Прошуто: із чим краще їсти та як приготувати в домашніх умовах
Прошуто та його вишуканий смак знайомий гурманам в усьому світі. Редакція bit.ua розібралася, які бувають види м’яса, чим відрізняється прошуто від хамону та як приготувати його в домашніх умовах.
Що таке прошуто, де та як його роблять?
Це італійське слово, що позначає сиру шинку.
У кожному регіоні й провінції Італії є своя особлива шинка. Кожна з них відрізняється певним методом виробництва, зокрема сушінням на повітрі, ретельним відбором м’яса, а також особливими методами використання спецій і різним часом дозрівання.
У прошуто є два основних види: крудо й котто. Різниця – у способі приготування. Щоб отримати прошуто крудо, сирий окіст потрібно рясно обсипати сіллю й висушити на вітрі та сонці. Прошуто котто – це спочатку відварена, а потім вже в’ялена свинина.
В Італії прошуто зазвичай називають якраз те, що виходить із сирого окосту.
Інші види м’яса:
- ді Парма;
- ді Сан-Даніеле;
- ді Модена;
- Венето;
- ді Карпенья;
- Тоскано;
- Крудо ді Кунео.
Як подавати прошуто?
Подавайте на блюді антипасто з вершковими сирами, свіжими фруктами та квітковим білим вином. Ще можна обгортати тонкими скибочками м’яса хлібні палички (грісіни) і подавати зі свіжою динею.
Чим відрізняється від хамону?
Хамон родом з Іспанії, а прошуто – з Італії. Хамон виготовляють з особливої породи свиней, які дотримуються певної дієти, і зазвичай він витримується довше. Це надає готовому м’ясу сухіший смак і своєрідний приємний аромат.
Прошуто виготовляють із простіших свиней або навіть кнурів, які дотримуються менш суворої дієти. М’ясо має м’який солонуватий смак.
Як приготувати в домашніх умовах?
У домашніх умовах приготувати цей вид шинки досить важко, адже шинка вимагає особливих умов витримки й займає дуже багато місця, виділяє аромати. Ми знайшли найпростіший рецепт, яким і поділимося з вами.
- Візьміть цілу свинячу ніжку, яку потрібно нарізати до розміру, типового для прошуто (10 кг, необроблена).
- Потім – найважливіша частина – правильне засолювання шинки. Використовувати тільки велику й дрібну морську сіль. Кількість солі – це питання відчуття й досвіду: якщо її буде занадто мало – шинка зіпсується, якщо багато – типовий солодкуватий смак буде втрачено.
- За три тижні сіль повинна дістатися серцевини шинки.
- Тільки після цього починається власне дозрівання, яке триватиме не менш ніж 12 місяців.
- Прошуто потрібно повісити в темне й прохолодне місце, періодично провітрюючи.
Як правильно зберігати прошуто?
Без кісток і у вакуумному пакунку воно може зберігатися в холодильнику до трьох місяців; після того, як його вилучили з пакунка й розрізали – приблизно місяць.
Виробники також радять накривати поверхню розділу шинки харчовою плівкою для захисту від окислення. Температура повинна бути не вище від 10 °C.
Калорійність і користь
У таблиці – середні значення харчової цінності вуглеводів, жирів і білків для 100 г:
- корисні вуглеводи – 0,5 г;
- жири – 15,5 г;
- білки – 27,5 г;
- калорійність – 250 ккал.
Високий вміст вітамінів у м’ясі (особливо вітамінів B1, B6, B12) дозволяє покрити більшу частину рекомендованої добової потреби.
Завдяки поживній цінності є фірмовим продуктом для дітей, спортсменів і людей літнього віку. М’ясо легко засвоюється через високий вміст білка й цінних амінокислот.