Спецпроєкти

Що готувати з цибулі-порею. 7 простих рецептів


Цибуля порей

Відомий лук порей людству ще з давніх-давен. Його активно вживали в їжу та продовжують вживати досі. З плюсів цієї цибулі – вона не така гірка, як інші види цибулі, до того ж при нарізуванні не викликає сліз. Тому з нього можна готувати різні страви навіть для тих людей, які звичайної цибулі на дух не переносять і вважають, що це овоч не для них.

 

Цибуля порей рецепти

Про те, як приготувати яєчний салат з пореєм та англійський цибульний суп з порею, ми вам уже розповідали, докладніше про це можна почитати тут. Цього разу редактор розділу “Їжа” Маша Сердюк розповідає про те, як приготувати тушкований порей, пасту з пореєм та шпинатом, тарт та киш із пореєм та багато іншого.

Тушений порей з пармезаном

Фото: cooking.nytimes.com

  • порей – 6 шт.
  • олія – ​​2 ч. л.
  • біле сухе вино – 0,5 чашки
  • сіль, перець – за смаком
  • тертий пармезан – 2 ст. л.

Цибулю розрізаємо вздовж на половинки, добре промиваємо і підсушуємо паперовими рушниками. Опускаємо в киплячу підсолену воду п’ять хвилин. Дістаємо, даємо стекти воді, викладаємо в нагріту та змащену олією сковороду. Солимо, перчимо. Смажимо на сильному вогні, щоб цибуля підрум’янилася. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму, вливаємо вино і гасимо, доки вино не випарується. Коли рідина не залишиться, посипаємо тертим пармезаном і накриваємо кришкою, щоб сир розплавився.

Тарт з пореєм

Фото: taste.com.au

  • порей – 2 шт.
  • бездрожжевое слоеное тесто  – 400 г
  • сливочное масло – 40 г
  • мягкий сыр – 500 г
  • соль, перец – по вкусу

Лук-порей нарезаем кольцами, кладем на разогретую сковороду со сливочным маслом, солим, перчим и жарим на среднем огне до мягкости. Затем увеличиваем огонь до максимума и жарим до румяного цвета. Размораживаем тесто, раскатываем в пласт. Выкладываем сыр ровным слоем так, чтобы на тесте осталось место по краям. Сверху выкладываем лук. Края теста подворачиваем бортиками. Ставим в нагретую до 180 градусов духовку на 15−20 минут.

Паста с курицей и пореем

Фото: splendidtable.org

  • паста – 200 г
  • куряче філе – 1 шт.
  • порей – 1 шт.
  • жирні вершки – 3 ст. л.
  • тертий твердий сир – 1 ст. л.
  • вершкове масло – 2 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком

Пасту відварюємо до альденте. Куряче філе миємо, нарізаємо невеликими шматочками та викладаємо у нагріту сковороду. Солимо, перчимо, чекаємо, поки м’ясо пустить воду. Потім додаємо вершкове масло і різаний кільцями порей і смажимо все, помішуючи, до рум’яного кольору. Додаємо відварену пасту, заливаємо вершками та залишаємо все це на повільному вогні на дві-три хвилини. Потім додаємо тертий сир і смажимо ще хвилину, помішуючи.

Кіш з пореєм

Фото: bbc.com

Для тіста

  • борошно – 200 г
  • вершкове масло – 125 г
  • яйце – 1 шт.
  • сіль – 0,5 ч. л.

Для начинки

  • яйце – 3 шт.
  • сіль, перець – за смаком
  • порей – 2 шт
  • вершки 20% – 200 мл
  • твердий сир – 150 г
  • мелений мускатний горіх – щіпка
  • вершкове масло – 2 ст. л.

Готуємо тісто. Змішуємо борошно, що просіяє, яйце, нарізане шматочками холодне вершкове масло і сіль. Замішуємо однорідне тісто. Загортаємо тісто в харчову плівку і забираємо на годину в холодильник. Готуємо заливку: яйця добре збиваємо з вершками, сіллю, перцем та мускатним горіхом.

Порей добре промиваємо під струменем холодної води. Білу частину порею нарізаємо тонкими кільцями. Обсмажуємо цибулю на вершковому маслі до м’якості, остуджуємо. Сир дрібно трьом і змішуємо з|із| цибулею-пореєм, додаємо сіль|соль| і перець за смаком і перемішуємо.

Тісто розгортаємо, викладаємо у форму для запікання, формуючи борти по краях. Проколюємо дно вилкою. Накриваємо пергаментом, поверх нього насипаємо боби або квасолю і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку – це потрібно, щоб бортики пирога не відламалися. Випікаємо киш 15 хвилин, потім видаляємо папір із бобовими. Викладаємо сирно-цибулеву начинку, рівномірно розподіляємо її формою. Заливаємо начинку яєчно-вершковою масою та повертаємо пиріг у духовку ще на хвилин на 20-30. Готовий киш злегка охолоджуємо та витягаємо з форми.

Крем-суп з порея і картоплі

Фото: taste.com.au

  • порей – 2 стебла
  • картопля – 3 шт.
  • вершкове масло – 2 ст. л.
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • вершки 10% – 150 мл
  • сіль, перець – за смаком
  • бекон для подачі

У каструлі топимо вершкове масло і обсмажуємо в ньому до м’якості дрібно рубану цибулю. Через пару хвилин додаємо нарізану кільцями цибулю-порей. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо суміш на маленькому вогні на 7-10 хвилин. Потім додаємо порізану маленькими кубиками картопля, заливаємо водою так, щоб вода лише покрила овочі. Додаємо сіль і перець і тушкуємо, поки картопля не стане м’якою. Знімаємо суп із плити, додаємо вершки та збиваємо блендером до однорідності. При подачі прикрасити зеленню і додати дрібно рубаний бекон.

Цибуля порей салати

Маринований порей

Фото: simplyrecipes.com

    • порей – 800 г
    • яблучний оцет – 100 мл 
    • вода – 1 л

цукор – 2 ст. л.

  • сіль – 0,5 ст. л.

 

Порей миємо, чистимо і опускаємо в киплячу воду на 3-5 хвилин. Потім дістаємо та викладаємо в миску або банку. Літр води доводимо до кипіння, додаємо цукор, сіль і яблучний оцет. Заливаємо отриманою маринадом цибулю, остуджуємо і ставимо в холодильник щонайменше на ніч.

Порей гриль

Фото: realfood.tesco.com

  • порей – 10 шт.
  • олія – ​​6 ст. л.
  • білий винний оцет – 2 ст. л.
  • сіль, перець – на смак 

У цибулі обрізаємо коріння та трохи верхню частину. Розрізаємо вздовж, добре промиваємо під проточною водою. Опускаємо в каструлю з окропом і варимо пару хвилин, поки не стане м’яким. Дістаємо цибулю, опускаємо в миску з холодною водою і льодом (це потрібно, щоб зберегти яскравий зелений колір). Через пару хвилин дістаємо цибулю з холодної води, промокуємо паперовими рушниками.

У чашці змішуємо рослинну олію, оцет, сіль і перець і поливаємо сумішшю порей так, щоб маринад “укутав” всю цибулю. Викладаємо порей на трохи змащену маслом сковороду-гриль і смажимо з двох боків до “засмаглих” смужок. Якщо у вас немає сковороди-гриль, можна смажити на звичайній – смажимо, доки краї цибулі не почнуть трохи підгоряти. Також таку цибулю можна посмажити на грилі. Потрібно викласти його на решітку і смажити на тліючих вугіллі, поки не почне підрум’янюватися.

Цибуля порей користь

У порої багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, калій, фосфор, кальцій, магній, натрій.

Цибуля-порей корисна при порушеннях травлення, при підвищеному тиску, захворюваннях очей та артриті. Овоч не має протипоказань, але вживати цибулю в сирому вигляді не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунка та дванадцятипалої кишки.

Цибуля-порей відноситься до низькокалорійних продуктів (всього 33 калорії в 100 г продукту). Тому його можна радити тим, хто стежить за фігурою та дотримується дієти.

Фото обложки: hellofresh.com.au

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь