Спецпроєкти

Українські Мальдіви: ТОП-4 неймовірних місць для пляжного відпочинку


Порівняння українських водойм, кар’єрів і островів з усіма улюбленими Мальдівами стало звичним явищем. Українські «Мальдіви» існують в Херсонські області – острів Джарилгач, в Чернігівській області – Голубі озера, в Дніпрі – Вільногірський кар’єр і також у Вінницькій області – Черепашинецький кар’єр. Всі вони мають неповторну історію, деякі утворились самі, іншим допомогли машини для видобутку корисних копалин чи піску. Але всі вони неймовірно красиві. Редакція bit.ua зібрала список місць, які українці назвали локальними Мальдівами.

Острів Джарилгач – Українські Мальдіви

Там немає бамбукових бунгало і не ростуть кокосові пальми, але загалом – схожість є. В Україні також є красиві острови з білосніжним піском. В сонячну погоду бірюзове і прозоре море в Херсонській області. Варто пошукати Українські Мальдіви на Джарилгачі – одному із найбільших за площею і другим за довжиною островом в Україні. Хоч і офіційно острів не є заселеним, все ж багата природа, унікальний клімат, білосніжні піски та чиста тепла вода манять в сезон відпусток сюди тисячі людей.

Джарилгач

Зараз елементи місцевості – піщані дюни (в деяких місцях – порослі чагарником), лимани, піщані коси. Залив протяжністю 7 км відділяє Джарилгач від Скадовська. На острів «Українські Мальдіви» можна потрапити на кораблі, яхті чи скористатись катамараном. Протяжність острова – близько 42 км, широта – 4,6 км. Більша частина цієї зони знаходиться нижче рівня моря. Середня температура влітку тримається 22-24 С, що сприяє привабливості цих українських Мальдів на Херсонщині для туристів і відпочивальників.

Джарилгач

Українські Мальдіви – острів Джарилгач – згадується в працях багатьох античних авторів, а міт про створення коси Джарилгач, яка з’єднує острів з берегом, доводить, що він існував у часи Троянської війни. Деякі вчені допускають, що той острів, на якому Одіссей і його люди були захоплені однооким великим циклопом, якраз і є Джарилгач. Немає іншого острова в північній частині Чорного моря, де, як відомо, могли б відбуватися ці події. А що стосується лісу, якого більше не існує на острові, то з турецької «Джарилгач» перекладається як випалені або згорівші дерева.

Гранітний кар’єр з голубою водою у Вінницькій області

Наступна точка неймовірної краси – Черепашинецький кар’єр. Це озеро в селі Черепашинці Калинівського району Вінницької області. За незвичний для України голубий колір води озера і місцевості навколо, отримали народну назву «Українські Мальдіви в Вінниці». Як місцеві жителі з обласного центру – Вінниці, найближчих сіл і містечок, так і приїжджі з інших областей, обожнюють відпочинок на озері українських Мальдів.

Це водойма штучного походження. Раніше на цьому місці був гранітний кар’єр. Його закрили ще в середині 90-х. Після зупинки розробки кар’єру, він поступово почав наповнюватись водою, з плином часу утворилося озеро. Особливу популярність це місце відпочинку набрало після серії сюжетів по телебаченню. Дістатись до Черепашинецького кар’єру можна як на власному авто, так і автобусом. Гірські, скелясті береги та хвойний ліс створюють тут пейзажі неймовірної краси. І здається, що ти плаваєш десь в далеких теплих краях.

За походженням озеро – гранітне. Проте тут є пологий пляж, а десь у воді виглядають рештки старої затопленої дороги. Кожного року води стає дедалі більше. Про це свідчать і дерева, які росли на березі, але вже практично пішли під воду і доповнюють атмосферу оазису українських Мальдів у Вінницькій області. За історичними даними глибина кар’єру досягає 100 метрів. Видимість у воді коливається від 2 до 5 метрів. В сонячний день можна помітити предмети на глибині до двох метрів, або як плаває риба.

Голубі озера серед лісового масиву Чернігівської області

Колись відомі лише місцевим жителям, сьогодні ці озера у лісі стали популярними далеко за межами Чернігівщини. Останнім часом журналісти дедалі частіше називають їх «Українськими Мальдівами в Чернігівській області». Порівняння, можливо, і не дуже вдале (адже це – не острови зовсім), однак цілком точно описують красу, враховуючи дивовижну енергетику цих місць. Мова йде про унікальні Голубі озера, розташовані в Ріпкинському районі Чернігівської області.

Коли народ назвав Українськими Мальдівами озера в сосновому лісі під селом Олешня, важко сказати. Якби їх називали географи чи ще якісь дослідники, можливо, назва була б іншою. Але вона б точно враховувала казкові особливості цих водойм – різницю в кольорах. Адже протягом останніх років голубим було лише найбільше із трьох відомих тут озер. І всі вони змінювали колір.

Велике озеро має площу 25 га і глибину до 18 м. Друге за розмірами озеро чарувало своїм зеленим кольором, а третє – найменше – знаходиться поруч із залізничною станцією Грибова Рудня, як правило раніше виглядало сірим, як звичайний сільський ставок.

Українські мальдіви

На сьогодні ж всі озера цих Українських Мальдів – зелені та часом навіть бірюзові, як море за хорошої погоди, і відрізняються лише відтінками. Маленьке озеро значно покращало на вигляд – із сірого перетворилось в темно-зелене. А ось велике озеро українських Мальдів втратило свій лазурний відтінок – і це засмучує. Донедавна у цих краях, в 6 км від великого озера, була ще одна така ж велична водойма. Розповідають, що зовсім недавно озеро зникло – його осушили для відновлення видобутку кварцового піску, який використовується для виготовлення скла.

Шкода, звичайно, але якби не промисловий видобуток, то цих прекрасних водойм взагалі б не було. Річ у тому, що українські Мальдіви в Чернігівській області – це заповнені підземними джерелами колишні кар’єри кварцового піску. Саме тому вода в них кришталево чиста і прозора, що так і відповідає назві «Українські Мальдіви». А ще стверджують, що вона цілюща для людей з проблемами опорно-рухового апарату і шкіри.

Білосніжний пісок і кришталево чиста вода в Вільногірську

Біла тиша на індустріальних українських Мальдівах. Неосяжні піщані дюни із яких де-не-де пробивається щільна засухостійка рослинність. Якщо показати комусь картинку з твердженням, що це знаходиться в Україні, то першим на гадку приходять Олешківські піски.

Але, як виявилось, не лише там є таке багатство. Є ще мінімум кілька місць, які виглядають як пустеля в Україні. Одне із них знаходиться в Дніпровській області.

Вільногірський кар’єр

Вільногірський кар’єр, чи як раніше називали цю територію місцеві жителі – «Українські Мальдіви у Вільногірську», розташовані біля міста Вільногірськ в Дніпровській області.

Мальовничий пляж «Українських Мальдів» має техногенне походження – це кар’єр, де відкритим способом добувають руду рідкісних металів. Цей кар’єр було створено в середині ХХ століття і дотепер там частково ведуться роботи. В 1961 році тут видобували корисні копалини, в результаті чого утворились масивні дюни.

Однак окрема частина відкрита для відпочивальників.

Вода в озері українських Мальдів дуже чиста, бірюзова, а на березі – білий і дуже мілкий пісок, тому будьте готові здивуватись красі місцевих пейзажів. Чиста вода із підземних джерел наповнила штучно утворену яму, тому водойма здається такою голубою. До слова, вода тут ніколи не цвіте. Красивий відтінок воді також додає білизна піску на дні, який став таким в результаті промислової обробки.

Дістатись до українських Мальдів Дніпра не проблема, в тому числі це можливо з обласного центру, тому що поруч ходить електричка сполученням «П’ятихатки–Дніпро». Виходити варто не в самому Вільногірську, а на сусідній зупинці «104 км», а від неї йти до водойми в рази менше.

Багатьох лякає твердження, що в цьому місці високі показники радіоактивності. Але датчик показує норму – 18-20 мікрорентген/година, а завдяки природному відновленню тут давно водиться риба і відпочинок на Українських Мальдівах обов’язково Вам сподобається.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь