Спецпроєкти

Як зробити Київ комфортнішим для життя (за версією ChatGPT)


18 лютого ChatGPT нарешті став доступним для українців: реєструватися і користуватися ним можна з українським номером. Ми встигли поставити штучному інтелекту екзистенційні питання про сенс життя, закінчення війни, а також змусити згенерувати вірш у стилі Жадана (поки Сергію Вікторовичу точно нема чого хвилюватися) і скласти добірки кращих українських фільмів (ШІ просто вигадав частину фільмів).

Редакція bit.ua попросила ChatGPT написати невеликий текст про те, як зробити Київ комфортнішим для життя. Як вводні ми запропонували проблеми заторів, паркування, знищення історичної спадщини, незаконні забудови тощо.

От що написав ChatGPT (публікуємо без стилістичних правок):

«Київ – столиця України, мегаполіс зі своїми особливостями та проблемами. Однією з найбільших проблем є затори, які не тільки знижують ефективність пересування містян, а й негативно впливають на довкілля. Щоб полегшити транспортний потік, потрібно створити більше велосипедних та пішохідних доріжок, розширити мережу громадського транспорту та сприяти популяризації каршерінгу.

Питання паркування також потребує уваги. З одного боку, необхідно сприяти розвитку громадського транспорту, а з іншого – забезпечити наявність достатньої кількості парковок біля будинків та на вулицях, щоб містяни могли зручно залишати свої автомобілі.

Незаконна забудова та знищення історичної спадщини – ще одна серйозна проблема Києва. Для забезпечення збереження історичного обличчя міста необхідно посилити контроль за будівництвом та реконструкцією будівель, а також сприяти їхньому відновленню відповідно до історичного стилю.

Нагромадження МАФів на вулицях та в парках міста також потребує уваги. Для забезпечення порядку в цьому питанні необхідно проводити регулярну перевірку ліцензій на торгівлю та контролювати відповідність МАФів санітарним та естетичним нормам.

Узагалі, для того, щоб Київ став комфортнішим для всіх мешканців, необхідно забезпечити ефективний контроль за виконанням будівельних норм та встановити більш жорсткі санкції…»

[На цьому місці ChatGPT зупинився, і ми попросили його продовжити. Про санкції він детальніше не пояснив, але додав ще кілька абзаців за темою – прим.ред.]

«…Крім того, більше уваги потрібно приділяти зеленим зонам та паркам. Зелені насадження та дерева є не тільки природним джерелом краси та свіжого повітря, але і необхідним елементом екосистеми міста, яка покращує якість життя міського населення. Крім того, потрібно враховувати потреби мешканців при будівництві нових будівель та інфраструктури.

Також важливим є підвищення рівня безпеки в місті. Для цього потрібно вдосконалювати систему контролю та моніторингу вулиць за допомогою відеоспостереження та поліції, забезпечувати громадське освітлення на вулицях та в парках, а також підвищувати рівень свідомості населення про правила безпеки.

Усі ці заходи потребують не тільки фінансування, але і взаємодії міських влад з населенням. Необхідно залучати громадські організації, активістів та мешканців до прийняття рішень та розробки проєктів щодо покращення міста. Тільки тоді столиця стане дійсно комфортним та затишним місцем для всіх її мешканців».

Від редакції

Як вводні ми запропонували загальні проблеми, не враховуючи контекст війни – звісно, ми розуміємо, що насамперед некомфортним для життя робить це місто країна-агресор. Якщо розглядати відповідь ШІ на наші питання, загалом не так погано в порівнянні з тим, що ChatGPT генерував у запропонованих нами добірках.

Наприклад, на прохання розповісти про кращі сучасні українські фільми кілька фільмів він просто вигадав, а в тих, що існують, переплутав сюжет («Антлантиду» Валентина Васяновича він назвав драмою про постапокаліптичний світ, де український підводник намагається знайти пристановище в новому світі). На прохання розповісти про «Стоп Земля» штучний інтелект видав, що це науково-фантастична стрічка Ігора Степанова про дослідника та винахідника Євгена Вілла, який працює над новим проектом – технологією, що дозволить зупинити Землю в її русі (тут можна почитати нашу рецензію).

З українською літературою у ChatGPT теж поки не складається: він плутає або вигадує авторів, Лісову пісню описує як повість про пригоди лісової карликової народності, а головного героя романа «Місто» Степана Радченка назвав ГГ «Тигроловів» Івана Багряного.

Щодо здатності генерувати розважальний контент – ось який жарт штучний інтелект видав про Сергія Жадана, який заходить до бару і бачить жінку з чорним, як земля, волоссям:

«Сергій Жадан заходить до бару, а там сидить жінка з чорним волоссям, яке він описує як “темне, як степовий ґрунт”. Він підходить до неї і каже: “Ти, мабуть, теж пишеш?” А вона відповідає: “Ні, я тільки чекаю на свого друга, який теж має чорне волосся”».

Тест. Хто це написав – людина чи штучний інтелект?

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь