Спецпроєкти

У Києві закрили новий гей-клуб. Що сталося та хто в цьому винен


У Києві відкрився новий ЛГБТ-клуб Versace. Проте пропрацював він лише один день: заклад, розташований у підвалі ТЦ «Променада Центр», закрився одразу ж після вечірки-відкриття, що пройшла 30 жовтня.

Власників клубу вже підтримала громадська організація «КиївПрайд». За словами представників «КиївПрайду», до цього у приміщенні клубу Versace працював караоке-клуб, власниками якого були ті ж самі люди. За три роки діяльності караоке в адміністрації ТЦ не виникало жодних запитань до закладу, незважаючи на часті заходи із залученням травесті-артисток.

«Проблеми виникли лише після публічної артикуляції закладу як ЛГБТ-френдлі», — кажуть у «КиївПрайд».

Як розповіли у «КиївПрайді», напередодні відкриття гей-клубу кілька разів вимикали світло. Однак власникам Versace вдалося домовитися з адміністрацією торгівельного центру про те, щоби світло все ж таки дали і відкриття не було зірване. Редакція bit.ua зв’язалася з власниками клубу Versace та дізналася, що в результаті сталося і чому клуб все ж таки закрився, незважаючи на те, що проблему зі світлом врешті-решт вдалося вирішити.

Вечірка на честь відкриття гей-клубу Versace. Фото: facebook/GCLUBVERSACE

ЩО СТАЛОСЯ

Забігаючи вперед, редакція bit.ua хоче сказати, що рішення про закриття клубу було прийнято власниками ЛГБТ-клубу, які, за їхніми словами, хвилюються за життя своїх гостей.

За словами власників Versace, після того як їм повернули світло (вимкнення якого стало для них першим дзвіночком), виник ще один нюанс. Справа в тому, що над приміщенням клубу розташований більярдний клуб, з яким у власників Versace була домовленість про те, що гості гей-клубу можуть користуватися туалетами більярдної, якщо вбиралень Versace не вистачатиме для великої кількості людей. «Згодом наших туалетів реально не вистачило, тож основна маса людей пішла до вбиралень нагору, — кажуть у Versace. — Тобто до більярдної. На що їм відповіли: “Ми переламаємо вам ноги, якщо ви ще раз до нас підніметеся”».

РЕАКЦІЯ АДМІНІСТРАЦІЇ ТЦ І ПОЛІЦІЇ

Коли власники Versace хотіли вирішити це питання через адміністрацію «Променада Центр», то ніхто з керівництва торгівельного центру на зв’язок не вийшов. Натомість власникам Versace дали контакт юриста, з яким представники ЛГБТ-клубу зараз ведуть діалог і днями планують підписувати договір про розрив співпраці.

«По суті, нас ніхто не виганяв, у нас є можливість і далі орендувати це приміщення. Але ми не хочемо орендувати приміщення в людей, які закривають очі на прояви гомофобії та дискримінації. Ми хочемо, щоб наші гості почувалися в нас безпечно, а не чули якісь погрози під час відпочинку», — кажуть власники Versace.

Нас ніхто не виганяв, у нас є можливість і далі орендувати це приміщення. Але ми не хочемо орендувати приміщення в людей, які закривають очі на прояви гомофобії та дискримінації.

«З правоохоронними органами ми не хочемо зв’язуватися, оскільки вони вирішили підтримати власника ТЦ», — кажуть у Versace. Замість того хлопці звернулися за допомогою до посольств Німеччини та Нідерландів, які відгукнулися на лист українців і днями збиратимуть конференцію з цього приводу.

«Адже ні для кого не секрет, що основні правила безвізового режиму для України пов’язані з тим, щоб в Україні не було дискримінації та утисків прав людей. Тому наша справа цілком може вийти на міжнародний рівень», — кажуть у Versace.

Вечірка на честь відкриття гей-клубу Versace. Фото: facebook/GCLUBVERSACE

ЩО БУДЕ ДАЛІ

Зараз хлопці пакують речі й облаштовують нове місце для клубу. «Тому не можна сказати, що наш клуб закрився. Ми просто пішли на перерву», — кажуть власники Versace. За їхніми словами, ході цього конфлікту вони зрозуміли, що місце розташування взагалі-то не зовсім зручне і не є некомфортним для більшості гостей. Тому досить швидко підшукали нову локацію.

Нову адресу хлопці до останнього триматимуть у таємниці. Говорять лише, що клуб буде розташований у самому серці столиці. «Орендодавці нового приміщення вже схвалили наш проєкт і навіть готові дати нам кілька партнерів. Можемо вже сказати, що серед наших партнерів є такі бренди, як Louis Vuitton і Hennessy», — кажуть у Versace.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Нагадаємо, навесні цього року Україна посіла 35 місце у щорічному рейтингу ILGA-Europe. Рейтинг із 49 країн показує досягнення держав у забезпеченні прав ЛГБТ-спільнот, оцінка країн складається з декількох критеріїв: рівність і недискримінація, правове визнання тілесної недоторканості, притулок, громадянське суспільство, кількість злочинів на ґрунті ненависті до секс-меншин та безпосередньо розпалювання ненависті, питання сім’ї. За сумою всіх показників Україна отримала оцінку 21,52%. Італія випередила її лише на 0,01%, посівши 34 місце.

Тим часом учені стверджують, що гомосексуальність не є відхиленням від норми. Так, колишня виконувачка обов’язків міністра охорони Уляна Супрун посилається на дослідження другої половини ХХ сторіччя, які доводять, що гомосексуальна поведінка трапляється у 1 500 видів тварин — від комах до ссавців. Також Уляна Супрун погоджується з твердженням про ймовірність існування гену гомосексуальності: сексуальна поведінка людини формується не внаслідок її способу життя або оточення, а ще до народження.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь