ж його взяти, якщо ми живемо в місті, а востаннє корову бачили може кілька місяців чи навіть років тому під час поїздки куди-небудь у Карпати?

Є лайфхак. Треба перепробувати багато різних сирів на ярмарках і взяти номер телефону в тієї продавчині чи продавця, у кого вам сир таки сподобався. Щоб замовляти собі справжній домашній сир.

как приготовить сырники рецепт

Цей лайфхак найважчий, тому з нього й почали. Але загалом можна призвичаїтись і до будь-якого магазинного сиру – з нього теж можна приготувати смачні пишні сирники.

Цікаво, що навіть із сиру однакової жирності й того самого бренду можуть виходити різні сирники. Отже, можна читати, як приготувати домашні сирники, повторювати ті самі маніпуляції й мати різний результат.

Не переймайтеся, якщо у вас щось часом не вдається, хоча ніби зробили все, як і минулого разу.

сырники как приготовить

Використовувати блендер, чи ні? Тут наша редакція теж не дійшла одностайності. Хтось любить приготувати ніжні сирники, а хтось, навпаки, цінує «грудочки» сиру в цій страві.

Якщо хочеться однорідної консистенції – змішайте інгредієнти блендером. Якщо навпаки – звичайною виделкою. Не вирішили, як любите – спробуйте міксером із насадкою для тіста.

Як приготувати сирники: легкий рецепт

Цей рецепт ще можна назвати класичним. «А якщо ви захочете його прокачати, спробуйте приготувати сирники з маком», – радить Євген Клопотенко.

как приготовить сырники с творога

Потрібно взяти:

  • 400 г сиру 9% жирності;
  • 1 яйце;
  • 4 столові ложки борошна пшеничного вищого сорту;
  • 3 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 3-4 ложки рафінованої олії для смаження.

У глибокій мисці розмішайте весь сир. Додайте 3 столові ложки борошна, потім – цукор, сіль, ванільку та яйце. Ще 1 ложку борошна розсипати по дерев’яній дощечці.

Руки трішки намочіть олією, щоб менше прилипала маса. Наробіть кульок діаметром 3-4 см і викладайте їх на дощечку із борошном. Треба їх злегка приплюскувати та панірувати в борошні.

Розігрійте пательню з антипригарним покриттям, додайте 3-4 ложки олії. Смажити потрібно на середньому вогні. Якщо хочеться видалити зайву олію з готових сирників, перекладіть їх спочатку на паперовий рушник. Подавати можна із цукровою пудрою, сметаною, корицею – кому як до смаку.

Як приготувати сирники з манкою, рецепт

Якщо не хочете додавати борошно, його можна замінити на манку. Такий рецепт сирників ми знайшли в Даші Малахової. Вона рекомендує подавати сирники з полунично-розмариновим джемом.

как приготовить вкусные пышные сырники

Потрібно взяти:

  • 200-250 г сиру;
  • 1 яйце;
  • 4-5 столових ложок манки;
  • 4 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • борошно для панірування;
  • олія для смаження.

Спочатку перемішайте сир, яйце та цукор. Потім візьміть міксер і збийте цю масу з манкою та дрібкою солі.

Наступний крок – формувати кульки із цього тіста та обваляти їх у борошні, формуючи пласкі сирники.

І насамкінець, як приготувати солодкі сирники: обсмажити їх на пательні з двох боків до золотистого кольору. Щоб позбутися зайвої олії, сирники можна викладати на паперову серветку чи одноразовий кухонний рушник. Подавати сирники теплими.

Веганські сирники з тофу

Якщо ви шукали рецепт веганських сирників, то цей варіант для вас.

Веганский сырники с тофу

Потрібно взяти:

  • 300 г тофу (зернистий варіант);
  • 40 г цукру з тростини;
  • ваніль на свій смак;
  • 1-2 столові ложки борошна;
  • кукурудзяна олія для смаження;
  • веганська сметана.

Тофу треба розім’яти. Та й взагалі краще підійде той варіант сиру, який найбільш м’який та схожий на зернистий одночасно. Перемішайте із цукром і ваніллю. Потім треба сформувати кульки та сплюснути їх, на секунду опускати в борошно.

Смажити з обох боків до золотавого кольору. І краще – саме на кукурудзяній олії. Подавати з веганською сметаною.

Шоколадні сирники з рикоти з бананом

Для тих, хто любить поекспериментувати й хоче спробувати сирники, не схожі на сирники, пропонуємо ще один рецепт.

как дома приготовить сырники

Потрібно взяти:

  • 500 г рикоти;
  • 1 яйце;
  • 3 столові ложки борошна;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 1 столова ложка какао;
  • 2 банани;
  • вершкове масло для смаження;
  • цукрова пудра для декору.

Беремо рикоту (італ. Ricotta) та 2 столові ложки борошна, додаємо яйце, цукор, какао й ретельно перемішуємо. Потім формуємо кульки, а з них – пласкі сирнички, обсипаємо борошном.

Смажити треба з обох боків на вершковому маслі. Викладати гарячими відразу на тарілку. Потім порізати банани скибочками й викласти на тарілку поряд із сирниками.

Можна посипати цукровою пудрою на свій смак.

Солоні сирники: рецепт

А цей рецепт ми підгледіли в Маші Сердюк, яка радше по котлетках, і вона назвала їх навіть напівсирниками-напівкотлетками.

Соленые сырники рецепт

Потрібно взяти:

  • 1 кг сиру (можна м’якого з пачок або зернистого домашнього, головне – з високим відсотком жирності);
  • 2-3 яйця;
  • сода на кінчику чайної ложки;
  • чайна ложка оцту;
  • 3 жмені борошна;
  • пучок зеленої цибулі;
  • пучок зелені (шпинат, укроп, петрушка, базилік, кінза – на смак);
  • 3-4 зубчики часнику;
  • сіль і перець;
  • рафінована олія для смаження.

До сиру додати яйця, сіль і перець. Соду погасити оцтом й теж додати до маси. Дрібно нарізати зелень, видавити часник і гарно все перемішати. Потім сформувати котлетки й обваляти їх у борошні. Обсмажувати у великій кількості олії на середньому вогні.

сирники на сковорідці

Як правильно приготувати сирники на пательні

Не зменшуйте вогонь під час смаження, так ваші сирники приготуються якнайкраще. Ну й варто слідкувати, щоб сирники не пригоріли. Не відходьте від плити, щоб вчасно помітити, який із сирників варто перевертати, а який уже просмажився до готовності.

Звичайно, варто використовувати пательню з антипригарним покриттям. А хіба існують ще інші?

Ще одна порада, як приготувати пишні сирники на сковороді – не можна накривати їх кришкою.

Як приготувати сирники в духовці

У духовку відправляють готові сирники, щоб тримати їх теплими до подачі на стіл. Тоді вони стають м’якими. Якщо додати сметани, то вони ще й ніби додатково протушкуються.

Але є цілком повноцінний спосіб, як приготувати смачні сирники в духовці. Рецепт вибираєте той, який вам більше до душі, але, замість смаження в олії, викладаєте всі сирні котлетки на пергамент. Так не буде зайвої олії, не буде диму від смаження та й процес готування стане ніби простішим.

как приготовить сырники в духовке

Чи підійде будь-яка духовка? Краще, звісно, з конвекцією. Але, за теорією, без неї всі інгредієнти теж приготуються.

Варто запікати сирники за температури 180°C впродовж 20 хвилин. Це оптимальні умови, які ми можемо порадити, щоб відповісти на запитання, як приготувати пишні сирники в духовці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь