Спецпроєкти

Squat 17b та Open Opera Ukraine влаштовують святкування ювілею Сковороди: що заплановано


Культурний простір Squat 17b та проект Open Opera Ukraine влаштовують святкування ювілею українського філософа Григорія Савича Сковороди на честь його 300-річчя. Урочисте святкування починається 26 листопада і триватиме до 20 грудня.

Подробиці

Мета масштабного заходу – привернути увагу до постаті українського філософа, який за життя створив мандрівний-університет-в-собі та став легендою, а також підтримати відбудову знищеного музею в Сковородинівці.

«Цей день народження має стати особливим саме тому, що весь цей рік проходить під гаслом збереження та плекання української культури, віднайдення, переосмислення нашого спільного спадку. І Григорій Савич Сковорода був ключовою фігурою в українській культурі свого часу. Тож наша задача, всієї країни, всієї культурної спільноти, звертатись до нього, усвідомлювати та аналізувати його спадок, вивчати його філософію та ставати кращими версіями самих себе», – говорить кураторка культурних подій в Squat 17b Дар’я Криж .

По всій Україні готуються до святкування Дня Народження Савича – МКІП запустило національну кампанію «Світ Сковороди» та презентувало айдентику до 300-річчя, Укрпошта випустила унікальну марку з метою зібрати 7.5 мільйонів гривень на відновлення музею, по всій країні інституції та заклади готуються до святкування.

26 листопада в рамках святкування 300-річчя Дня Народження Сквороди проект Open Opera Ukraine відкриває в Squat 17b серію виступів камерного бароко – Scovoroda Conversazione. Організатори запланували шість зустрічей, присвячених музичному всесвіту епохи Сковороди. Клавесин, хроматична сопілка, тафель-клавір, спінет, скрипки, а також спів українських кантів. Оскільки формат conversazione — це поєднання музики та розмови, кожному з виступів передуватиме бесіда із експертами.

Серед гостей проєкту:

  • філософ Тарас Лютий,
  • літературний критик Євген Стасіневич,
  • мистецтвознавиця Ольга Балашова,
  • перекладачка й літературознавиця Галина Глодзь.

26 листопада в Squat 17b виступатиме виконавиця Наталія Фоменко (спінет, клавікорд, клавесин) з програмою «Твори стилю фантастікус». 

У той же день у Сквоті відкриється pop-up виставка «Портрет Невловимого», присвячена образу Сковороди в сучасному мистецтві. Серед робіт можна буде побачити роботи українських ілюстраторів/ок та художників/ць Сергія Майдукова, Олександра Грєхова, Molly Route, Sisters Feldman, Данила Мовчана, Agrafka Studio, Марічки Рубан та інших авторів, які працювали з образом Сковороди.

Виставка триватиме до 5 грудня 2022 року. В день відкриття гості зможуть ознайомитись з книжками українських видавництв про життя і діяння Григорія Савича Сковороди та подивитись на унікальні експонати, які раніше ніде не представлялись. 

Також планується коротка лекція-міркування про Григорія Савича від журналіста, телеведучого, головного редактора Platfor.ma Юрія Марченка.

Разом із командою сквоту Юрій презентує формат Think and Drink – бонус до презентації авторського коктейлю «Сад Сковороди» на французькому кальвадосі Christian Drouin Selection Coeur de Lion. Одним із символів, до яких звертався Скворода в своєму філософському всесвіті, був образ яблука, круглої форми, точки відліку побудови християнського світу, образу кола.

«... протилежності (боротьба світла і темряви, добра і зла) породжують третій принцип — сполучення. А рух по колу — це принцип буття світу. Для Сковороди, світ стоїть під знаком цієї боротьби. Але безпосередньо висловити цей закон неможливо. Тому філософ і послуговується символами, порівняннями та образами. Все повертається до себе без початку й кінця. Крім того, рух по колу символізує двійку і трійку: протилежності та сполучення. Символом того руху є коло, колесо, вічність, ланцюг, куля, миска, корона, хліб, монета, яблуко, сонце, жорна та всі інші круглі предмети», – розмірковує філософ та письменник Тарас Лютий.

Кошти від авторського коктейлю «Сад Сковороди» передадуть на відбудову знищеного росіянами музею Сковороди. 

Раніше ми повідомляли, що до 300-річчя Григорія Сковороди Нацбанк вводить в обіг монету, присвячену українському філософу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь