Спецпроєкти

Соус бешамель: вишуканий смак родом із Франції


Знаменитий соус бешамель ще називають королем улюбленої багатьох гурманів французької кухні. У нього вишуканий смак і ніжна консистенція. У кулінарії його застосовують тільки до окремих страв.

Соус бешамель – з чим подають?

Шикарна заправка традиційно подається з апетитною лазаньєю. Популярну італійську страву готують із соусом бешамель. Окрім цього, ним поливають м’ясні та овочеві запіканки, смачні пироги з овочевою начинкою або з курятини.

Соус бешамель

Оскільки це соус білого кольору, правильним рішенням буде подавати його до птиці, а особливо – страв із курятини. Крім цього, гурмани часто заправляють білу рибу, морепродукти та овочі – броколі або цвітну капусту. Ці продукти щедро заливають соусом і запікають у духовці.

Соус для м'яса

Французьку підливу нерідко використовують як у гарячому, так і в холодному вигляді. Як варіант, можна вмочати сири, хліб та овочі. А ось гарячим соусом найчастіше заправляють рибу, курку, кролика або печені овочі. Відмінним рішенням гарячий соус бешамель стане для пасти.

Соус бешамель класичний

Приготувати соус бешамель класичний дуже просто кожній сучасній господині чи кожному сучасному господарю. Спочатку для створення французького шедевра потрібно запастися всіма необхідними продуктами:

  • молоком;
  • вершковим маслом;
  • сіллю;
  • борошном;
  • чорним перцем (за бажанням).

Соус бешамель класичний

Перший крок у приготуванні знаменитої заправки – нагріти молоко. Його досить виставити на стіл, щоб воно нагрілося природним способом. Для цього знадобиться лише двадцять хвилин. Якщо додати таке молоко, маса буде однорідною, тобто так можна уникнути появи грудочок.

Наступний простий крок – нагріти вершкове масло. Немає потреби додавати в суміш молоко та борошно. Цей інгредієнт потрібно приготувати заздалегідь. Маленький шматок молокопродукту слід розтопити й вилити в ємність.

Третій крок – обсмажити борошно. У цьому разі пательню не треба змащувати нічим. Досить у чисту сковорідку висипати борошно. Але важливо регулярно перемішувати лопаткою, щоб не пригорало до дна. І тільки коли з’явиться золотистий відтінок, варто додавати молоко. Вливати потрібно не поспішаючи тоненькою цівкою. Під час приготування важливо суміш помішувати. Вершкове масло додають із молоком або пізніше, коли суміш майже готова.

Насамкінець слід додати на свій смак сіль і перець.

Соус бешамель для лазаньї

Однією зі страв італійської кухні, яку найбільше обожнюють гурмани, є, звичайно, апетитна лазанья. А головним секретом приготування цієї особливої страви є використання вишуканого соусу з такою благородною назвою «Бешамель». Завдяки аромату та густоті ця підлива допомагає отримати неповторний смак.

Соус бешамель для лазаньї

Приготувати соус бешамель для лазаньї дуже легко. Для цього потрібно підготувати такі продукти:

  • молоко – 2 склянки;
  • вершкове масло – 2 столові ложки;
  • борошно – 3,5 столові ложки;
  • сіль – дрібка на смак;
  • перець – на смак.

Щоб приготувати заправку, потрібно розтопити масло. Потім треба просіяти борошно та посмажити його до золотистого кольору. Щойно підрум’яниться борошно, слід тоненькою цівкою влити молоко. Далі варто посолити, поперчити та варити на невеликому вогні регулярно помішуючи аж до загустіння.

Соус бешамель на вершках

Ще один неймовірний рецепт популярного соусу. Цього разу пропонуємо приготувати соус бешамель на вершках. Знадобляться такі компоненти як мука (столова ложка), вершкове масло (50 г), вершки (170 мл), сіль і суміш мелених перців (дрібка) для смаку.

бешамель на вершках

Приготувати своїми руками соус бешамель із вершків – це найпростіше.

  1. Помістити в каструльку маленький шматочок масла й розтопити.
  2. Висипати в масло борошно й швиденько все перемішати.
  3. Помішуючи суміш, влити тонкою цівкою вершки (10-20%).
  4. Додати спеції та сіль.
  5. Якщо є бажання, всипати трохи мускатного горіха.
  6. Підігріти соус до густішої консистенції.
  7. Усе приготоване перелити в соусник.

Якщо є така необхідність, процідити через сито. Найчастіше це роблять тоді, коли підливу подають до страви окремо. Бешамель можна використовувати як самостійний соус або в приготуванні складних страв. Чудова ідея – подавати до макаронів: спагеті, фарфале, пене тощо.

Якщо не використовуєте соус після приготування, зберігати його потрібно в холодильнику в закритій тарі.

Соус бешамель для макаронів

Соус для макаронів

Неповторний соус бешамель до пасти – класика, яка захоплює з першої хвилини. Щоб приготувати таку підливу, знадобиться лише п’ятнадцять хвилин, прості компоненти й, звичайно, готові відварені макарони, з якими будете подавати апетитний соус. Він робить пасту неймовірно ніжною та м’якою на смак. Страви з такою заправкою стануть фаворитами на вашій кухні. Вони смакуватимуть не лише дорослим, а й дітям.

Необхідні компоненти:

  • вершкове масло – 3 столові ложки;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • молоко – 2 склянки;
  • сіль, перець мелений – на свій смак;
  • часник – 1-2 зубчики.

Для приготування будуть потрібні 3 столові ложки олії. Масло необхідно повністю розтопити. Далі в каструлю додати 2 столові ложки борошна. Все ретельно перемішати. Вже після цього тонкою цівкою влити молоко. Майбутній соус потрібно безперервно помішувати. Потім додати перець і сіль. Сюди ж вичавити часник. Варити соус бешамель для макаронів потрібно перемішуючи. Через кілька хвилин соус можна зняти з плити та залишити охолоджуватися до загустіння.

Водночас варто приготувати пасту. Якщо хочете зробити її самостійно, готове тісто (вода, борошно та яйце) розкачують якомога тонше й розрізають на тоненькі смужки. Потім у воду, яка вже закипіла, всипати макарони. Через 4-5 хв можна знімати з плити. Уже відварені макарони відправити на сковорідку з олією.

Останній штрих – залити макарони соусом і подавати на стіл.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь