Спецпроєкти

Окрім «Крику» та «Жахів на вулиці В’язів»: не найбанальніші фільми жахів до Хеловіну


Зібрали фільми жахів, варті уваги – від 90-х і до сьогодні.

Фільми жахів, які вибирає редакція bit.ua

Короткі моменти / Cutting Moments 

Режисер: Дуглас Бак
Рік: 1997

У нашу добірку потрапила старенька короткометражка, яку вже мало хто пам’ятає. Сюжет переказувати немає сенсу, адже з великою ймовірністю проспойлеримо вам усі 15 хвилин хронометражу.

Якщо коротко й без спойлерів: це історія родини, яка переживає велику кризу в стосунках; пару, яка не знає, чи можливо подолати холод між ними, і врешті йде на радикальні вчинки. 

Кінець передбачено доволі мерзенний – але на те це й фільм жахів, врешті-решт.

«Хеловін 2007» (2007) / Halloween

Режисер: Роб Зомбі
Рік: 2007

Ні, оригінальний «Хеловін» ми б радити вам не стали – навіть якщо ви його не бачили, з великою ймовірністю чули мільйон разів. Редакція bit.ua переглянула всі римейки «Хеловіну» й одностайно вибрала найкращою (після оригіналу) стрічку Роба Зомбі. 

У чому її особливість? Нарешті ми дізнаємося про дитинство Майка Маєрса – до того, як він наважився на перше вбивство. Майк розкривається як звичайна дитина, яка має проблеми з батьками й у школі – і вже поступово перетворюється на монстра, який не викликає жодного співчуття.

Це далеко не найінтелектуальніший фільм жахів із тих, які ви колись бачили – та далеко не найгірший. Роб Зомбі з повагою поставився до оригінального фільму та своєю версію його доволі вдало, на нашу думку, доповнив – тож сміливо можемо радити до перегляду.

Бабадук / The Babadook

Режисерка: Дженніфер Кент
Рік: 2014

Шестирічний Сем, який ніколи не бачив батька – той загинув у день його народження – дико боїться монстра. Він майструє зброю, щоб боротися з чудовиськом, і заражає страхом свою матір Амелію. Врешті-решт після черги моторошних подій маленька родина стикається з монстром наживо й пробує дати йому відсіч.

Момент, коли дитячі страхи знаходять реальне втілення, переслідуючи й хлопчика, і його маму, пробуджує страшні спогади про власне дитинство.

Тиша / Hush

Режисер: Майк Фленаган
Рік: 2016

Малобюджетний фільм жахів, у якому мінімум скримерів – утім, він може налякати вас до біса. 

За сюжетом молода письменниця Медді Янг, яка з 13 років не чує й не може розмовляти, усамітнюється в будинку в лісі та пише свій роман. Медді переслідує вбивця, який розуміє її слабкість і користується цим. Письменниці залишається грати у схованки, не маючи змоги покликати на допомогу та почути кроки людини, яка хоче її вбити.

Неоновий демон / The Neon Demon

Режисер: Ніколас Віндінг Рефн
Рік: 2016

Останніми роками тему конвенційної краси та зворотного боку модельного бізнесу порушують усе частіше. У стрічці йдеться про модельний шлях юної Джессі, яка доволі швидко завойовує серця іменитих фотографів і дизайнерів. Дівчина зводить із розуму своєю природною красою, а колеги за цехом їй відверто заздрять та бояться, що юна провінціалка відбере в них роботу. Врешті успіх Джессі стає її прокляттям.

Екстаз / Climax

Режисер: Гаспар Ное
Рік: 2018

Неонові спалахи, розпалені тіла, танці, алкоголь і божевілля, яке в певний момент стає всеосяжним – приблизно так можна коротко описати стрічку Ное.

Фільм жахів, як казав сам режисер, заснований на реальних подіях: Ное часто споглядав, як на вечірках люди втрачають контроль над розумом і тілом. Цей стан божевілля майстерно відтворений, і врешті «Екстаз» вийшов шалено красивим і настільки ж лячним.

Ма / Ma

Режисер: Тейт Тейлор
Рік: 2019

Колись, бувши підлітками, просили незнайомих дорослих купувати вам алкоголь? А як би відреагували, якщо незнайома жінка не тільки погодилася купити вам спиртне, а ще й запросила до себе влаштувати тусовку – за умови, якщо ви не заходитимете в її будинок? А якщо ця жінка захотіла б стати частиною вашої компанії й почала відверто нав’язуватися?

Ма – Антагоністка з Октавії Спенсер, до речі, вийшла просто відмінною.

Моє серце не битиметься, доки ти не накажеш / My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To

Режисер: Джонатан Куартас
Рік: 2020

Містичний фільм жахів, який за сюжетом трохи нагадує шведський хорор «Впусти мене» 2008 року. Двайт має доглядати свого хворобливого брата Томаса, який не може вижити без свіжої людської крові. Тож щоночі чоловік мусить виходити на вулицю і вбивати – вибираючи самотніх людей, за якими з меншою вірогідністю сумуватимуть чи яких не шукатимуть. У злочини замішана сестра Двайта Джессі – вона охороняє секрет родини.

Читайте також: 

Не у своєму тілі: 10 боді-хорорів, які зроблять вам боляче

Секс, фашизм і телебачення. 5 фільмів у жанрі «індастріал»

Від 60-х до сьогодні: 5 найстрашніших фільмів різних десятиліть

65 найкращих серіалів Netflix. Найдетальніший гайд в інтернеті

Коротка історія кіно: французька нова хвиля

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь