Що готувати з цибулі-порею. 7 простих рецептів
Цибуля порей
Відомий лук порей людству ще з давніх-давен. Його активно вживали в їжу та продовжують вживати досі. З плюсів цієї цибулі – вона не така гірка, як інші види цибулі, до того ж при нарізуванні не викликає сліз. Тому з нього можна готувати різні страви навіть для тих людей, які звичайної цибулі на дух не переносять і вважають, що це овоч не для них.
Цибуля порей рецепти
Про те, як приготувати яєчний салат з пореєм та англійський цибульний суп з порею, ми вам уже розповідали, докладніше про це можна почитати тут. Цього разу редактор розділу “Їжа” Маша Сердюк розповідає про те, як приготувати тушкований порей, пасту з пореєм та шпинатом, тарт та киш із пореєм та багато іншого.
Тушений порей з пармезаном
- порей – 6 шт.
- олія – 2 ч. л.
- біле сухе вино – 0,5 чашки
- сіль, перець – за смаком
- тертий пармезан – 2 ст. л.
Цибулю розрізаємо вздовж на половинки, добре промиваємо і підсушуємо паперовими рушниками. Опускаємо в киплячу підсолену воду п’ять хвилин. Дістаємо, даємо стекти воді, викладаємо в нагріту та змащену олією сковороду. Солимо, перчимо. Смажимо на сильному вогні, щоб цибуля підрум’янилася. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму, вливаємо вино і гасимо, доки вино не випарується. Коли рідина не залишиться, посипаємо тертим пармезаном і накриваємо кришкою, щоб сир розплавився.
Тарт з пореєм
- порей – 2 шт.
- бездрожжевое слоеное тесто – 400 г
- сливочное масло – 40 г
- мягкий сыр – 500 г
- соль, перец – по вкусу
Лук-порей нарезаем кольцами, кладем на разогретую сковороду со сливочным маслом, солим, перчим и жарим на среднем огне до мягкости. Затем увеличиваем огонь до максимума и жарим до румяного цвета. Размораживаем тесто, раскатываем в пласт. Выкладываем сыр ровным слоем так, чтобы на тесте осталось место по краям. Сверху выкладываем лук. Края теста подворачиваем бортиками. Ставим в нагретую до 180 градусов духовку на 15−20 минут.
Паста с курицей и пореем
- паста – 200 г
- куряче філе – 1 шт.
- порей – 1 шт.
- жирні вершки – 3 ст. л.
- тертий твердий сир – 1 ст. л.
- вершкове масло – 2 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
Пасту відварюємо до альденте. Куряче філе миємо, нарізаємо невеликими шматочками та викладаємо у нагріту сковороду. Солимо, перчимо, чекаємо, поки м’ясо пустить воду. Потім додаємо вершкове масло і різаний кільцями порей і смажимо все, помішуючи, до рум’яного кольору. Додаємо відварену пасту, заливаємо вершками та залишаємо все це на повільному вогні на дві-три хвилини. Потім додаємо тертий сир і смажимо ще хвилину, помішуючи.
Кіш з пореєм
Для тіста
- борошно – 200 г
- вершкове масло – 125 г
- яйце – 1 шт.
- сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки
- яйце – 3 шт.
- сіль, перець – за смаком
- порей – 2 шт
- вершки 20% – 200 мл
- твердий сир – 150 г
- мелений мускатний горіх – щіпка
- вершкове масло – 2 ст. л.
Готуємо тісто. Змішуємо борошно, що просіяє, яйце, нарізане шматочками холодне вершкове масло і сіль. Замішуємо однорідне тісто. Загортаємо тісто в харчову плівку і забираємо на годину в холодильник. Готуємо заливку: яйця добре збиваємо з вершками, сіллю, перцем та мускатним горіхом.
Порей добре промиваємо під струменем холодної води. Білу частину порею нарізаємо тонкими кільцями. Обсмажуємо цибулю на вершковому маслі до м’якості, остуджуємо. Сир дрібно трьом і змішуємо з|із| цибулею-пореєм, додаємо сіль|соль| і перець за смаком і перемішуємо.
Тісто розгортаємо, викладаємо у форму для запікання, формуючи борти по краях. Проколюємо дно вилкою. Накриваємо пергаментом, поверх нього насипаємо боби або квасолю і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку – це потрібно, щоб бортики пирога не відламалися. Випікаємо киш 15 хвилин, потім видаляємо папір із бобовими. Викладаємо сирно-цибулеву начинку, рівномірно розподіляємо її формою. Заливаємо начинку яєчно-вершковою масою та повертаємо пиріг у духовку ще на хвилин на 20-30. Готовий киш злегка охолоджуємо та витягаємо з форми.
Крем-суп з порея і картоплі
- порей – 2 стебла
- картопля – 3 шт.
- вершкове масло – 2 ст. л.
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- вершки 10% – 150 мл
- сіль, перець – за смаком
- бекон для подачі
У каструлі топимо вершкове масло і обсмажуємо в ньому до м’якості дрібно рубану цибулю. Через пару хвилин додаємо нарізану кільцями цибулю-порей. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо суміш на маленькому вогні на 7-10 хвилин. Потім додаємо порізану маленькими кубиками картопля, заливаємо водою так, щоб вода лише покрила овочі. Додаємо сіль і перець і тушкуємо, поки картопля не стане м’якою. Знімаємо суп із плити, додаємо вершки та збиваємо блендером до однорідності. При подачі прикрасити зеленню і додати дрібно рубаний бекон.
Цибуля порей салати
Маринований порей
-
- порей – 800 г
- яблучний оцет – 100 мл
- вода – 1 л
цукор – 2 ст. л.
- сіль – 0,5 ст. л.
Порей миємо, чистимо і опускаємо в киплячу воду на 3-5 хвилин. Потім дістаємо та викладаємо в миску або банку. Літр води доводимо до кипіння, додаємо цукор, сіль і яблучний оцет. Заливаємо отриманою маринадом цибулю, остуджуємо і ставимо в холодильник щонайменше на ніч.
Порей гриль
- порей – 10 шт.
- олія – 6 ст. л.
- білий винний оцет – 2 ст. л.
- сіль, перець – на смак
У цибулі обрізаємо коріння та трохи верхню частину. Розрізаємо вздовж, добре промиваємо під проточною водою. Опускаємо в каструлю з окропом і варимо пару хвилин, поки не стане м’яким. Дістаємо цибулю, опускаємо в миску з холодною водою і льодом (це потрібно, щоб зберегти яскравий зелений колір). Через пару хвилин дістаємо цибулю з холодної води, промокуємо паперовими рушниками.
У чашці змішуємо рослинну олію, оцет, сіль і перець і поливаємо сумішшю порей так, щоб маринад “укутав” всю цибулю. Викладаємо порей на трохи змащену маслом сковороду-гриль і смажимо з двох боків до “засмаглих” смужок. Якщо у вас немає сковороди-гриль, можна смажити на звичайній – смажимо, доки краї цибулі не почнуть трохи підгоряти. Також таку цибулю можна посмажити на грилі. Потрібно викласти його на решітку і смажити на тліючих вугіллі, поки не почне підрум’янюватися.
Цибуля порей користь
У порої багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, калій, фосфор, кальцій, магній, натрій.
Цибуля-порей корисна при порушеннях травлення, при підвищеному тиску, захворюваннях очей та артриті. Овоч не має протипоказань, але вживати цибулю в сирому вигляді не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки.
Цибуля-порей відноситься до низькокалорійних продуктів (всього 33 калорії в 100 г продукту). Тому його можна радити тим, хто стежить за фігурою та дотримується дієти.
Фото обложки: hellofresh.com.au