Спецпроєкти

Еволюція штучного інтелекту досягла критичного моменту – заява вчених


Міжнародна група експертів під керівництвом Університету Брауна заявила, що еволюція штучного інтелекту досягла критичного моменту.

Свій звіт про ШІ вони опублікували на сайті університету.

Що не так зі штучним інтелектом?

Звіт підготувала група експертів з інформатики, державної політики, психології, соціології та інших дисциплін.

На думку вчених, штучний інтелект сильно зачіпає життя людей. Зокрема:

  • штучний інтелект допомагає нам вибрати фільм або серіал, складає плейлист із музикою, допомагає в постановці медичного діагнозу.

Водночас виникає таке явище як алгоритмічна дискримінація. Наприклад, коли штучний інтелект назвав відео з білим та темношкірими чоловіками як відео з приматами, хоча їх там насправді не було.

Також ШІ використовують для навмисного обману людей. Наприклад, створюють підроблені зображення та відео, які використовуються для поширення дезінформації або шкодять репутації людей, або онлайн-боти – для маніпулювання громадською думкою.

Експертна група заявляє, що штучний інтелект потрібно взяти під контроль. Уряди й наукові товариства повинні взяти на себе відповідальність за те, що ШІ розвивався на благо людства, а не проти нього.

Задля контролю ШІ вчені-інформатики повинні працювати з представниками соціальних наук і права.

Невже ШІ – це так погано?

Ми можемо навіть не помічати присутність ШІ у нашому житті. Він є й тоді, коли ми розблоковуємо телефон, коли працює Siri, коли складаються в колекцію фотографії та відео.

В інтерв’ю виданню TIME генеральний директор Apple Тім Кук сказав, що штучний інтелектнайцікавіша технологія нашого часу.

За словами Кука, ШІ є скрізь і має широкий потенціал для покращення нашого життя. Проте наголосив, що основною проблемою штучного інтелекту є конфіденційність.

У звіті експертної групи також додають, що технології на основі штучного інтелекту навчилися розпізнавати слова, як їх використовувати граматично, як змінюється їхнє значення у різних контекстах. Деякі із цих технологій тепер здатні створювати оригінальний текст, який важко відрізнити від того, який створила людина.

ШІ допомагає діагностувати рак із більшою точністю, розуміти геном людини та прискорити відкриття нових фармацевтичних препаратів.

Штучний інтелект використовують у різних галузях, і мистецтво не стало винятком. Наприклад, нещодавно ШІ дописав десяту симфонію Бетховена. Її вже встигли зіграти музиканти з оркестру Nexus.

Також ШІ відновив обрізані 300 років тому частини полотна Рембрандта «Нічна варта». Тепер можна побачити, який вигляд вона мала, коли її написав художник.

Висновки

Експертна група зазначає, що не будує антиутопічного сценарію, де суперінтелектуальні машини захоплюють світ. Реальна небезпека ШІ тонша, але не менш тривожна.

Проблеми конфіденційності, вторгнення ШІ у життя людини та інше, про що ми розповідали вище, ймовірно, стануть поширенішими. Але вчені заявляють, що вже є галузі, які працюють зі ШІ та серйозно сприймають ці небезпеки. Тому експерти активно шукають допомоги й співпрацюють зі спеціалістами в галузі психології, державної політики, права та інших, щоб дослідити шляхи їхнього розв’язання.

«Зараз у нас є люди, які працюють у різних галузях, які вважають експертними в роботі штучного інтелекту. Це позитивна тенденція», – додає професор інформатики Майкл Літтман.

Що почитати про штучний інтелект?

Ось добірка наших матеріалів про штучний інтелект, які можуть вас зацікавити:

Коли штучний інтелект виходив з-під контролю: найцікавіші випадки.

Штучний інтелект, який ми не помічаємо.

Чи може штучний інтелект малювати краще за Да Вінчі та знімати кіно як Вуді Аллен?

Програми, які жартують про колишніх та поповнюють сексуальний лексикон: добірка дивних чат-ботів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь