Спецпроєкти

Прошуто: із чим краще їсти та як приготувати в домашніх умовах


Прошуто та його вишуканий смак знайомий гурманам в усьому світі. Редакція bit.ua розібралася, які бувають види м’яса, чим відрізняється прошуто від хамону та як приготувати його в домашніх умовах.

Що таке прошуто, де та як його роблять?

Це італійське слово, що позначає сиру шинку.

У кожному регіоні й провінції Італії є своя особлива шинка. Кожна з них відрізняється певним методом виробництва, зокрема сушінням на повітрі, ретельним відбором м’яса, а також особливими методами використання спецій і різним часом дозрівання.

У прошуто є два основних види: крудо й котто. Різниця – у способі приготування. Щоб отримати прошуто крудо, сирий окіст потрібно рясно обсипати сіллю й висушити на вітрі та сонці. Прошуто котто – це спочатку відварена, а потім вже в’ялена свинина.

В Італії прошуто зазвичай називають якраз те, що виходить із сирого окосту.

Інші види м’яса:

  • ді Парма;
  • ді Сан-Даніеле;
  • ді Модена;
  • Венето;
  • ді Карпенья;
  • Тоскано;
  • Крудо ді Кунео.

Як подавати прошуто?

Подавайте на блюді антипасто з вершковими сирами, свіжими фруктами та квітковим білим вином. Ще можна обгортати тонкими скибочками м’яса хлібні палички (грісіни) і подавати зі свіжою динею.

Чим відрізняється від хамону?

Хамон родом з Іспанії, а прошуто – з Італії. Хамон виготовляють з особливої ​​породи свиней, які дотримуються певної ​​дієти, і зазвичай він витримується довше. Це надає готовому м’ясу сухіший смак і своєрідний приємний аромат.

Прошуто виготовляють із простіших свиней або навіть кнурів, які дотримуються менш суворої дієти. М’ясо має м’який солонуватий смак.

Як приготувати в домашніх умовах?

У домашніх умовах приготувати цей вид шинки досить важко, адже шинка вимагає особливих умов витримки й займає дуже багато місця, виділяє аромати. Ми знайшли найпростіший рецепт, яким і поділимося з вами.

  • Візьміть цілу свинячу ніжку, яку потрібно нарізати до розміру, типового для прошуто (10 кг, необроблена).
  • Потім – найважливіша частина – правильне засолювання шинки. Використовувати тільки велику й дрібну морську сіль. Кількість солі – це питання відчуття й досвіду: якщо її буде занадто мало – шинка зіпсується, якщо багато – типовий солодкуватий смак буде втрачено.
  • За три тижні сіль повинна дістатися серцевини шинки.
  • Тільки після цього починається власне дозрівання, яке триватиме не менш ніж 12 місяців.
  • Прошуто потрібно повісити в темне й прохолодне місце, періодично провітрюючи.

Як правильно зберігати прошуто?

Без кісток і у вакуумному пакунку воно може зберігатися в холодильнику до трьох місяців; після того, як його вилучили з пакунка й розрізали – приблизно місяць.

Виробники також радять накривати поверхню розділу шинки харчовою плівкою для захисту від окислення. Температура повинна бути не вище від 10 °C.

Калорійність і користь

У таблиці – середні значення харчової цінності вуглеводів, жирів і білків для 100 г:

  • корисні вуглеводи – 0,5 г;
  • жири – 15,5 г;
  • білки – 27,5 г;
  • калорійність – 250 ккал.

Високий вміст вітамінів у м’ясі (особливо вітамінів B1, B6, B12) дозволяє покрити більшу частину рекомендованої добової потреби.

Завдяки поживній цінності є фірмовим продуктом для дітей, спортсменів і людей літнього віку. М’ясо легко засвоюється через високий вміст білка й цінних амінокислот.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь