Спецпроєкти

Вечеря нашвидкуруч. 7 простих рецептів на кожен день


Чи можливо приготувати вечерю за 30 хвилин, якщо ти не професійний шеф-кухар? Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк авторитетно заявляє: так! І ділиться з вами простими рецептами, з якими під силу впоратися навіть кухарю-початківцю.

Риба з лимоном, курка із кускусом або з молодою картоплею, паста з броколі, піца на пательні, смажений рис з креветками та ліниві голубці — добірка цих рецептів рятуватиме вас від голодної смерті протягом цілого тижня.

Кускус із куркою та овочами

  • куряче філе – 1 шт.
  • кускус – 3 ст. л.
  • огірок – 1 шт.
  • томати черрі – 6 шт.
  • сіль, перець – за смаком
  • зелень – за смаком
  • олія, лимонний сік або яблучний оцет

Філе миємо, витираємо паперовими рушниками та натираємо сіллю та перцем. Викладаємо на змащену олією пательню та смажимо до золотавого кольору з обох боків. Кускус всипаємо у глибоку миску та заливаємо окропом – так, аби вода покривала крупу на два пальці. Накриваємо кришкою та залишаємо на 15 хвилин. Томати ріжемо навпіл, огірки – тонкими півкільцями. Додаємо овочі у миску із запареним кускусом, також додаємо різану шматочками смажену курку та улюблену зелень. Солимо, перчимо, скроплюємо лимонним соком та поливаємо олією. Добре перемішуємо.

Куряче стегно із молодою картоплею

  • куряче стегно – 1 шт.
  • молода картопля – 200 г
  • часник – 2-3 зубчики
  • синя цибуля – 1 шт.
  • розмарин – 1 гілочка
  • олія, сіль, перець

Духовку нагріваємо до 200 градусів. Курку миємо, витираємо насухо, натираємо сіллю та перцем. Трохи поливаємо олією. Картоплю ретельно миємо щіткою, підсушуємо паперовими рушниками. Розрізаємо навпіл або на кілька шматочків (залежить від розміру картоплі), складаємо у змащену олією форму для запікання. Додаємо різану на кілька шматочків цибулю та зубчики часнику. Посипаємо все сіллю та перцем, ретельно перемішуємо руками. Викладаємо зверху куряче стегно та розмарин. Ставимо у розпечену духовку на 20-30 хвилин.

Паста з броколі та сиром

  • макарони з твердих сортів пшениці – 3 жмені
  • броколі – 1 шт.
  • сир фета – 2 ст. л.
  • олія – для смаження
  • вершки – 3 ст. л.
  • часник – 1 зубчик
  • сіль, перець – за смаком

Макарони відварюємо згідно інструкції на упаковці. Броколі розбираємо на суцвіття та опускаємо у киплячу підсолену воду хвилин на 10. У глибокій пательні розігріваємо олію та викладаємо туди чищений зубчик часнику. Коли часник дасть запах, прибираємо його з пательні та викладаємо туди відварену броколі. Смажимо, помішуючи, до золотавого кольору з усіх боків. Слідом додаємо відварені макарони, солимо, перчимо та вливаємо вершки. Смажимо дві хвилинки на великому вогні, постійно помішуючи. При подачі посипаємо подрібненим сиром фета.

Скумбрія запечена з лимоном

  • ціла скумбрія – 2 шт.
  • лимон – 1 шт.
  • кріп – невеликий пучок
  • сіль, перець – за смаком
  • олія

Духовку нагріваємо до 200 градусів. Рибу миємо, чистимо, розрізаємо вздовж і патраємо. Змащуємо олією та натираємо сіллю й перцем. Лимон ріжемо півкільцями, викладаємо у розріз разом із гілочками кропу. Викладаємо у змащену олією форму, зверху на рибу кладемо шматочки лимону та гілочки кропу. Накриваємо форму фольгою та ставимо у розпечену духовку. Через 15 хвилин дістаємо, знімаємо фольгу та повертаємо у духовку ще хвилин на 10, аби зверху утворилася рум’яна скоринка.

Смажений рис із креветками

  • рис – 150 г
  • креветки чищені – 15 шт.
  • перець чилі – половинка
  • корінь імбиру – маленький шматочок
  • зелена цибуля – 3 стебла 
  • часник – 3 зубчики
  • соєвий соус – 2 ст. л.
  • олія – 3 ст. л.

Рис варимо згідно з інструкцією на упаковці. Зелену цибулю тонко ріжемо, перець чилі разом із насінням ріжемо кільцями. У пательні розігріваємо олію й обсмажуємо зелену цибулю та чилі. Часник чистимо, розчавлюємо ножем і додаємо на пательню. Імбир чистимо, тремо на дрібну тертушку та додаємо на сковорідку. Все перемішуємо, додаємо креветки і смажимо їх разом з овочами хвилини 3-4. Додаємо відварений рис, перемішуємо, трохи обсмажуємо та вливаємо соєвий соус. Знову перемішуємо, збільшуємо вогонь до максимуму та смажимо, постійно помішуючи, 2-3 хвилини.

Ліниві голубці

  • білокачанна капуста – 100 г
  • фарш – 400 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • відварений рис – 70 г
  • томати у власному соку – 600 г
  • цукор – 1 ч. л.
  • сіль, перець – за смаком
  • олія

Капусту, цибулю, моркву та часник подрібнюємо блендером. Змішуємо подрібнені овочі з фаршем і рисом, додаємо дрібку солі та перцю, 2 ст. л. води та добре вимішуємо фарш руками. Глибоку пательню змащуємо олією, викладаємо туди томати у власному соку, додаємо трохи олії, цукру та солі. Добре перемішуємо. З фаршу робимо невеликі кульки, викладаємо їх у томатний соус і ставимо на сильний вогонь. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо хвилин 20, не знімаючи кришки.

Піца на пательні

  • яйця – 2 шт.
  • сметана – 4 ст. л.
  • домашній майонез – 4 ст. л.
  • борошно – 9 ст. л.
  • олія – для смаження
  • сіль, перець – за смаком
  • моцарелла – для начинки
  • томати у власному соку – 1 банка
  • базилік – 2 гілочки
  • шинка, ковбаса, гриби – за бажанням

Томати у власному соку подрібнюємо блендером. Моцареллу ріжемо кружальцями. Готуємо тісто. Змішуємо майонез, сметану, яйця, борошно та дрібку солі й перцю – тісто має вийти рідким за консистенцією, наче сметана. Про те, як приготувати домашній майонез, ми вам вже розповідали, детальніше про це почитати можна тут.

Пательню змащуємо олією та добре розігріваємо. Виливаємо на сковорідку готове тісто та смажимо на середньому вогні. Коли тісто трохи пропечеться, виливаємо зверху подрібнені помідори, додаємо додатки за бажанням (шинку, ковбасу або гриби) та викладаємо порізаний сир. Додаємо листочки базиліку та накриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь до мінімуму та смажимо хвилин десять – поки сир не розплавиться.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь