Буряк – чим корисний і як його смачно приготувати
Буряк
Буряк — рід трав’янистих рослин родини амарантові, який зустрічається на всіх континентах, окрім Антарктиди.
Найвідомішим пє буряк звичайний (Beta vulgaris) із кількома сортами. Серед них – буряк столовий, цукровий буряк, буряк кормовий, мангольд. Саме з таких сортів буряків ми готуємо смачні страви до нашого столу, зокрема наваристий борщик чи бурякові оладки.
Скільки варити буряк
Буряк вариться в залежності від розміру та стану – якщо ви кидаєте цілу бурячину і дрібно нарізану (наприклад, до супу), час буде зовсім різним. Цілий буряк може варитися до пів години чи більше, нарізаний – хвилин 20, натертий – ще менше.
От рецепти з вареним буряком, які варто спробувати:
- буряк – 2 шт.
- картопля – 2 шт.
- вода – 800 мл
- вершки – 50 мл
- тертий корінь імбиру – 1 ст. л.
- вершкове масло – 1 ст. л.
- сухі трави – 1 ч. л.
- коріандр – 1 ч. л.
- сіль, перець – за смаком
Каструлю із водою ставимо на вогонь і доводимо воду до кипіння. Буряк і картопля миємо та чистимо. Ріжемо овочі кубиками так, аби буряк був нарізаний удвічі дрібніше за картоплю – так овочі приготуються одночасно. Кладемо картоплю й буряк у воду і варимо до м’якості. На сковороді розігріваємо олію, кладемо на неї роздавлені насіння коріандру і ароматизуємо олію на невеликому вогні одну хвилину. Потім додаємо корінь імбиру і тушкуємо ще хвилину. Додаємо вміст сковорідки до овочів у каструлі та варимо все разом 2-3 хвилини. Подрібнюємо суп блендером і повертаємо на мінімальний вогонь. Додаємо сіль, перець і суху зелень. Вливаємо вершки, перемішуємо і доводимо до кипіння.
Буряковий хумус
- нут – 200 г
- буряк – 1-2 шт.
- часник – 2-3 зубчики
- кунжутна паста тахіні – 4 ст. л.
- кунжутне масло – 3-4 ст. л.
- лимонний сік – 3 ст. л.
- кмин – щіпка
- сіль, перець, інші приправи – за смаком
Нут заливаємо на ніч холодною питною водою у пропорції 1: 3. Зливаємо воду, промиваємо боби і відварюємо у свіжій воді приблизно годину. Нутовий відвар зливаємо в окремий посуд. Якщо є можливість, руками знімаємо шкірку з бобів для ніжної й однорідної текстури хумусу.
Буряк добре миємо за допомогою щітки та відварюємо у шкірці до м’якості. Чекаємо, поки нут і буряк вистигнуть. Буряк чистимо від шкірки і нарізаємо великими кубиками. Кладемо буряк і нут в чашу блендера, додаємо лимонний сік, кунжутне масло, часник, сіль, кмин і трохи нутового відвару. Збиваємо блендером на максимальній потужності до однорідності. Слідом додаємо тахіні та ще раз подрібнюємо. За бажанням розбавляємо хумус відваром, маслом або кунжутною пастою, аби отримати потрібну нам консистенцію. Перед подачею відправляємо у холодильник на 1-2 години.
Карпаччо з буряка
- буряк
- бальзамічний оцет
- олія
- сіль, перець
Буряк запікаємо до м’якості. Даємо вистигнути, потім чистимо та нарізаємо тоненькими кільцями. Викладаємо на тарілку, додаємо дрібку солі й перцю, збризкуємо бальзамічним оцтом та олією. За бажанням, при подачі можна додати м’якого сиру та зелені.
Маринований буряк на зиму
- буряк – 500 г
- цибуля – 1 шт. (середня)
Маринад
- вода – 350 мл
- оцет – 150 мл
- сіль – 1 ч. л.
- лавровий листок – 1-2 шт.
- запашний перець горошком – 5 шт.
- чорний перець горошком – 3-5 шт.
- гвоздика – 1 шт.
- цукор – 5 ст. л.
Буряк миємо та разом зі шкіркою запікаємо у духовці (можна відварити у воді або приготувати на пару). Коли буде готовий, обдаємо холодною водою, чистимо від шкірки та ріжемо шматочками. Цибулю чистимо та ріжемо тонкими півкільцями. Складаємо овочі в банку, чергуючи їх між собою: шар буряка, шар цибулі тощо. Для маринаду змішати всі складові, закип’ятити, охолодити й залити цим відваром буряк. Поставити у холодильник мінімум на добу.
Запекти буряк в духовці
- буряк – 2 шт.
- олія – 2 ст. л.
- морська сіль – за смаком
- спеції та трави – за бажанням
Духовку розігріваємо до 200 градусів. Буряк чистимо та ріжемо тонкими скибочками. Змішуємо буряк з оливковою олією та сіллю. Викладаємо на деко в один шар. Випікаємо 15-20 хвилин. Чекаємо поки вистигне та подаємо з улюбленим соусом.
Буряковий кекс
- буряк – 2 шт. (середні)
- яйця – 2 шт.
- цукор – 200 г
- борошно – 250 г
- розпушувач – 1 ч. л.
- олія – 130 мл
- какао – 1 ст. л.
- кориця – 1 ч. л.
- кардамон, гвоздика й імбир – дрібка
- ванільний екстракт – 1 ч. л.
Буряк запікаємо у духовці, даємо вистигнути. Чистимо та подрібнюємо блендером. Додаємо цукор і добре перемішуємо. Потім, помішуючи, додаємо яйця. Слідом вливаємо олію та знову перемішуємо. Наприкінці додаємо просіяне борошно, розпушувач і прянощі. Готове тісто виливаємо у змащену олією форму (діаметром 22-24 см). Ставимо у нагріту до 180 градусів духовку та запікаємо 30-40 хвилин.
Буряк користь
Буряк – доволі дієтична страва, тож не дивно, що його можуть порадити людям з зайвою вагою. Це овоч містить ліпотропну речовина бетаїн, яке регулює жировий обмін, перешкоджає жировій інфільтрації печінки і підвищення кров’яного тиску.
Буряковий бетаїн однаково корисний і у свіжовичавленому соку, і в гарячому борщі. Вживається при ожирінні, захворюваннях печінки.
Як швидко зварити буряк
Кладемо митий буряк в емальовану каструлю, заливаємо окропом повністю. Доводимо до кипіння і чекаємо ще пів години, потім зливаємо воду та ставимо під струмінь холодної. Буряк охолоджується під водою приблизно 10-15 хвилин. Такий різкий температурний перепад дасть нам готовий буряк.