Спецпроєкти

Різниця між пастою і макаронами


Чому італійці не товстіють від пасти болоньєзе, в той час як ми ростемо як на дріжджах від макаронів по-флотськи? Редактор розділу «Їжа» Маша Сердюк відповідає на це питання, а також пояснює, чому не варто плутати пасту і макарони.

Різниця між пастою і макаронами

Паста і макарони – в чому різниця? Вся справа в складі.

Паста, що, як відомо, прийшла до нас з Італії, готується виключно з твердих сортів пшениці. Таке борошно багате на клейковину і містить мінімальну кількість крохмалю. Ці продукти легко засвоюються організмом, і, відповідно, від них не товстішають. Саме тому італійці виглядають вельми стрункими за нескінченного поїдання спагетті, лазаньї, тальятелле і інших видів пасти.

Різниця пасти і макаронів в тому, що останні готують з м’якого склоподібного борошна, яке, як правило, відрізняється нижчою ціною. Вироби з такого борошна швидко злипаються і жодної харчової цінності організму не приносять.

Справедливості заради варто відзначити, що багато виробників зараз поєднують звичайну пшеницю з твердими сортами, намагаючись таким чином хоч якось поліпшити якість макаронів. Однак користі від цього мало. Користі від такого продукту жодної: вага ти набираєш так само, як після шматка нарізної батона з маслом і варенням, а самі макарони злипаються, як пельмені, забуті в каструлі на невеликому вогні.

Як відрізнити пасту від макаронів

Читайте інформацію на упаковці. У складі повинні бути вказані тільки вода і борошно, приготоване з твердих сортів пшениці (Durum Semolina). І все, більше нічого. Жодних добавок або змішаних сортів пшениці.

Дивіться на колір. Правильна, якісна паста з твердих сортів пшениці має приємний жовтувато-золотистий колір. Виняток становлять лише види пасти з різними добавками (чорні – з чорнилом каракатиці, зелені – зі шпинатом, червоні – з паприкою, яскраво-жовті – з яйцем). Якщо ви бачите в пачці фігурки блідого, майже білого або сірого кольору – краще поверніть її на полицю.

Як правильно приготувати пасту

Найпопулярнішим варіантом приготування пасти в усьому світі вважається варіння до стану «аль денте», коли серединка пасти зберігає невелику твердість. До готовності пасту доводять вже на сковороді з якимось соусом.

Одним з головних секретів приготування правильної пасти є посуд великих обсягів. Об’ємні каструлі допомагають макаронам не злипатися. Деякі господині для цих цілей додають в воду оливкову олію. Однак італійські шеф-кухарі цього робити не радять, бо через це погіршується взаємодія пасти з соусом.

Ще один секрет приготування полягає в тому, що пасту не потрібно промивати після варіння: ця проста процедура здатна вбити смак навіть найкращого виробу.

Основні дії для приготування правильної пасти

  • Заповнити каструлю водою потрібно з розрахунку один літр на кожні 100 грамів сухого продукту.
  • Довести до кипіння, після чого додати в киплячу воду сіль з розрахунку одна столова ложка без гірки на літр води.
  • Опустити в киплячу воду суху пасту і добре розмішати – щоб паста не прилипла до дна каструлі і не злиплася між собою.
  • Свіжа паста вариться до готовності 3-5 хвилин, суха паста з твердої пшениці готується від шести до п’ятнадцяти хвилин в залежності від товщини.
  • За одну хвилину до закінчення повного часу приготування потрібно витягти шматочок і перевірити його на готовність. Якщо в серединці розламаною пасти можна побачити тоненьку білу точку або лінію, значить, вона готова аль денте.
  • Готову пасту потрібно швидко відкинути на друшляк, перемішати з соусом, після чого відразу подавати до столу.

Рецепти пасти можна подивитися тут.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь