Спецпроєкти

Кияни підписують петицію за відновлення садиби у Пущі Водиці


Активіст та член організації «Центр розвитку міст» Дмитро Перов зареєстрував на сайті Київської міськради петицію з проханням відновити історичну будівлю.

Подробиці 

29 березня, у Пущі-Водиці згоріла памʼятка архітектури – двоповерхова деревʼяна садиба початку XX століття. Активісти руху «Цегла» повязують пожежу із інтересами місцевого забудовника.

Садиба розташована на вул. Миколи Юнкерова, 37, в Оболонському районі столиці.

«Це одна з останніх Пущанських дач. Пам’ятка з унікальним дерев’яним мереживом, що не властиво для самого Києва. Усі ми чудово знаємо про дерев’яне мереживо Чернігівщини, але такі унікальні “візерунки” поодиноко зустрічалися і тут, в столиці. Це один з останніх таких зразків. Будинку сьогодні вже більше ста років», – розповів Перов у коментарі для Суспільне Культура.

Дача пережила бої в передмістях Києва – лютого-березня 2022 року. Втім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника.

Згідно ст. 29 Закону України «Про охорону культурної спадщини», якщо власник пам’ятки не вживе заходів щодо її збереження, пам’ятка може бути повернута шляхом примусового викупу до державної власності, зазначається у петиції.

Якщо петиція збере 6 тисяч підписів, її має розглянути міська влада Києва.

Раніше ми повідомляли, що кияни підписують петицію за збереження назв Повітрофлотського проспекту та Повітрофлотської вулиці.

Фото: Дмитро Перов

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь