Спецпроєкти

Архівні документи про Бабин Яр включили до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу»


Архівні документи про Бабин Яр Державного архіву м. Києва включили до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу».

Офіційно вручали сертифікати про включення документальної спадщини «Бабин Яр» до реєстру 7 вересня біля Символічної синагоги.

Захід організували Державна архівна служба України та Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

До Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» увійшли такі документи з фондів Державного архіву м. Києва:

  • рішення Київської міської думи про створення та забезпечення функціонування кладовищ на території урочища Бабин Яр, заселення прилеглої території;
  • протоколи засідань і рішення Київської міської ради народних депутатів та її виконавчого органу, листування та висновки спеціальних комісій із питань меморіалізації та благоустрою Бабиного Яру, виявлення та перепоховання розстріляних військовополонених та цивільного населення, акти обстежень території тощо;
  • історії пацієнтів Київської психіатричної лікарні;
  • матеріали щодо роботи та висновки Державної експертної комісії із встановлення причин трагедії 1961 року, листування з Центральним Комітетом Комуністичної партії УРСР та державними органами, геологічні дослідження тощо.

Мета програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» – сприяти збереженню світової документальної спадщини, особливо в районах, що постраждали від конфліктів та/або стихійних лих; забезпечувати вільний доступ до документів в усьому світі.

Раніше ми повідомляли, що російський режисер Ілля Хржановський покинув посаду художнього керівника Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Цю посаду Хржановський обіймав з 2019-го і зазнав чимало критики через свою діяльність, зокрема через підхід до історичної пам’яті та спроби переосмислити трагедію Бабиного Яру.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь