Спецпроєкти

Інтимний чекліст, або Як обрати гінеколога/уролога, який підійде саме вам


Людина, яка грає велику роль у житті кожного з нас, — це лікар, якому ми довіряємо своє інтимне здоров’я, зокрема гінеколог для жінок та уролог для чоловіків. Раніше ми вже розмовляли з представницею цієї важливої професії, із завідувачкою відділення гінекології, та з’ясували, чому так необхідно знайти лікаря/-рку, який/-а підходить саме вам. Кожен гінеколог/уролог зобов’язаний отримати відповідну освіту, але наявність диплому — це не єдиний критерій для вибору спеціаліста. Сьогодні сфера медицини, а особливо приватної, постійно розвивається і дає можливість обирати серед великої кількости установ та фахівців. Тож як знайти того або ту єдину, кому ви зможете довірити своє інтимне здоров’я та почуватись у безпеці? Ми склали чекліст із чинниками та поради для пошуку гінеколога/уролога. 

Користуйтесь рекомендаціями 

Відомий «маркетинг пліток», коли ви чуєте від близьких, рідних і друзів корисні рекомендації щодо фахівців, досить ефективний і виправдовує очікування. Зазвичай люди, яких ви добре знаєте і які добре знають вас, порекомендують те, що вам підійде. Запитайте у своїх друзів або колег, де вони консультуються та які їхні враження. Дуже часто пацієнти не змінюють гінеколога/уролога від початку звернення до них. Це вказує на довіру, яка є обов’язковою, коли йдеться про візити до гінеколога/уролога. 

Перевірте відгуки 

Якщо ви отримали рекомендацію та хочете дізнатися більше про лікаря/-рку, то наступний крок —онлайн-сервіси (Navidok, Doc.ua,Med Centre, Health24 та ін.), на яких можна знайти лікаря та почитати відгуки пацієнтів. Звісно, ми не можемо бути впевнені щодо правдивости кожного з написаних відгуків, але більшість складає загальне враження про спеціаліста. Якщо кожен відгук негативний і містить схожі скарги, це змушує замислитись. Також тут можна записатися на прийом онлайн, дізнатися вартість послуг, вказати саме ту спеціальність лікаря, яка вам необхідна (наприклад, гінеколог-онколог, акушер). 

Дізнайтесь умови свого страхування

Якщо ви маєте страхування, дізнайтесь умови його використання при візитах до гінеколога/уролога: що входить у ваш пакет послуг. Кожна страхова компанія встановлює свої правила користуванням, тому обирайте той, що підходить саме вам. Страхова надає своїм клієнтам клініки, до яких ви можете звернутись за потреби або на плановий візит. Дізнавшись клініки, ви можете перевірити лікарів через онлайн-сервіси, зазначені вище. Також заздалегідь з’ясуйте, що входить до вартости вашого страхування: які аналізи та ліки, на скільки відсотків покривається купівля ліків, у яких випадках та при яких захворюваннях вам потрібно сплачувати вартість обстеження тощо.  Ваш лікар забов’язаний притримуватися цих умов. 

Дізнайтесь думку лікаря на важливі питання

Кожен лікар, як і будь-яка інша людина, має власну думку з приводу тих чи тих питань. У випадку з гінекологом це може бути питання методів контрацепції та їхнього впливу на організм. Або також загальне ставлення до сексу. Якщо вам до вподоби секс на одну ніч і ви його  практикуєте, а ваш лікар вважає, що це аморально/неправильно/суперечить його поглядам, навряд чи ви зможете з ним співпрацювати. Осуд — це зовсім не те, що ви очікуєте від візиту. Загалом будь-яке важливе питання та відповідь на нього мають вас влаштовувати та не суперечити вашим поглядам. Звісно, це стосується тільки тих питань, які не стосуються елементарних норм інтимного здоров’я. 

Зверніть увагу на манери 

Ми звертаємося до гінеколога/уролога, сподіваючись отримати у відповідь розуміння та повагу. Специфіка професії забов’язує лікаря поводитись із пацієнтами відповідно. Ви повинні мати можливість розповісти лікарю про питання або проблему, яка вас хвилює, у такій манері, як це зручно вам. Лікар не має вас просити розповідати щось швидше, бо в нього немає часу, або говорити, що дещо з вашою розповіді неважливо чи не цікаво для неї/нього.  Звертайте увагу на такі моменти при спілкуванні. 

Визначтесь зі статтю 

Так, ми за рівноправність обома руками. Але кожна людина індивідуальна, і в кожного з нас різні особисті межі. Це нормально. Тому, якщо для вас гінеколог-чоловік — це некомфортно або зайвий стрес, обирайте спеціаліста-жінку та навпаки. Навіть якщо вам порадили найкращого лікаря з багаторічним досвідом і безліччю позитивних відгуків, але ви розумієте, що для вас стать має значення… Це ваше право обирати. 

Ви довіряєте медичній установі 

Медична установа, у якій працює лікар, повинна викликати у вас довіру та давати можливість звернутися до лікарів інших напрямків. Загальна якість обслуговування має бути на одному рівні не залежно від спеціальности лікарів. Якщо ви завжди користувалися послугами однієї клініки й були задоволені, дізнайтеся про їхнє відділення гінекології/урології та лікарів, які там працюють. Це додаткова впевненість в тому, що ви отримаєте позитивний досвід. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь