Спецпроєкти

Що треба знати про Кріса Лібінга перед його виступом у Києві


У Києві зіграє сет Кріс Лібінг (Chris Liebing) – німецький діджей, музикант і радіоведучий. У суботу, 3 липня, він виступить у «Куренях» на Парковій дорозі, 4.

Розповідаємо, хто це такий і що варто знати про нього перед тим, як відвідати його виступ, та чому взагалі варто послухати його мікси в перший липневий вікенд.

Піонер важкого техно

Свою кар’єру Кріс розпочав у 1990-му та за три десятки років встиг побути резидентом франкфуртського клубу Omen і зіграти на легендарних рейвах на кшталт Mayday, Loveparade та I Love Techno.

За останні десять років цей проповідник важкого й трохи похмурого саунду перетворився на дійсно культового персонажа у світі електронної музики. Він відзначився на берлінському Love Parade, брав участь у Harthouse 100 Club Tour, здобув титул найкращого діджея Німеччини та добряче розгойдав Європу потужними релізами свого лейблу CLR.

Кріс Лібінг. Дитячі мрії

Найцікавіше, що музикантом Кріс бути не хотів, бо мріяв про кар’єру пілота. Ба більше, навіть пройшов курс навчання й успішно склав випускні іспити. Але потім щось пішло не так: із середини дев’яностих ім’я Кріса асоціюється не з літаками, а лише зі швидким і важким, майже індустріальним техно.

Стати діджеєм спало йому на думку, коли він почав відвідувати клуби: Кріс часто звертав увагу на людей і на музику, під яку вони танцюють. У деяких ситуаціях йому здавалося, що в той чи інший момент було б доречно поставити зовсім інший трек. І вже на початку 90-х він почав виступати в клубах, граючи хіп-хоп і соул. Оскільки на початку кар’єри Лібінг зовсім не вмів міксувати, він приходив у клуб у неробочий час і тренувався зводити композиції. Так він «відполірував» свої навички до блиску й позбавляв себе музичної безграмотності.

Батько шранцу

Окрім того, Кріса називають батьком шранцу – музичного жанру, який є підвидом хард-техно (здебільшого німецького). Саме слово schranz у перекладі з німецької означає злиття інших двох слів – schreien (кричати) і tanzen (танцювати). Це слово у 1994-му вигадав Кріс Лібінг, коли намагався описати музику зі швидким темпом, а також важким, мінімалістичним і переважно монотонним звучанням, побудованому на басовитих ударних, гучних перкусіях і рваних зациклених синтетичних шумах.

Після вкрай успішної серії платівок The Real Schranz, записаних Лібінгом у 1999-му, шранц міцно зайняв свою нішу в електронній танцювальній музиці. Як доказ цього можна привести величезну кількість комерційно-орієнтованих CD-компіляцій зі звучними назвами на кшталт Schranzwerk, Schranz, Schranz Total, Schranz Tanz, Mega Schranz тощо.

Легенда німецького техно

Нині Лібінг є живим уособленням німецької школи техно в усій своїй пульсуючій брутальній красі. Наразі Лібінг веде власне чотиригодинне радіошоу на німецькій хвилі Evosonic Radio, а також випускає платівки на лейблах SOAP Records, Touch Tone recordings, Energy Industries і Fine Audio Recordings.

На сьогодні Лібінга можна назвати одним із найбільш затребуваних представників техно-сцени: його турне налічує до ста виступів на рік, а ремікси в нього замовляють Moby, Depeche Mode та Goldfrapp.

У суботу, 3 липня 2021 року, Кріс Лібінг зіграє у «Куренях» свої найкращі треки.

Нагадаємо, що «Курені» розташовані за адресою Паркова дорога, 4.
Квитки доступні на сайті: https://kureni.com

Раніше ми писали, що в центрі столиці на зелених схилах, де розташовані «Курені», відкривають локацію «Пой сюди», де відбудеться серія безплатних концертів українських музикантів.

Наше відео, яке може сподобатись:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь