Спецпроєкти

Національний науково-природничий музей відкриває експозиції вже цього тижня


Національний науково-природничий музей НАН України відкриває експозиції вже цього тижня 21 жовтня. Про це повідомляють на фб-сторінці музею.

Подробиці

10 жовтня внаслідок обстрілів Києва постраждало кілька культурних закладів, зокрема й Національно-природничий музей. Від потужних вибухів зазнала руйнувань споруда музею 1911 року.

Вибуховою хвилею пошкодило фасад, побило скляні стелажі, де були експонати, та вибило сторічні вікна заввишки у 2,5 метри з оригінальними рамами та склом на трьох поверхах музею. 

Команда музею попросила допомоги з відновленням, адже унікальні музейні експонати були під загрозою:

«Експонати не постраждали безпосередньо від вибухів, але їм через вибиті вікна загрожує вологість. Природничі предмети — натуралії — дуже специфічне культурне надбання. Волога призводить до утворення грибка та плісняви, які повністю зруйнують об’єкт. Це може призвести до незворотних процесів, — пояснили наукові співробітники музею. — У нас багато ексклюзивних колекцій ще з XVIII сторіччя, унікальних для Європи та світу, і ми не можемо допустити їхньої втрати. Тому потрібно реагувати дуже швидко, щоб затулити та замінити розбиті вікна».

Вже за декілька годин після обстрілів перша допомога надійшла від Мінкультури та родини Довгих. Загалом завдяки підтримці небайдужих 17 жовтня встановили тимчасові віконниці з герметичним прошарком – це допоможе зберегти природничі колекції.

Відвідати музей можна вже 21 жовтня. Також триває збір донатів на порятунок його експонатів – внесок можна зробити за посиланням.
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь