Спецпроєкти

Київський костел святого Миколая руйнується, але реставрацію затримують – причини


У столиці пройшло засідання Опікунської ради костелу святого Миколая, де склали Акт технічного стану святині, повідомляє римсько-католицька парафія св. Миколая. Науковці зробили висновок, що стан костелу є незадовільним

Подробиці 

З червня 2022 року з костелу було вивезено 5 багатотонних вантажівок штукатурки, враженої цвіллю і отруйними грибами. 

Сьогодні будівля потребує відновлення вентиляції і гідроізоляції. Однак цю проблему неможливо вирішити, допоки храм перебуває на балансі організації, що підпорядковується Мінкульту, зазначив настоятель храму Павло Вишковський.

Робочий проєкт і візуалізація зовнішнього вигляду костелу станом на початок ХХ століття вже розроблені архитекторами, але для їх втілення потрібне повернення храму парафії римо католицької церкви.

«Минає вісімнадцятий місяць, як міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, виступаючи в Миколаївському костелі, дав публічну обіцянку повернути костел святого Миколая парафіянам не пізніше як 1 червня 2022 року», – йдеться в дописі.

Рада передала копії Акту технічного стану костелу і клопотання про повернення керівництву країни та представникам міжнародних релігійних інституцій.

Кошти на реставрацію костела вже погодились надати представники релігійної спільноти зі США, Польщі та інших країн.

1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая мали передати римо-католицький парафії. У липні в Мінкульті повідомили, що не встигли зробити передачу через повномасштабну війну й завершать процес до кінця 2023 року.

У попередньому матеріалі ми розповідали, що кияни підписують петицію за відновлення садиби у Пущі Водиці. Дача пережила бої в передмістях Києва – лютого-березня 2022 року. Втім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь