Спецпроєкти

Як зберігати продукти і безпечно харчуватися, якщо довго немає світла – важливі поради


Головне управління Держпродспоживслужби дає поради щодо безпечного харчування і зберігання продуктів за тривалих відключень електроенергії.

Як зберігати продукти: поради при відключенні світла:

  1. Зробіть необхідний запас питної води та дізнайтеся, де найближчі бювети. У разі надзвичайної ситуації бюветні комплекси столиці під’єднають до генераторів, щоб містяни мали питну воду.
  2. Підготуйте запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо).
  3. Намагайтесь готувати їжу в невеликій кількості, щоб не зберігати її довго.
  4. Здебальшого купуйте продукти, які найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).
  5. Придбайте термопакети з холодоелементами, тримайте їх під рукою.
  6. За можливості робіть запас гарячих напоїв у термосах.
  7. При відключенні світла для збереження їжі у холодильнику намагайтесь рідше його відкривати. Також продукти можна зберігати на балконі. Враховуйте, що швидкопсувна продукція зазвичай зберігається при температурі +4°С.

Держпродспоживслужба нагадує – треба мати запас необхідних ліків і засобів особистої гігієни. Також запасайтеся теплими речами, своєчасно заряджайте смартфони і павербанки, придбайте cвічки та ліхтарики. Зі свічками, до речі, не забувайте дотримуватися правил безпеки, аби уникнути пожежі.

Через російські удари по критичній інфраструктурі майже дві третини (64%) українців стикалися із відключенням світла останніми днями. У більшості світло вимикали на 4 години, та є люди, які провели без електрики понад 11 годин.

Українські бізнеси вже адаптуються до відключень світла. Наприклад, 50 супермаркетів мережі «Сільпо» працюють за відсутності електрики; пункти видачі Rozetka також закупили генератори, щоб не залежати від відключень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь