Спецпроєкти

7 архетипів українського репу


З українським репом щось відбувається. Здається, він повертає собі позиції, які втратив останнім часом. Хоча наприкінці 90-х в Україні цей жанр був живішим за всіх живих.

Так чи так, до 2010-х на вітчизняній хіп-хоп-сцені з’явилося чимало яскравих персонажів. Нумо з ними знайомитися.

Ветерани

Ті самі герої, які заливали бетон у фундамент українського репу наприкінці 90-х. Відтоді їх добряче поскубала лиха доля. Хтось покинув музику, відкрив бізнес або емігрував за кордон. Одиницям вдалося втриматися на плаву і комерціалізувати свою творчість, але вважати її репом в нинішньому вигляді можна лише формально. Найуспішніші ветерани заснували власні поплейбли і попивають сік у статусі мультимільйонерів.

Кого слухати? ТНМК, Вхід у змінному взутті, Тартак, ПТП.

Саме ветерани зараз мають найбільшу культурну цінність в українському репі. Бо про них точно пам’ятають ті, хто виріс у буремні та безкомпромісні 90-ті, хоча ніколи не цікавився репом.

Хайпожери

У соцмережах тільки й розмов, що про них. Музична тусівка зі сверблячкою в руках перепощує треки хайпожерів, а їхні кліпи набирають у YouTube мільйони переглядів. Деякі вже мають у кишенях контракти з топовими закордонними лейблами.

Хайпожери беруть не лише упоротим віжуалом. Чимало з таких реперів і реперок справді можуть похвалитися технічним флов, качовими бітами та небанальними панчами. Це видає в них вчорашніх підпільних МС, які не перший день у грі, а зараз просто захотіли мати популярність і свою квартиру в Києві.

Парадокс: серед хайпожерів є і такі, яких реперами назвати важко. Це переважно R’n’B та неосовл-виконавці, для яких речитатив – лише модна іграшка в шовбізнесової пісочниці. Завтра вони награються з нею і підуть шукати хайповішу іграшку.

Кого слухати? alyona alyona, Alina Pash, «Грибы», Grebz, YOURA, KALUSH, Fo Sho

Нова школа

Покоління Z від українського репу. Ігнорять ветеранів, морщать носа від олдскульних андерграундників, до хайпожерів ставляться з прихованим респектом і неприхованими заздрощами. Знають, де можна швидко і недорого відксерокопіювати штучні бакси та на годинку-другу орендувати для зйомки кліпу тачку з відкритим верхом.

Впадають у крайнощі. Читають або розслаблено і під тягучий біт (називають це «треп»), або скоромовками під 138 ударів у хвилину (грайм). Здебільшого – російською.

Поки що ньюскул-репери – рідкісний вид у наших широтах. Тому тримаються вони переважно разом – у спільних ареалах музичних угруповань. Або перебираються поближче до Росії, де такі персонажі вже поставлені на конвеєр.

Кого слухати? 044 Klan, Wavy Dem, Lil Morty, T-Fest, happy kid, Delta Arthur, миша

 

Підпільники

Адепти олдскульного хіп-хопу 90-х чи генгста-репу 2000-х. Росли переважно на американських МС, у яких перейняли трушний стайл і вуличну жорсткість. Ветеранів теж слухали – про них згадують не часто, але з теплотою.

Відкрито хейтять представників нової школи. Скаржаться у ФБ, що хайпожери вкрали в українського репу душу, а в реалі вже записують з ними перші фіти. Щиро вважають, що їхній реп не для всіх і таким повинен залишатися. Насправді ж просто не можуть знайти собі нормального менеджера.

Кого слухати? Freel, «Ціна Ритму», «Тулим», «Глава 94», Денні Дельта, Аппекс

ЯрмаК та Артем Лоїк

Ці персонажі стали в українському репі своєрідними мемами, тому входять в окрему категорію. ЯрмаК – уродженець Борисполя, який починав з пацанського репу на кшталт російської школи. Попри це, має чіткі проукраїнські погляди. Саме ЯрмаК чи не першим з українських реперів успішно опанував YouTube-терени. У 2011-му виклав на сайт неоднозначний кліп «Пидарасия».

 

Артем Лоїк – призер вокального шоу «Україна має талант». Головний косплеєр Емінема в наших краях. Читає російською та українською. Підписався на лейбл Григорія Лєпса, але передумав і повернувся в Україну.

 

Кілька років тому обидва репери активно чубилися між собою. Офіційно їхні стосунки вирішив батл навесні 2017-го. Наприкінці другого раунду Ярмак втратив свідомість, а Лоїк відмовився продовжувати поєдинок, щоб морально не добивати опонента.

І Лоїк, і Ярмак регулярно стають героями інтернет-срачів та холіварів. Але жоден не знайшов своє чітке місце ні серед хайпожерів, ні серед підпільників, ні де-небудь ще. Чому? Одне з риторичних запитань в українському репі.

Гумористи

Вважають, що реп – це ржака до корчів у животі. У цьому вірно наслідують ветеранів, які теж багато стібалися і приколювалися. У треках часто сиплять жартами в стилі «село і люди» або «продюсер, дай бабла!». Дещо застарілий підхід, але на райончику катить. Особливо талановитим реп-гумористам дивним чином вдається вкладати у свій гон по-справжньому глибокий філософський підтекст. До таких вже й столичні хіпстери тягнуться.

Кого слухати? Курган & Агрегат, На відміну від, Вова зі Львова, Франик, Тарас Гаврик

Маргінали-експериментатори

Вірять у власну вибірковість, тому тримаються осторонь інших реперів. Раніше грали рокешник або читали вірші на літературних вечорах, але під впливом нових віянь вирішили, що можуть і повинні йти в реп. Через брак досвіду та скілів репувати в таких персонажів поки виходить не дуже. Хоча звучать їхні треки щонайменше незвичайно. З алюзіями на Сартра, Ніцше та Бодріяра, куди ж без них.

Кого слухати? Ницо Потворно, Юрій Бондарчук, BRAT

Автор: Сидір Бузина

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь