Спецпроєкти

Що відбувається з організмом до, під час та після сексу


Ви чули вислів Love Will Come Unexpectedly («Кохання прийде неочікувано».Прим. ред.)? А чи замислювалися над тим, чи це справді так – настільки непередбачувано й загадково, як переконує кінематограф і художня література? Що, як нам відволіктися від поезії та трошки поцікавитися прозою… фізіологічного життя. Спробуємо зясувати, що ж відбувається в організмі, коли ми закохуємося і відчуваємо сексуальне збудження. 

Так, справа в гормонах

Саме гормони відповідають за стан закоханості, за сексуальний потяг, навіть за почуття, коли «все минуло». Вчені стверджують, що насправді закоханість зароджується в мозку і на рівні фізіології нами диригують «гормони любові», і ось які саме.

Бажання: фенілетиламін 

Ця хімічна речовина зосереджена в ядрі мозку – у мигдалеподібному тілі. Вона сприяє прояву таких емоцій, як симпатія й любовне тяжіння. Згідно з психохімічною гіпотезою дослідника Майкла Лібовіца, фенілетиламін виробляється в мозку в той самий момент, коли ми зустрічаємо того, хто нам подобається. При цьому нас охоплюють емоції та збудження, причиною яких якраз є фенілетиламін. Зазначимо, що ця теорія досі не знайшла повного підтвердження. До речі, саме завдяки фенілетиламіну ми так любимо шоколад, у якому він міститься. Не дарма секс – це так солодко… Для стану закоханості необхідний саме фенілетиламін, що виділяється самим мозком. 

Варто згадати й дофамін, який вивільняється у великій кількості, коли нам здається, що ми закохалися. Він відповідальний за бажання та прагнення не просто бути поруч, а володіти жаданим об’єктом. Коли це бажання задовольняється,  організм забезпечується дофаміном. Якщо ж ми не отримуємо бажаного, то втрачаємо інтерес і мотивацію мати те, що раніше здавалося життєво важливим. І щойно ми заспокоюємося й починаємо нудьгувати, рівень дофаміну миттєво зменшується. 

А ось сексуальне збудження стимулюється великим викидом у кров статевих гормонів: у жінок – естрогену, у чоловіків – тестостерону. Саме тестостерон – символ сили, сексуальності та мужності – робить чоловіків такими привабливими для жінок.

Нестача тестостерону в організмі перетворює чоловіків на дратівливих, прискіпливих типів, і в цьому разі знижується не тільки потенція, але й загальний тонус організму, погіршується пам’ять і працездатність.

Секс: окситоцин

Що ж відбувається з нами під час сексу? По-перше, виробляється  гормон окситоцин, який ще називають гормоном обіймів. Саме цей романтичний гормон зменшує психологічну напругу в партнерів по сексу та підвищує  рівень їхньої довіри один до одного. Виявляється, у жінок цього гормону виробляється набагато більше. Мабуть, саме з цієї причини жінка може швидко закохатися в чоловіка, з яким мала любовний зв’язок, навіть якщо він був випадковим. На чоловіків же він діє по-іншому: дарує їм виключно почуття задоволення. Навіть якщо випадковий сексуальний зв’язок став початком романтичної закоханості і це було чудово, стан закоханості триває щонайменше 17 місяців і щонайбільше 3 роки. На зміну пекельній пристрасті приходять ніжність, турбота, прихильність. І тут знову на  сцені опиняється гормон ніжності окситоцин і гормон відданості вазопресин, адже саме останній відповідає за бажання піклуватися про кохану людину й подружню вірність. 

По-друге, під час сексу ми можемо відчувати шалений ритм серця і це відбувається завдяки фенілетиламіну, а відчуття щастя й задоволення приносить гормон серотонін. Тому серотонін вважається найсправжнісіньким гормоном задоволення. Головна його функція –  піднімати нам настрій, а зниження рівня цього гормону в організмі може призвести до справжньої клінічної депресії. А ще серотонін відповідає за зменшення больових і збільшення швидкості передачі приємних для нас відчуттів.

Усемогутність: адреналін

Найяскравіші відчуття людина отримує від роботи наднирників. І відповідальні за ці відчуття кортизол, адреналін і норадреналін. Ці  гормони виробляються, коли ми зустрічаємо несподівану небезпеку. У нас калатає серце, нас охоплює хвилювання, організм приходить у тонус. Саме це відбувається з нами під час сексу, а оскільки безпосередньої загрози (ідеться про бажаний секс) для себе в цьому процесі ми не бачимо, наш організм відчуває дисонанс і легкий транс (транс завжди виникає у відповідь на психічний дисонанс), тобто легку ейфорію і злегка змінений стан свідомості. 

Усі ці гормони стресу, а особливо адреналін, виробляються в закоханих у великій кількості і дарують відчуття «всемогутності». Тож закоханим, можливо, і справді море по коліно, бо рівень адреналіну в їхній крові інколи аж зашкалює.

Секс: хімія процесу

Ніхто, здається, не сумнівається в тому, що секс на користь, якщо нам подобається партнер і ця форма фізичної активності й самовираження. Погладжування й масаж під час сексу стимулюють у нас вироблення окситоцину й ендорфінів тих хімічних речовин, які допомагають розслабитися та викликають почуття прихильності. Секс допомагає зберегти молодість шкіри, тримати в тонусі м’язи й інші органи. І пам’ятаєте? У момент оргазму в жінок відбувається потужний викид окситоцину, а в чоловіків – вазопресину. Ці хімічні речовини тісно пов’язані із сексуальним потягом. 

Виникненню романтичної прихильності сприяє навіть насіннєва рідина, що містить дофамін і норадреналін, а також тирозин – амінокислоту, необхідну мозку для вироблення дофаміну. В еякуляті також міститься тестостерон, що підвищує сексуальний потяг, різноманітні естрогени, що стимулюють сексуальне збудження в жінок і сприяють досягненню оргазму, і вазопресин, що посилює почуття єднання з партнером. Насіннєва рідина навіть здатна зменшувати інтенсивність депресії в жінок. І це пояснюється кількома причинами. В еякуляті містяться бета-ендорфіни речовини, що потрапляють безпосередньо в мозок і заспокійливо впливають на тіло й свідомість. Крім того,  як уже зазначалося, насіннєва рідина містить інгредієнти, які збуджують пристрасть, любов і прихильність. Не дивно, що в жінок, які займаються коханням і регулярно отримують цю речовину, депресія стає менш вираженою.

Секс і мозок

Секс дуже корисний для здоров’я. Але вчені довели, що він є дивовижним допінгом: оргазм стимулює пам’ять і розумову діяльність набагато краще за розумові загадки, і ось чому.  

В одному з досліджень порівнювали вплив сексу та японських головоломок. Так ось, виявилося, що судоку стимулювали тільки певні ділянки мозку, пов’язані з логікою й мисленням, тоді як оргазм призводив до стимуляції численних центрів мозку, які відповідають за емоції, координацію рухів, формування почуття довіри, любові та зв’язку. 

Питання якщо не життя та смерті, то щасливого подружнього життя – як підтримувати інтерес до сексу у шлюбі. Виявляється, тестостерон і естроген не впливають на рівень лібідо. Тоді що? Можливо, це гонадоліберин – маловідомий гормон, який, однак, є центральним гормоном репродуктивної системи людини. Саме він налаштовує на секс. Встановлено, що на рівень гонадоліберину в організмі можна впливати у природний спосіб. Наприклад, навесні, коли світловий день подовжується, підвищується й секреція гонадоліберину. Тож, щоб секс став яскравішим, можливо, потрібен феєрверк і повна ілюмінація?

Без гормонів – жодної романтики 

Доктор біологічної антропології, професор Університету Ратгерса в Нью-Джерсі Хелен Фішер стверджує, що справа таки в гормонах. Вона провела дослідження, під час якого на апараті МРТ просканувала мозок десятків закоханих і встановила: у формуванні романтичного почуття безпосередньо беруть участь дофамін, норадреналін і серотонін. Без них ніякої романтики не буде взагалі. А ось моя бабуся, яка кохала мого дідуся страшно підрахувати скільки років, за які народила йому шістьох дітей, казала, що будь-яка любов на 50 % залежить від долі та на 50 % від нас самих і нашої здатності любити. І є в цих словах життєва мудрість, яка врівноважує і душу, і гормони. Тож кохайтеся, бо воно того варте.

Ми часто робимо різні підбірки. Останні з них — топ секс-блогерів і 7 класних, але трішки дивних секс-іграшок.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь