Спецпроєкти

Як винайшли жіночі оральні контрацептиви і чому таких пігулок досі немає для чоловіків


Жінки користуються оральними контрацептивами з середини минулого століття. З чоловіками все трохи складніше – хоча спроби винайти чоловічі КОК робляться регулярно, поки що цей метод контрацепції доступний лише жінкам.

Розбираємося, чому за стільки років так і не з’явилося чоловічих оральних контрацептивів та чи можемо ми розраховувати на їхню появу найближчим часом. А ще – згадуємо історію винайдення жіночих ОК, які швидко стали одним з основних методів запобігання небажаної вагітності.

Передисторія. Як винайшли жіночі оральні контрацептиви і що цьому передувало

Початок 20-го століття. Рух суфражисток посилює свій вплив. Фінляндія стає першою європейською країною, де жінки отримали право голосу. До цього вони могли голосувати, наприклад, на місцевих виборах тільки в окремих штатах США, Канаді, Новій Зеландії та Австралії

У країнах всього світу поступово освіта стає доступною не тільки для чоловіків; жінки отримають право не тільки голосувати на виборах, а й самим балотуватися в мери. Наступним кроком після отримання права голосу, розпорядження власним майном мало б бути і право розпоряджатися власним тілом, зокрема можливість запобігати вагітності.

У 1916 році американська активістка Маргарет Сенгер відкрила першу клініку у Брукліні (США), яка займалася контролем народжуваності. До цього Сенгер також розповсюджувала інформацію для дівчат про їхнє репродуктивне здоров’я та сексуальність – перебіг менструацій, доступну контрацепцію, ставлення до сексу тощо. 

За відкриття клініки Сенгер арештували – тоді у штаті Нью-Йорк діяв закон, який забороняв розповсюдження контрацепції. Врешті-решт Маргарет відбулася місяцем виправних робіт, та активістську діяльність не полишила.

За 5 років Сенгер заснувала American Birth Control League. Ліга мала свої принципи, які в цілому можна узагальнити так: діти мають народжуватися в любові, за обопільним бажанням двох батьків. На думку Маргарет, кожна жінка повинна була отримати можливість запобігти небажаній вагітності. Свої погляди та аргументи Сенгер викладала і в книжках, написаних протягом 20-х років.

Попри революційні для свого часу ідеї секспросвіти, Сенгер зберегла в собі не найкращі традиціоналістські риси. Будучи расисткою та сповідуючи євгенічні погляди, при цьому виступаючи проти абортів. Маргарет була впевнена – контроль над народжуваністю знизить «плодючість недоумкуватих, розумово відсталих та знедолених». На щастя, діяльність активістки все ж мала добрі наслідки – саме вона допомогла зробити кроки до винайдення оральних контрацептивів.

Першу пігулки для запобігання вагітності – Enovid – офіційно затвердили в 1960-му році. Вони були ефективними і простими в користуванні, хоча, звісно, не ідеальними: наприклад, доза прогестину і естрогену значно перевищувала потрібну. У сучасних ОК вміст гормонів значно нижчий, відповідно, вірогідність побочки також менша. 

Спочатку пігулки призначалися тільки для регуляції циклу, а виписували їх тільки заміжнім жінкам. Активно використовувати таблетки почали з 80-х, а вже у 90-х на них був стабільний попит.

Поява протизаплідних пігулок вважається одним з найважливіших винаходів ХХ століття. Це було дійсно революційно: мільйони жінок отримали можливість контролювати запліднення самостійно, без участі партнера. Зараз такою можливістю користуються принаймні 25% дівчат і жінок від 15 до 44 років – і це тільки в США.

Чоловічі оральні контрацептиви – чому ними досі не користуються?

Зараз найдоступніші для чоловіків методи контрацепції – це презервативи і вазектомія. На вазектомію наважується не кожний – все ж хочеться залишити можливість колись стати батьком, – а от бар’єрну контрацепцію використовувати просто і надійно. Є ще перерваний статевий акт, та його надійність не настільки висока, до того ж від ІПСШ він не захищає.

Спроби винайти безпечні і дієві чоловічі ОК є, але поки бажаний результат відсутній. Ще у 2002-му Відділ розробки протизаплідних пігулок в США представив DMAU (диметандролону ундеканоат) як можливу чоловічу оральну контрацепцію. Препарат на основі DMAU у 2018-му успішно пройшов клінічні випробування, та поки що його не рекомендовано: можливі побічні ефекти – зниження рівню тестостерону і лібідо відповідно, а також токсичний вплив на печінку.

Також кілька років тому було доведено, що андроген 11 β -метил-19-нортестостерон-17 β- додецилкарбонат є безпечним для здорових чоловіків і може стати потенційним ОК. Препарат рекомендували вживати раз на день – так само, як і більшість жіночих ОК. І так само він не набув розповсюдження. Проблема ще й у тому, що тодішнє дослідження включало мало респондентів – всього 12 чоловіків.

З винайденням чоловічих ОК все трохи складніше саме через побічні ефекти, які порушують роботу репродуктивної системи. Також досі є упередження щодо того, хто має більше турбуватися через небажану вагітність – і за замовчуванням це жінки. При тому, що багато чоловіків були б не проти такої контрацепції, дослідження потенційних чоловічих контрацептивів менше фінансують

Як наголошує професорка Ліза Кампо-Енгельштейн з медичного коледжу в Олбані (штат Нью-Йорк, США), ще одна проблема – в довірі жінок до партнерів. У довготривалих стосунках до питання контрацепції підходять більш спокійно, а от у партнері на одну ніч дівчата не настільки впевнені. Та навіть у довгих стосунках теж може спрацьовувати фактор недовіри – і жінки все одно оберуть самостійне піклування про контрацепцію, при цьому будучи впевненими, що незапланованої вагітності не відбудеться.

Все ж поява чоловічих ОК неминуча. Не можна сказати однозначно, чи відбудеться це протягом найближчих десятків років (та вірогідність все ж є). Але прагнення до максимальної рівноправності статей знову піднімає питання в тому числі контрацепції, яка має стати відповідальністю обох партнерів/-ок.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь