Спецпроєкти

Соціальна відповідальність в умовах пандемії


Коли трапляються критичні ситуації у масштабі країни та світу – війни, епідемії, стихійні лиха тощо – завжди є ті, хто від цих ситуацій програє, але є й ті, хто виграє. Залишмо за дужками незаконні й антилюдяні способи виграти від біди. Цей текст присвячений можливостям бути корисним і для себе, і для суспільства під час теперішньої пандемії коронавірусу.

В умовах карантину, коли зачинені торгові центри, ресторани та інші заклади, зростає попит на служби доставки. Оскільки по всій країні зупинено міжміське сполучення, а в деяких містах – громадський транспорт, то зростає попит і на служби таксі та сервіси на кшталт bla-bla car. Коли люди сидять вдома, вони більше споживають онлайн-контенту, дивляться телевізор тощо. Тобто стають популярними онлайн-розваги, а також збільшується охоплення телевізійної реклами.

Усі ці приклади показують, хто може виграти в умовах карантину. Проте деякі з цих послуг можуть не просто дати можливість заробити, а й бути критично важливими під час пандемії.

Передусім це сервіси доставки, особливо для літніх людей, які не вміють користуватися онлайн-доставкою, хай навіть коли вона стає безкоштовною за акцією. Літні люди входять у групу ризику, тому їм вкрай важливо обмежити своє перебування поза домівкою. Для цього їм хтось має приносити товари першої необхідности.

Водночас деякі молоді люди, які не входять до групи ризику, зараз не працюють через карантин. Саме вони могли б доставити пенсіонерам з їхнього будинку їжу і заробити на цьому. Якщо пенсіонер не може замовити собі продукти онлайн, він може попросити сусіда принести йому їх. Для цього не потрібні навички користування інтернетом, а треба просто зателефонувати.

Ще перед тим, як іти всією країною на карантин, припинили навчання в школах. Навіть якщо в будинку немає тимчасово безробітних молодих людей, які могли б доставляти їжу пенсіонерам, школярі є майже всюди. Це непоганий шанс для старшокласників почати заробляти свої перші, хоч і невеликі, гроші.

І тут постає ще одна проблема – економічна. Україна – бідна країна, і не всі пенсіонери зможуть дозволити собі платити за доставку продуктів. Середня пенсія в Україні складає 3083 грн. Понад 35% пенсіонерів отримують пенсію меншу 2000 грн.

У такій ситуації благодійні організації мають переорієнтуватися на потреби груп ризику, зокрема літніх людей. Вони можуть сплатити доставку продуктів за тих пенсіонерів, які не можуть собі цього дозволити.

Якщо ви – старшокласник або молода людина без роботи, то можете запропонувати літнім людям з вашого будинку доставляти їм продукти – безкоштовно або за гроші. Не всі пенсіонери зможуть вам заплатити. Варто запропонувати свої послуги їхнім дітям.

Аби охопити послугою якнайбільше коло літніх людей, ми рекомендуємо благодійним організаціям заохочувати безробітну молодь доставляти продукти пенсіонерам та платити за тих пенсіонерів, які не можуть заплатити за себе самі.

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь