Спецпроєкти

П’яте грудня: наслідки масованого обстрілу по всій території України


Сьогодні, 5 грудня, рф вчергове обстріляла територію України. Це вже восьмий масований обстріл з боку держави-спонсору тероризму за останні три місяці. 

Наслідки обстрілу

Президент Зеленський заявив, що сили ППО збили більшість російських ракет, випущених сьогодні по Україні, а енергетики вже працюють над ліквідацією пошкоджень.

Сили ППО збили більше 60 із понад 70 російських ракет, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив про влучання в енергоооб’єкти в Київській, Вінницькій, Одеській областях. Рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків атаки.

НЕК «Укренерго» повідомили про влучення по обʼєктах енергетичної інфраструктури та про аварійні відключення світла.

В «Укрзалізниці» попередили про затримку потягів через російські обстріли.

Після денних ракетних ударів окупантів низка областей залишилась без світла, води й тепла. Про це повідомляють органи місцевої влади. 

У східних областях сили ППО збили 15 російських ракет, повідомили в Дніпропетровській ОВА.

В районі повітряного простору Києва було зафіксовано десять російських ракет. Попередньо, дев’ять з них знищили ППО КМВА

У Київській області вдало спрацювала ППО, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба. 

У Житомирі більшість мешканців опинилися без світла. На одній із підстанцій області спрацювала система захисту. Людей поступово підключать до електрики після відбою повітряної тривоги, але більшість споживачів все ж залишиться без світла, сказав мер Сергій Сухомлин.

У селі Новософіївка Запорізької області дві людини загинули та дві отримали поранення,  зруйновано кілька приватних будинків, повідомили у ОП. 

У Кривому Розі залишається частина громадян без світла. Там відключено деякі котельні та систему підтримують на генераторах. 

У місті вивели шахтарів із шахт та пасажирів із метро, повідомив начальник військової адміністрації Олександр Вілкул. Він закликає заряджати пристрої, робити запаси води, а керівникам підприємств відпустити людей додому.

На Миколаївщині відключили всі 10 черг графіку стабілізаційних відключень, щоб знизити навантаження на енергосистему.

На Полтавщині сили ППО збили до десяти російських ракет, влучань немає — голова ОВА Лунін.

В результаті масованого ракетного удару пошкоджена енергетична інфраструктура Одеської області, повідомив голова ОДА Марченко. Також є влучання в цивільні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури. Поранено двоє людей. 

Наразі електропостачання відсутнє в Одесі та більшості громад Одеського району.

Також не працюють усі міські котельні Одеси. Через знеструмлення частини міста робота громадського електричного транспорту призупинили. У місті можливі перебої зі зв’язком.

У Сумах та області додатково до графіків погодинних відключень застосовують аварійні вимкнення світла через перевищення лімітів споживання.

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус і міський голова Тернополя Сергій Надал попередили про можливі екстрені відключення світла.

«У звʼязку з масованою ракетною атакою на території області потенційно можуть бути проблеми з постачанням тепла, електроенергії, перебої зі звʼязком», — написав Чаус.

Молдовська енергетична компанія Moldelectrica теж повідомляє про можливість відключення електроенергії у країні.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь