Спецпроєкти

Репортаж про війну, данський графічний роман й історія УПА: які книжки ми чекаємо вже цієї осені


Попри повномасштабну війну українські видавництва продовжують випускати круті книжки українською. Зібрали новинки, які незабаром вийдуть з друку – а поки їх можна передзамовити.

«Ти наче камінь їла»

Автор: Войцех Тохман
Перекладач: Андрій Бондар
Видавництво: «Човен»

Книжку-репортаж «Ти наче камінь їла» присвячено війні в Боснії і Герцеговині 1992–1995 років.

Польський журналіста та репортажист Войцех Тохман оповідає про повоєнний час, коли група науковців на чолі з доктором Евою шукає масові поховання мусульман, убитих під час «етнічних чисток». Рідні та близьких загиблих їздять за експедицією, сподіваючись в якомусь із численних могильників знайти останки сина, чоловіка, брата, батька… – і пригадують, переповідають, наче щодня заново переживаючи свої трагедії.

Автор книги в 1999 році заснував Фонд ІТАКА, що займається розшуком загиблих та допомогою їхнім родичам.

Книжку можна передзамовити на сайті видавництва «Човен».

«Інклюзія»

Авторка: Ганна Городецька
Видавництво: «Темпора»

Роман про вечірню школу, в якій вчаться такі різні люди з непростою долею. Тут є і підлітки, які втікали з Афганістану в США, опинилися в Україні; і юнак, який не навчився читати до своїх 19 років; і вагітна школярка, і мати трьох дітей. У кожного в минулому – білі плями, у шафах – скелети, а на думці – щасливе життя. 

Книжку можна передзамовити на сайті видавництва «Темпора».

«Смерть»

Автор: Гальфдан Піскет
Переклад: Оксана Смерек
Видавництво: «Видавництво»

Данський автор графічних романів Гальфдан Піскет зобразив смерть персоніфікованою і всюдисущою. Юсуф, як і всі його друзі, борсається в буденності життя, потерпає від нудьги та депресії – рівно до моменти, поки смерть не вилискує косою. Вона не криється за спиною, а стає сутністю самого життя. 

Книжку можна передзамовити на сайті видавництва «Видавництво».

«#МояУПА»

Авторка: Любов Загоровська
Видавництво: «Видавництво Старого Лева»

У цій книзі зібрано 39 розповідей про людей, які воювали в УПА та допомагали українській армії боротися за незалежність України майже 100 років тому. 

Книга присвячена людям, які продовжували боротися, хоча й зазнали переслідувань, арештів, репресій. Ми не маємо забувати історію своєї країни і ціну нашої незалежності.

На жаль, передзамовити поки не можна, але за посиланням можна залишити електронну адресу і дізнатися, коли книга з’явиться у продажу. Також за цим самим посиланням читайте уривок з книги.

«…ще, ще, ще, не зупиняйся!»

Автор: Мірек Боднар
Видавництво: «П’яний корабель»

Видання «…ще, ще, ще, не зупиняйся!» – вірші з чотирьох друкованих книжок і десяти номерних збірок Мірека Боднара. Також до книги увійде цілком нова, одинадцята номерна збірка автора «концерт для фортепіано з оркестром № 1», яку він завершив писати у лютому цього року. До цього вірші з неї ніде не публікувалися.  

Книжку можна передзамовити за посиланням.

Книжки, видані в Україні під час війни

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь