Як зберігати продукти і безпечно харчуватися, якщо довго немає світла – важливі поради
Головне управління Держпродспоживслужби дає поради щодо безпечного харчування і зберігання продуктів за тривалих відключень електроенергії.
Як зберігати продукти: поради при відключенні світла:
- Зробіть необхідний запас питної води та дізнайтеся, де найближчі бювети. У разі надзвичайної ситуації бюветні комплекси столиці під’єднають до генераторів, щоб містяни мали питну воду.
- Підготуйте запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо).
- Намагайтесь готувати їжу в невеликій кількості, щоб не зберігати її довго.
- Здебальшого купуйте продукти, які найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).
- Придбайте термопакети з холодоелементами, тримайте їх під рукою.
- За можливості робіть запас гарячих напоїв у термосах.
- При відключенні світла для збереження їжі у холодильнику намагайтесь рідше його відкривати. Також продукти можна зберігати на балконі. Враховуйте, що швидкопсувна продукція зазвичай зберігається при температурі +4°С.
Держпродспоживслужба нагадує – треба мати запас необхідних ліків і засобів особистої гігієни. Також запасайтеся теплими речами, своєчасно заряджайте смартфони і павербанки, придбайте cвічки та ліхтарики. Зі свічками, до речі, не забувайте дотримуватися правил безпеки, аби уникнути пожежі.
Через російські удари по критичній інфраструктурі майже дві третини (64%) українців стикалися із відключенням світла останніми днями. У більшості світло вимикали на 4 години, та є люди, які провели без електрики понад 11 годин.
Українські бізнеси вже адаптуються до відключень світла. Наприклад, 50 супермаркетів мережі «Сільпо» працюють за відсутності електрики; пункти видачі Rozetka також закупили генератори, щоб не залежати від відключень.